Persona Comprobación de Datos

Ens encarreguem de comprovar, analitzar i transmetre tota aquella informació que tingui una veracitat dubtosa. Comprovem les fake news més populars de la setmana a les xarxes socials, parlem de les falsedats que llencen grans personatges arreu del món i analitzem les tres mentides destacades de la setmana.

La fake new de la setmana

11 de desembre del 2020

La vacuna d'Oxford i AstraZeneca contra la Covid-19 no conté cèl·lules de fetus avortats

Vaccine Covid.jpg

El personatge de la setmana

11 de desembre del 2020

Els Pressupostos Generals de 2021: plens d'incongruències

Les tres mentides de la setmana - 11/12/2020

1

"El diòxid de clor cura el càncer"

Twitter

28/11/2020

Viralització de Fake News

Aquests últims dies, els usuaris de TwitterFacebook han difós vídeos que expliquen els suposats efectes curatius del diòxid de clor. La discussió s’ha traslladat a altres xarxes socials també.

 

Difusió de falsedats. Font: Twitter

Tw2.png

Difusió de falsedats. Font: Twitter

El diòxid de clor és una solució al 28% de clorit de sodi amb aigua destil·lada, segons l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units. Un dels seus usos més comuns és la descontaminació de superfícies industrials, també serveix com a blanquejador, ja que és molt similar al lleixiu i al clor. Aquest producte també és conegut com a “Suplement Mineral Miraculós”, ja que fa anys que es publicita com una solució de malalties com la malària, la diabetis, l’asma, l’autisme, el càncer i recentment també s’ha afirmat que combat la Covid-19.

 

Els vídeos que s’han fet virals a les xarxes socials sostenen que el diòxid de clor aporta resultats sorprenents en l’àrea de l’oncologia i les lluites contra el càncer, mitjançant l’aplicació de l’efecte Warburg. La teoria de l’efecte Warburg estima que la causa principal del càncer és la substitució de la respiració de l’oxigen a les cèl·lules normals del cos per una fermentació de sucre. Per aquest motiu, una de les afirmacions d’aquests vídeos que s’han popularitzat és que el diòxid de clor pot curar el càncer perquè provoca una reacció al cos i introdueix de forma segura l’oxigen a aquestes zones en les cèl·lules que el necessiten.

 

Tanmateix, cap institució sanitària reconeix el diòxid de clor com un medicament. La FDA ha publicat articles que desmenteixen els beneficis d’aquest component químic. Afirmen que no hi ha cap evidència científica que recolzi la seva seguretat o eficàcia. Els resultats dels estudis del FDA, també, demostren que els consumidors del diòxid de clor pateixen de nàusees, vòmit, diarrea i pressió baixa en la sang. Per tant, el diòxid de clor mata bacteris, però també és una substància tòxica que ataca les cèl·lules sanes.

 

La Comissió Federal per a la Protecció contra Riscs Sanitaris (Cofepris), també ha publicat una alerta sobre l’ús de la Solució Mineral Miraculosa. Informa que el diòxid de clor és un gas groguenc utilitzat com a blanquejador en la fabricació de paper i en el procés del tractament d'aigua. Quan entra en contacte amb l’aigua reacciona per formar ions de clorit. Aquesta substància és altament reactiva.

FALS.png

2

"El diòxid de clor és un tractament efectiu contra la Covid-19"

Edgar Pozo

30/11/2020

Ministre de Salut de Bolívia

El govern de Bolívia va aprovar la setmana passada l’elaboració, comercialització, distribució, subministrament i ús consentit del diòxid de clor, segons la Gaceta Oficial de Bolívia. El ministre de salut, Edgar Pozo afirma els usos del tractament amb diòxid de clor per a  la Covid-19. Si bé en alguns territoris, com a Espanya o als Estats Units s’ha prohibit l’ús del diòxid de clor per al tractament de la Covid-19 i s’han creat unitats especials per desmentir la difusió de fraus i mentides, països com Suïssa no han il·legalitzat el lliure ús del químic, i alguns altres llocs com Bolívia caminen en direcció contrària i creuen que és beneficiós per a la ciutadania.

