ENTREVISTA A sergio sangiao pérez

"Un món sense fake news és una utopia"

Entrevista al periodista de dades de Maldita.es

Per Marc Abelló i Carla Altadill

7 de novembre de 2020

Huawei-P-Smart-Plus.jpg
Clica i descobreix 
molt més!

Sergio Sangiao Pérez és periodista graduat per la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2017. Actualment està treballant com a periodista de dades al mitjà digital Maldita.es a la secció Maldito Dato. Es dedica al periodisme de dades, a la transparència, investigació i fact checking. Prèviament a treballar per Maldita va dedicar-se al periodisme de dades a Servimedia. A banda del grau en periodisme, té un màster de periodisme d’investigació, dades i visualització que va estudiar a la Universitat Rey Juan Carlos.

sergio-sangiao2.jpg
ZY5JMKjS.jpg

Fotografia de Twitter de Sergio Sangiao

Fotografia de Twitter de Sergio Sangiao

Els inicis d'en Sergio

Vídeo editat per Marc Abelló

Periodisme de dades i fact-checking

Vídeo editat per Carla Altadill

Perspectives de futur i consells a futurs periodistes

Vídeo editat per Carla Altadill

La importància del periodisme de dades

El periodisme de dades és una disciplina que els principals mitjans de comunicació internacionals han incorporat en els darrers anys, oferint als lectors visualitzacions i tractaments de dades per explicar les notícies d’una manera clara i entenedora. (CCB LAB)

Tal com s’explica al Manual de Periodismo de datos , alguns creuen que les dades són qualsevol col·lecció de xifres, però el periodisme de dades va més enllà. Gràcies al periodisme de dades s’han creat noves possibilitats que combinen l’anomenat “olfacte periodístic” i la capacitat de narrar una història convincent. Aquest tipus de periodisme ajuda als professionals a explicar les històries d’una manera més convincent, a través d’infografies atractives, per exemple. Les dades passen a ser només la font del periodisme a ser l’eina amb la qual es pot explicar la història.  

Què és el fact checking?

El fact-checking consisteix a detectar errors en notícies dels mitjans de comunicació o falsedats en els discursos polítics o d'institucions. És fenomen sorgit als Estats Units que va adquirir popularitat a través del mitjà sense ànim de FactCheck.org. L'associació de referència a escala internacional que guia les agències especialitzades en el fact-checking és la International Fact Checking Network (IFCN). Totes les agències que es vulguin formar part de la IFCN, han d'adherir-se a un codi de principis. A Espanya hi ha tres agències verificadores que formen part d'aquesta associació: Newtral, Maldita i EFE Verifica, un departament de l'agència pública de notícies d'Espanya.

Clica i descobreix 
molt més!
Captura de pantalla 2020-11-01 a las 21.

Fotografia de la portada del Manual de Periodismo de datos

Més sobre el sector...
1.png
2.png

Infografia feta per Ayla Soriano

Infografia feta per Ayla Soriano

Maldita.es

Maldita.es és un mitjà online sense ànim de lucre que té com a objectiu dotar a la ciutadania d’eines “perquè no te la colin”. És un mitjà que està dividit en grans apartats: Maldita Hemeroteca, Maldito Bulo, Maldita Ciencia, Maldito Dato, Maldita te explica i Maldita Tecnologia. Tots ells se centren en el control de la desinformació i el discurs públic mitjançant les tècniques de verificació de fets (fact-checking) i periodisme de dades

També compta amb perfils a les principals xarxes socials com Twitter, Instagram i Facebook. A més aquest mitjà dóna la possibilitat als usuaris de poder contactar amb ells per verificar un contingut, aquest contacte es fa a través del correu electrònic i per WhatsApp

Captura de pantalla 2020-11-04 a las 8.0