ENTREVISTA A RUBÉN RODRÍGUEZ

“Un periodista quan vol contactar amb una empresa per fer una entrevista ha de parlar amb el departament de relacions públiques”, Rubén Rodríguez

La metamorfosi d’un comunicador per arribar a un gegant tecnològic com Honor

Per Marc Abelló i Carla Altadill

21 de novembre de 2020

Huawei-P-Smart-Plus.jpg
Clica i descobreix 
molt més!

Rubén Rodríguez és membre de l’equip de relacions públiques globals de Huawei Honor. Les seves tasques a Huawei s´engloben dins de les relacions mundials de la marca amb els mitjans de comunicació i la planificació de campanyes. En general, tracta amb les agències, organitza entrevistes amb executius i representa a la marca en diferents esdeveniments i cites. La seva feina l’obliga a viatjar constantment, des d’Europa Occidental fins als Estats Units. Es va graduar del grau de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2013.

 

Durant la seva estada a la universitat va començar a despertar una gran curiositat per les grans corporacions de mitjans públics i es va declarar fan de la BBC. El seu somni era poder arribar algun dia a ser un periodista de la BBC i encaminat cap al món de la televisió pública va decidir fer pràctiques a Televisió Espanyola durant tres mesos, una oportunitat que li va servir per adquirir experiència en el món de la comunicació. 

Un cop finalitzat el grau va decidir marxar a Xina per provar sort, primer com a mestre, i després, l’any 2014, va començar a treballar com a periodista a la televisió pública xinesa CGTN. Tres anys més tard, en Rubén va ser supervisor de les comunicacions globals de VIPKID, una empresa d’ensenyament i educació en línia. Va crear i gestionar un equip de 12 persones que es dedicava a implementar canals i missatges eficaços en una comunitat d’unes 600.000 persones d’arreu del món. 

IMG_5380.jpg

Fotografia de Rubén a la Xina. Font: Instagram

IMG_5379.jpg

Fotografia de Rubén a una fira amb Honor. Font: Instagram

Mapa interactiu fet per Marc Abelló

Els inicis com a periodista d'en Rubén

Vídeo editat per Marc Abelló i Carla Altadill

La reconversió de periodista a RP

Vídeo editat per Marc Abelló i Carla Altadill

Treballar de relacions públiques en un gegant tecnològic

Vídeo editat per Marc Abelló i Carla Altadill

​Més sobre en Rubén i la seva feina...

Vídeo editat per Marc Abelló

Infografia feta per Ayla Soriano i Laura Meneses

La venda d'Honor

Recentment, Huawei ha venut a Honor, la seva submarca de telèfons mòvils, a Shenzhen Zhixin New Information Technology Co. Un dels possibles motius d’aquesta venda ha sigut l’ordre executiva firmada pel president dels Estats Units, Donald Trump, l’any 2019, que atorgava el poder al govern federal per evitar que les operadores del país americà compressin equips de telecomunicació de fabricació estrangera. El vet dels Estats Units a la marca xinesa va passar a ser una realitat el passat 13 d’agost, una decisió que ve donada en considerar que Huawei és un perill per a la seguretat nacional del país. Més enllà del vet, també s’ha inclòs la marca de telefonia mòbil a la “Entity List”, una llista d’entitats i empreses publicada pel Departament del Comerç dels Estats Units les quals necessiten llicències específiques per realitzar exportacions, reexportacions i/o transferències d’articles específics.

Malgrat que Honor s’ha considerat una empresa independent a Huawei, al formar part del grup del gegant tecnològic ha patit les conseqüències del vet dels Estats Units. Per aquest motiu, aquesta alliberació de Huawei ha sigut necessària per poder seguir operant tal com abans de l’activació del vet dels Estats Units.