 

La Comissió Federal per a la Protecció contra Riscs Sanitaris  ha publicat que l’ús del diòxid de clor per tractar la Covid-19 pot causar efectes secundaris i potencialment mortals, de la mateixa manera que és perillós per tractar qualsevol altra malaltia. Pel que fa a l’Agència Espanyola de medicaments i productes sanitaris adverteix que no existeix cap prova científica que avali aquestes suposades propietats beneficioses que planteja Pozo. A més, recentment, l’Institut Nacional de Toxicologia d’Espanya ha informat sobre diversos casos d’intoxicacions causades pel consum de diòxid de clor.

 

En l’àmbit internacional, diferents autoritats sanitàries han informat que hi ha una absència de proves per a la utilitat del diòxid de clor en usos terapèutics. Per exemple, l’Organització Panamericana de la Salut afirma que es ven el diòxid de clor com un màrqueting sobre productes miraculosos que no han estat provatsAltres figures públiques com Eduardo González Madero, regidor de l’Ajuntament de Torreón, han publicat a les seves xarxes socials privades discursos a favor de promoure el diòxid de clor, factor que debilita la veritat que es comparteix des de les institucions mèdiques i els mitjans. L’Organització Mundial de la Salut ha demanat als líders polítics que siguin un exemple a seguir en relació amb les mesures sanitàries i no difonguin mentides.

FALS.png

3

"S'ha d'acabar amb el paradís fiscal que la dreta s'ha muntat a Madrid i que suposa un gran problema per a la classe treballadora"

26/11/2020

Gabriel Rufián

Portaveu d'ERC

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha criticat que algunes CCAA abaixen els seus impostos i després demanen més recursos al govern, és a dir, ha acusat Madrid d’exercir un dumping fiscal. Arran la discussió, que s’ha desplaçat a les xarxes socials, el diputat i portaveu d’ERC Gabriel Rufián ha declarat que “té un objectiu clar: acabar amb el paradís fiscal que la dreta s’ha muntat a Madrid i que suposa un gran problema per a la classe treballadora.” També ha publicat a Twitter el següent discurs:

En aquest esquema, Rufián pretén explicar que el dumping fiscal perjudica els pobres i beneficia als rics perquè a Madrid no hi ha un Impost sobre Patrimoni i s’aplica una bonificació en l’Impost de bonificacions. En canvi, afirma que la resta de països europeus paga els seus impostos correctament i no hi ha un desnivell entre comunitats.

TWR.png

Tweet de Gabriel Rufián. Font: Twitter

Madrid és l’únic territori espanyol on l’impost de Patrimoni es bonifica al 100%. Però, no es pot comparar la situació espanyola amb la resta de la Unió Europa, ja que la majoria de països europeus també manquen d’un Impost sobre el Patrimoni i alguns d’aquests no tenen un Impost de Bonificacions.

ENGANYÓS.png

Per Anna Casanova

11 de desembre de 2020

Les tres mentides de la setmana - 27/11/2020

1

"Un sondeig va demostrar que el 68% dels catalans prefereixen l'ús del castellà, en canvi, només el 7% dels diputats del Parlament el prefereixen"

Alfonso Guerra

16/11/2020

Exvicepresident del Govern espanyol

L'exvicepresident del Govern espanyol durant l’etapa socialista de Felipe González, Alfonso Guerra, va assegurar a una entrevista de TVE que el castellà pateix un “arraconament” a Catalunya i ha criticat l’eliminació de la ‘llei Celaá’. Per aportar arguments a favor de la seva posició ha assegurat que un sondeig realitzat a Catalunya demostra que el 68% de la població catalana es comunica habitualment en castellà, en canvi, al Parlament només hi ha un 7% dels diputats que utilitza aquesta llengua com a preferent. Aquestes dades són indemostrables, ja que cap dels sondejos de fonts oficials com l’IDESCAT o el CIS, ni cap dels sondejos que realitzen mitjans de comunicació com El País o ABC, no tenen resultats amb aquestes dades.

