Persona Comprobación de Datos

Ens encarreguem de comprovar, analitzar i transmetre tota aquella informació que tingui una veracitat dubtosa. Comprovem les fake news més populars de la setmana a les xarxes socials, parlem de les paraules falses que llencen grans personatges arreu del món i analitzem el rànquing dels més mentiders amb 5 afirmacions de veracitat dubtosa.

La fake new de la setmana

16 d'octubre del 2020

És fals que els productes bucals són bons per a netejar la vagina?

Per Anna Vidal

16 d'octubre de 2020

El personatge de la setmana

16 d'octubre del 2020

Els pressupostos de setembre no son tant positius com defensa Rafael Simancas

El rànquing dels més mentiders

Premi al més mentider

1

"La imatge del rei entre els espanyols està molt més elevada i la imatge del nostre Govern està cada vegada pitjor"

06/10/2020

Iván Espinosa de los Monteros

Portaveu de VOX

El portaveu de VOX, Iván Espinosa de los Monteros ha assegurat a una roda de premsa realitzada el dimarts 6 d’octubre que la reputació monàrquica és molt més apreciada que la del Govern actual. Però l’enquesta de 40dB impulsada per 16 mitjans independents contradiu aquest fet. Segons les dades de l’enquesta que van ser publicades el 12 d’octubre, dia de la Hispanitat, si es celebrés un referèndum sobre la forma d’Estat només un 34,9% votaria a favor de la monarquia, un 40,9% preferiria una república i el percentatge restant es decantaria pel vot en blanc o directament no acudirien a votar.

Si bé és cert que la imatge del Govern ha sortit lleument perjudicada a causa de la gestió del coronavirus, el baròmetre especial del CIS assegura que el 58% de la població creu que les mesures preses fins ara són suficients i si tornessin a haver-hi eleccions generals en aquest moment, el partit amb més escons seria el PSOE.

Per tant, és completament falsa l’afirmació del portaveu de VOX, la imatge del rei entre els espanyols no està molt més elevada que la del Govern.

Premi la més optimista

2

"Podem afirmar que la recuperació de l'economia espanyola està en marxa"

06/10/2020

Nadia Calviño

Ministra d'Economia

L’alerta mundial per pandèmia ha causat que des del mes de març l’Estat espanyol entri en una gran crisi econòmica. Però, la ministra d’economia, Nadia Calviño, ha afirmat amb una visió optimista que “la recuperació de l’encomia espanyola està en marxa”.

En realitat, no hi ha dades que sostinguin tal afirmació. De fet, segons els indicadors de la OCDE, Espanya encapçala el rànquing dels països que més han retrocedit econòmicament, a més, ha frenat la seva recuperació econòmica del coronavirus a l’agost.

En efecte, es preveu que l’economia de l’Estat empitjori encara més durant aquesta segona onada de coronavirus. El Banc d’Espanya ja ha elaborat un informe on pronostica que l’economia no es recuperarà al nivell d’activitat previ a la pandèmia fins 2023 i, a més, ha empitjorat les seves previsions de PIB i d’ocupació pel 2021.

Premi a la més sensacionalista

3

"Les querelles que a nosaltres (Podem) ens posen acaben arxivades, les seves (PP) acaben amb els seus militants a la presó"

07/10/2020

Irene Montero

Ministra d'Igualtat

La portaveu del PP, Margarita Prohéns, va insinuar, a la Comissió d’Igualtat del Congrés, la voluntat del seu partit en la dimissió de Pablo Iglesias per la seva implicació al ‘Cas Dina’. Davant aquestes repliques, la ministra d’igualtat, Irene Montero, ha respòs que les querelles imposades als militants del seu partit acaben arxivades, en canvi, les imposades al PP acaben amb els seus militants a la presó.

Si bé és cert que els militants de Podem no han estat empresonats per un delicte de corrupció, sí que ho han estat per altres delictes greus. Per exemple, Rosa i Paloma Agudo, números dos i tres de la llista de Ganemos (extensió d’àmbit municipal del partit Podem) van ser condemnades a tres anys de presó per repartir-se 600.000 euros que reclamaven a una Inmobiliaria. I el gadità Francisco Cano va ser condemnat per l’Audiència Nacional a set anys de presó per participar en l’estafa de l’empresa d’inversió de béns Art i Naturalesa. A part d’aquests delictes econòmics els militants del partit Podem han estat multats i condemnats per narcotràfic, pederàstia, desordre públic i injúries.

Premi a la més despreocupada

4

"Nou de cada deu regions més contagiades d'Europa són espanyoles. No és un problema només de la Comunitat de Madrid"

28/09/2020

Isabel Díaz Ayuso

Presidenta de la Comunitat de Madrid

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, assegurava juntament amb el president del PP, Pablo Casado, amb una frase pràcticament lateral que el problema dels contagis per coronavirus no era exclusiu de la comunitat de Madrid ja que nou de les deu regions més contagiades al continent europeu són espanyoles.

És cert que nou de les deu regions més contagiades d’Europa pertanyen a Espanya però, set d’aquestes ciutats són de Madrid, per tant, el problema d’aquesta Comunitat és més greu que el de les altres, ja que les dues ciutats restants són bastant més petites que Madrid.

Premi a la més controversial

5

"El Govern ha intentat negociar i dialogar de totes les formes possibles (amb la Comunitat de Madrid)"

Adriana Lastra

Vicepresidenta General del PSOE

La vicepresidenta general del PSOE, Adriana Lastra ha justificat l’actuació del Govern sobre Madrid queixant-se de la inactivitat i la falta de reciprocitat d’Isabel Díaz Ayuso i Pablo Casado. Lastra ha realitzat una afirmació enganyosa en la que assegurava que el Govern havia intentat negociar i dialogar amb els representants de la Comunitat de Madrid de totes les formes possibles.

En canvi Madrid acusa al Govern de no voler negociar i de què tenien presa la decisió d’imposar un estat d’alarma des de fa dies. La Comunitat de Madrid va presentar el passat divendres 9 d’octubre un pla alternatiu en el qual es restringiria la mobilitat a 51 zones bàsiques de salut i es baixarien els criteris de contagis acumulats en 14 dies, de 1.000 a 750 persones per a prendre mesures més restrictives. La proposta ha estat refusada i el conseller madrileny de Sanitat, Enrique Ruiz-Escudero s’ha queixat de que el Govern “no ha deixat cap altre opció de diàleg”.

11/10/2020

Per Alina Bussif

16 d'octubre de 2020

HEBES  MEDIA 2020

Universitat Autònoma de Barcelona

Campus de la UAB, Plaça Cívica, 08193 Bellaterra, Barcelona

Facultat de Ciències de la Comunicació

Segueix-nos!

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now