 

Però, un dels estudis més recents del Baròmetre d’Opinió Política realitzat pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat el 2020, conclou que la llengua més habitual és el castellà entre els joves en un 60,9% i el català ho és en un 26,9%. A mesura que avança l’edat aquestes xifres es van igualant. I en el total de la població catalana, la llengua castellana és la més habitual pel 45% de persones, el català ho és pel 40,2%, i 13,2% de persones parlen les dues llengües indistintament. Pel que fa als diputats del Parlament no s’ha trobat cap sondeig realitzat sobre l’ús habitual del castellà entre els polítics. Per tant, és cert que el castellà és la llengua més habitual a Catalunya, però el català no queda massa lluny, i no hi ha cap font oficial que ofereixi els resultats mencionats per l’exvicepresident Alfonso Guerra.

 

Font: CEO. Elaboració pròpia creada per Alina Bussif

INDEMOSTRABLE.png

2

"Espanya va ser el primer país en actuar sobre el preu de les mascaretes"

Adriana Lastra

11/11/2020

Portaveu del PSOE

La portaveu del PSOE al congrés, Adriana Lastra, va assegurar a ‘La hora de La 1’ del dimecres 11 de novembre que “Espanya va ser el primer país a actuar sobre el preu de les mascaretes, perquè vam posar un preu màxim a les mascaretes, recordaran vostès que això va ser molt criticat per a alguns economistes neoliberals que deien que no hi hauria mascaretes al mercat”.

 

Aquesta afirmació no és certa, Espanya va introduir una limitació en el preu màxim el 23 d’abril, però cinc dies abans Portugal va fixar que les empreses només podrien obtenir un benefici màxim del 15% de la venda de mascaretes. I França també va aprovar una baixada de l’IVA el 17 d’abril, tot i que no va entrar en vigor fins al 8 de maig.

 

Unes hores després d’aquesta entrevista la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar que Espanya baixaria l’IVA de les mascaretes del 21% al 4%, i el preu màxim per mascareta serà de 0,72 euros. Fins abans d’aquestes mesures, Espanya era un dels països amb el preu més elevat de mascaretes que podia arribar fins a 0,96 euros per unitat. La següent infografia mostra el preu de les mascaretes a diferents països arreu del món.

Elaboració pròpia creada per Alina Bussif

ENGANYÓS.png

3

"Tenim luxosos sopars promoguts per un mitjà de comunicació on coincideixen polítics de tots els signes, menys de VOX, on no és manté l'aforament limitat, ni la distància de seguretat"

Macarena Olona

Secretària General de VOX

12/11/2020

La secretaria general de VOX va dir a una entrevista per a TVE que un mitjà de comunicació havia organitzat un sopar luxós on estaven convidats tots els polítics i hi van assistir tots els patits, menys VOX. A més, en aquest sopar no es complia amb el límit d’aforament ni amb la distància de seguretat.

 

Macarena Olona es referia a l’entrega de premis del mitjà de comunicació ‘El Español’ celebrada el 26 d’octubre al Casino de Madrid. És cert que els dirigents de Vox no van assistir a l’esdeveniment, però no van ser els únics, ja que els representants de Más País i d’Unidas Podemos tampoc van anar-hi. De fet, va ser Podemos mateix qui va aclarir a través de Twitter que ells no havien assistit.

Tweet del Patit Podemos. Font: Twitter

FALS.png

Per Alina Bussif

27 de novembre de 2020

Les tres mentides de la setmana - 13/11/2020

1

"A Espanya existeixen tribunals només per a homes, això no passa en cap altre lloc del món"

23/10/2020

Iván Espinosa de los Monteros

Portaveu de VOX

El 23 d’octubre el diputat de VOX, Ivan Espinosa de los Monteros va fer una entrevista a ‘Buenos días Madrid’ de TeleMadrid. En aquesta entrevista se li va preguntar per la violència de gènere i el diputat va respondre: “A Espanya existeixen tribunals només per a homes, això no passa en cap altre lloc del món. No tindria sentit que existís només un tribunal per a estrangers”. A Espanya no hi ha només tribunals per a homes, sinó que els tribunals estan especialitzats segons les diferents àrees que es tractin.

 

 

Des de 2018 hi ha un tribunal especialitzat a jutjar casos de violència de gènere, i en aquests tribunals no només es jutgen a homes, sinó a dones també. No es fa distinció, però es jutgen més homes, ja que durant l’any 2019 hi va haver 30.495 homes condemnats a casos de violència de gènere i 5.428 dones condemnades, segons l’INE. El nombre de víctimes ha augmentat un 2,0% respecte a l’any anterior.

La llei orgànica 1/2004 recull les Mesures de Protecció Integral contra la violència de gènere i la llei orgànica 3/2007 recolza la igualtat efectiva entre homes i dones. Aquesta gran proporció crea que hi hagi un major nombre d’homes jutjats en aquests tribunals. Cal destacar que, quan hi ha casos on han participat tant homes com dones, se’ls jutja els dos al mateix tribunal.

Font: INE. Elaboració pròpia creada per Anna Vidal

FALS.png

2

*Verificació demanada pels lectors*
ENSA.jpg

"El contagi per Covid-19 als gimnasos és de només el 0,28% del total a Espanya"

ENSA Sport

26/10/2020

Empresa d'entrenament personal

Un estudi dirigit per Michael Bertthayer i recolzat per la Universitat d’Oslo ha investigat sobre l’amenaça del contagi de la Covid-19 als gimnasos. Les conclusions d’aquest estudi demostren que amb una bona higiene i amb la distància social adequada no hi ha tanta probabilitat de contagi. Aquest estudi va fer la investigació amb 1.892 persones de cinc gimnasos diferents d’Oslo.

 

La pandèmia mundial va aparèixer el gener i és molt recent, encara no hi ha estudis suficients per assegurar que els espais esportius tancats són lliures de contagis. L’informe oficial publicat pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) ofereix dades sobre les activitats esportives en general, englobant els esports d’equip i les extraescolars infantils, no ofereix dades concretes del contagi als gimnasos. Tot i això, l’informe expressa que hi ha hagut 90 casos nous en aquest sector durant els últims set dies.

Per tant, no se sap amb exactitud si el contagi real als gimnasos és només del 0,28%.

Real_page-0001.jpg

Elaboració pròpia creada per Anna Vidal

ENGANYÓS.png

3

"Nova York sempre era el gran exemple de rastreig i ara està en les mateixes circumstàncies i molt pitjor que Madrid"

Isabel Díaz Ayuso

08/10/2020

Presidenta de la Comunitat de Madrid

Al Ple de l’Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio va preguntar a Isabel Díaz Ayuso si era raonable obligar a fer quarantenes als contactes estrets de contagiats sense oferir la possibilitat de fer un test PCR. Díaz Ayuso va respondre que s’han de crear polítiques efectives, no es pot seguir l’exemple de Nova York. Segons ella, la propagació de contagis es deu al fet que els ciutadans no compleixen les quarantenes.

 

Les últimes dades mostren que el 4 de novembre, l’Estat de Nova York va tenir 2997 nous contagis i va fer 161.019 tests. Segons l’últim informe oficial del Govern d’Espanya, Madrid ha comunicat que en els últims set dies s’han registrat 10.458 casos de contagi i s’han fet un total de 58.807 proves PCR.  S’ha de tenir en compte que Nova York és una regió amb 19,5 milions d’habitants, quan Madrid en té 6,6 milions d’habitants.

Elaboració pròpia creada per Anna Vidal

FALS.png

Per Anna Vidal

13 de novembre de 2020

1

Les tres mentides destacades de la setmana - 30/10/2020

"El Tribunal Constitucional (TC) no té legitimitat per a dir als diputats què s'ha de debatre o aprovar a la Càmera Catalana"

Mireia Boya Busquet

Exdiputada de la CUP

19/10/2020

L’exdiputada de la CUP, Mireia Boya ha criticat públicament la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre els exmembres de la Taula del Parlament. El motiu de la queixa és que el TSJC ha inhabilitat a quatre dels diputats que formaven part de l’òrgan rector del Parlament de Catalunya, per l’aprovació de les lleis per executar el referèndum il·legal de 2017 i la declaració de la independència. Aquestes accions han estat considerades com una desobediència cap al Tribunal Constitucional. Per tant, l’exvicepresident del Parlament, Lluís Maria Corominas; el seu substitut, Lluís Guinó; l’ exsecretària quarta, Ramona Barrufet i la membre del partit ERC així com exsecretària primera, Anna Simó han estat sancionats amb una multa de 30.000 euros i se’ls ha inhabilitat durant vint mesos de les seves funcions.

Boya, que era la cinquena acusada ha estat absolta dels seus actes. No obstant això, ha sortit a la defensa dels seus companys, i en un dels seus arguments ha afirmat que “el Tribunal Constitucional no té legitimitat per a dir als diputats què s’ha de debatre o aprovar a la Càmera Catalana”. I encara que algunes agències de notícies hagin publicat aquesta declaració, entre elles Europa Press. Això no és del tot cert.

Segons les competències vigents del Tribunal Constitucional, una de les seves funcions es basa en valorar si totes les lleis que aprova el parlament són constitucionals o si no ho són. Per tant, si un o més grups polítics o jutges no veuen vàlides les propostes, que en aquest cas són referents a la declaració de la independència de Catalunya, poden presentar un Recurs de Constitucionalitat. Una vegada s’hagi acceptat, el Tribunal Constitucional s’ha de pronunciar i ha de decidir si la llei que ha aprovat el parlament català s’ha aplicat d’acord la Constitució. Si ho és, aquesta llei seguirà vigent. Si no, la llei passarà a ser inconstitucional i s’haurà de treure de l’ordenament jurídic.

Per tant, Boya té raó quan diu que no es pot obligar als diputats a no debatre sobre qualsevol reforma o creació d’una llei. Però, és fals que el Tribunal Constitucional no pugui intervenir, ja que en el moment d’aprovar la llei, aquest pot considerar-la il·legal.
 

ENGANYÓS.png

2

"Hi havia eleccions amb Franco. Una altra cosa és si eren democràtiques o no. El que passava és que sempre les guanyava el règim"

Ortega Smith

20/10/2020

Secretari General de VOX

Ortega Smith ha afirmat a una entrevista d’RTVE que hi havia eleccions amb Franco, fossin democràtiques o no i el presentador, Xabier Fortes li ha negat l’existència d’aquestes votacions.

 

L’estudi ‘El franquisme a través de les urnes. Metodologia, fonts i reptes per a una aproximació electoral al règim de Franco’ realitzat per Carlos Domper Lasús presenta una realitat molt diferent. Van haver-hi tres referèndums durant el règim, però no hi havia ni sufragi universal, ni llibertats públiques. Fins aquí, podríem estar d’acord amb Smith, ja que ell és conscient que les eleccions no eren democràtiques.

 

Figures com Roque Moreno Fonseret i Francisco Sevillano ens demostren però, a través de la lectura dels documents que recull el BOE o institucions com el Ministeri de Governació, la Delegació Nacional de Províncies o la Direcció General d’Administració Local que totes les dictadures europees posteriors a la II Guerra Mundial van organitzar eleccions. Ara bé, les votacions tenien censos, estaven creades amb mètodes propis, hi havia uns àmbits d’influència i existia, també, una duració establerta dels càrrecs elegits.

 

A més, la història no només ens demostra una línia de connexió entre les diverses dictadures, sinó que també amb el mateix context de la Guerra Freda es pot explicar per què aquestes eleccions no poden nomenar-se com a tal. En primer lloc, perquè després del Tractat de Ialta, el fet electoral es va convertir en un element simbòlic inevitable per a qualsevol règim que volgués integrar-se a l’Ordre Internacional ressorgit del centre de la guerra. I en segon lloc, perquè, al marge de les mai suficientment provades funcions legitimadores d’aquests processos electorals, sembla que tots ells van contribuir a la institucionalització de les dictadures de la segona meitat dels anys quaranta.

context escàs.png

3

"No és culpa meva que el coronavirus arribés aquí (EUA), sinó que ha sigut culpa de Xina"

Donald Trump

23/10/2020

President dels Estats Units d'Amèrica

Durant el segon i últim debat electoral nord-americà per a les pròximes eleccions del 3 de novembre, l’actual president del país estatunidenc, Donald Trump ha culpat a la Xina per la introducció del virus Covid-19 als Estats Units d’Amèrica.

 

Aquesta acusació és totalment falsa, ja que el seu discurs és absolutament populista i patriòtic. Un país no pot ser culpable de l’expansió d’una malaltia, ja que evidentment ningú l’ha creat vilment per acabar amb la població mundial. Però, factors com el desplaçament massiu de les persones, la mala gestió interna i en aquest cas, la sanitat privada sí són culpables d’un augment de casos de Covid-19 entre la ciutadania. Sinó, com expliquem les dades de territoris com Andorra, Luxemburg o Noruega?

 

Així com el mateix Donald Trump va anunciar pel seu Twitter, les fronteres nord-americanes no van tancar fins l’abril, quan el territori ja comptava amb més de 1.500 morts. Era massa tard, i la propagació de mentides va agreujar encara més la situació, desinformant a la ciutadania i evitant la difusió de mesures sanitàries certes.

 

La següent infografia presenta totes les mentides que ha dit Donald Trump des del principi de la pandèmia, per a poder veure aquestes falsedats i el dia exacte en què les va anunciar, cal fer clic als cercles de la infografia. La majoria de les mentides es concentren al març, justament quan començava a créixer el nombre de positius. Això permet comprendre com el president dels EUA va gestionar el moment essencial per a la difusió de la malaltia que es concentra en els primers mesos. La informació s’ha extret de l’article ‘Totes les mentides del president sobre el Coronavirus’ del diari The Atlantic, i l’ha redactat Christian Paz.

Elaboració pròpia creada per Anna Casanova

FALS.png

Per Anna Casanova

30 d'octubre de 2020

El rànquing dels més mentiders - 16/10/2020

1

"La imatge del rei entre els espanyols està molt més elevada i la imatge del nostre Govern està cada vegada pitjor"

06/10/2020

Iván Espinosa de los Monteros

Portaveu de VOX

El portaveu de VOX, Iván Espinosa de los Monteros ha assegurat a una roda de premsa realitzada el dimarts 6 d’octubre que la reputació monàrquica és molt més apreciada que la del Govern actual. Però l’enquesta de 40dB impulsada per 16 mitjans independents contradiu aquest fet. Segons les dades de l’enquesta que van ser publicades el 12 d’octubre, dia de la Hispanitat, si es celebrés un referèndum sobre la forma d’Estat només un 34,9% votaria a favor de la monarquia, un 40,9% preferiria una república i el percentatge restant es decantaria pel vot en blanc o directament no acudirien a votar.

Si bé és cert que la imatge del Govern ha sortit lleument perjudicada a causa de la gestió del coronavirus, el baròmetre especial del CIS assegura que el 58% de la població creu que les mesures preses fins ara són suficients i si tornessin a haver-hi eleccions generals en aquest moment, el partit amb més escons seria el PSOE.

Per tant, és completament falsa l’afirmació del portaveu de VOX, la imatge del rei entre els espanyols no està molt més elevada que la del Govern.

40db.jpg
FALS.png

2

"Podem afirmar que la recuperació de l'economia espanyola està en marxa"

06/10/2020

Nadia Calviño

Ministra d'Economia

L’alerta mundial per pandèmia ha causat que des del mes de març l’Estat espanyol entri en una gran crisi econòmica. Però, la ministra d’economia, Nadia Calviño, ha afirmat amb una visió optimista que “la recuperació de l’encomia espanyola està en marxa”.

En realitat, no hi ha dades que sostinguin tal afirmació. De fet, segons els indicadors de la OCDE, Espanya encapçala el rànquing dels països que més han retrocedit econòmicament, a més, ha frenat la seva recuperació econòmica del coronavirus a l’agost.

En efecte, es preveu que l’economia de l’Estat empitjori encara més durant aquesta segona onada de coronavirus. El Banc d’Espanya ja ha elaborat un informe on pronostica que l’economia no es recuperarà al nivell d’activitat previ a la pandèmia fins 2023 i, a més, ha empitjorat les seves previsions de PIB i d’ocupació pel 2021.

FALS.png

3

"Les querelles que a nosaltres (Podem) ens posen acaben arxivades, les seves (PP) acaben amb els seus militants a la presó"

07/10/2020

Irene Montero

Ministra d'Igualtat

La portaveu del PP, Margarita Prohéns, va insinuar, a la Comissió d’Igualtat del Congrés, la voluntat del seu partit en la dimissió de Pablo Iglesias per la seva implicació al ‘Cas Dina’. Davant aquestes repliques, la ministra d’igualtat, Irene Montero, ha respòs que les querelles imposades als militants del seu partit acaben arxivades, en canvi, les imposades al PP acaben amb els seus militants a la presó.

Si bé és cert que els militants de Podem no han estat empresonats per un delicte de corrupció, sí que ho han estat per altres delictes greus. Per exemple, Rosa i Paloma Agudo, números dos i tres de la llista de Ganemos (extensió d’àmbit municipal del partit Podem) van ser condemnades a tres anys de presó per repartir-se 600.000 euros que reclamaven a una Inmobiliaria. I el gadità Francisco Cano va ser condemnat per l’Audiència Nacional a set anys de presó per participar en l’estafa de l’empresa d’inversió de béns Art i Naturalesa. A part d’aquests delictes econòmics els militants del partit Podem han estat multats i condemnats per narcotràfic, pederàstia, desordre públic i injúries.

ENGANYÓS.png

4

"Nou de cada deu regions més contagiades d'Europa són espanyoles. No és un problema només de la Comunitat de Madrid"

28/09/2020

Isabel Díaz Ayuso

Presidenta de la Comunitat de Madrid

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, assegurava juntament amb el president del PP, Pablo Casado, amb una frase pràcticament lateral que el problema dels contagis per coronavirus no era exclusiu de la comunitat de Madrid ja que nou de les deu regions més contagiades al continent europeu són espanyoles.

És cert que nou de les deu regions més contagiades d’Europa pertanyen a Espanya però, set d’aquestes ciutats són de Madrid, per tant, el problema d’aquesta Comunitat és més greu que el de les altres, ja que les dues ciutats restants són bastant més petites que Madrid.

Blue Timeline Cycle Presentation.png
ENGANYÓS.png

5

"El Govern ha intentat negociar i dialogar de totes les formes possibles (amb la Comunitat de Madrid)"

Adriana Lastra

Vicepresidenta General del PSOE

La vicepresidenta general del PSOE, Adriana Lastra ha justificat l’actuació del Govern sobre Madrid queixant-se de la inactivitat i la falta de reciprocitat d’Isabel Díaz Ayuso i Pablo Casado. Lastra ha realitzat una afirmació enganyosa en la que assegurava que el Govern havia intentat negociar i dialogar amb els representants de la Comunitat de Madrid de totes les formes possibles.

En canvi Madrid acusa al Govern de no voler negociar i de què tenien presa la decisió d’imposar un estat d’alarma des de fa dies. La Comunitat de Madrid va presentar el passat divendres 9 d’octubre un pla alternatiu en el qual es restringiria la mobilitat a 51 zones bàsiques de salut i es baixarien els criteris de contagis acumulats en 14 dies, de 1.000 a 750 persones per a prendre mesures més restrictives. La proposta ha estat refusada i el conseller madrileny de Sanitat, Enrique Ruiz-Escudero s’ha queixat de que el Govern “no ha deixat cap altre opció de diàleg”.

11/10/2020

Per Alina Bussif

16 d'octubre de 2020

ENGANYÓS.png