Honor, segons dades de Huawei, tenia una mitjana de vendes de 70 milions a l’any. És una marca emergent que va enfocada a un públic jove i amb preus força econòmics. Tal com informa la multinacional xinesa en el seu comunicat oficial de la venda: “El negoci de consum de Huawei ha estat sota una gran pressió últimament. Això ha sigut a causa d’una persistent falta de disponibilitat d’elements tècnics necessaris per al nostre negoci de telefonia mòbil”.

 

Aquestes declaracions han confirmat, tal com informa el portal online Xataka, que la guerra de l’empresa amb els Estats Units ha provocat dificultats tècniques que han forçat la venda de la marca. A la vegada aquesta venda provoca un nou escenari per Honor, que es pot veure beneficiada per no formar part de Huawei. Per una banda, passa a mans d’un nou consorci que li podria permetre alliberar-se de totes les restriccions que afecten el gegant tecnològic xinès.

 

Un dels canvis més significatius seria el fet de poder utilitzar Google a l’hora de promocionar i oferir les aplicacions dels smartphones.

Infografia feta per Carla Altadill

La importància del 5G en els mitjans de comunicació

El 5G és la denominació de la cinquena generació de xarxes mòbils. Fent una mirada al passat, la primera de les xarxes mòbils que es van utilitzar va ser el 1G als anys 70, gràcies a aquesta xarxa es podia parlar amb els telèfons mòbils. Seguidament, el 2G va irrompre en els anys 90 en el món dels telèfons mòbils introduint els missatges SMS. Un dels grans canvis i amb el qual s’ha arribat a la nova era digital, va ser el 3G. El s. XXI porta una reconversió de l’espectre radioelèctric i inclou moltes possibilitats a l’usuari amb telèfon mòbil. El gran punt d’inflexió és la incorporació d’internet als mòbils. Gràcies a aquesta incorporació es poden fer videotrucades, intercanviar i veure vídeos, fer consultes amb el telèfon, etc. El 3G també permet la compatibilitat mundial, des de qualsevol punt del planeta es pot accedir a internet. Per últim, el 4G i la banda ampla van millorar les connexions a internet i van passar a ser més ràpides. Entre d’altres implementacions, aquesta quarta generació va permetre reproduir vídeos en streaming i la realitat augmentada

Actualment hi ha un moment de transició cap aquesta cinquena generació. El 5G permetrà navegar fins a 10 GBps, el que significa que serà deu vegades més ràpid que les fibres òptiques instal·lades a les llars actualment. Què suposa aquesta alta velocitat? Permetrà descarregar contingut molt més ràpid, per exemple, una pel·lícula completa d’uns 90 minuts estarà llesta per reproduir-se en només segons. Un altre avantatge que aporta el 5G és la millora de la latència, el temps de resposta de la xarxa internet. Gràcies a aquest augment de la latència es podran fer connexions pràcticament a temps real. També deixarà connectar més dispositius entre ells i podran compartir la informació a temps real.  

A Espanya, la implementació del 5G ha vingut acompanyada d’una nova alliberació de la banda que ocupen els canals de televisió per permetre el desenvolupament d’aquesta cinquena generació.  Aquest fet ha provocat una resintonització dels canals de la Televisió Digital Terrestre (TDT), ja que han desaparegut deu canals. Però. com afecta el 5G als mitjans de comunicació? RTVE va realitzar el primer directe de televisió amb tecnologia 5G al país durant el Global 5G Event. El primer mitjà que va fer un directe a nivel mundial amb aquesta tecnologia van ser els surcoreans de SK a principis de 2019 i en l’àmbit europeu va ser la BBC el 30 de maig de 2019. La banda ampla del 5G permet que tots els vídeos que s’emeten en televisió, tant els directes com les peces editades que es llencen en directe, es puguin visualitzar amb definició màxima

Segons l’informe Future Shock 2 de tendències sobre tecnologia 2020-2022, dirigit per Oscar Peña, Chief Digital Officer de l’agència GREY España: “El 5G transformarà la nostra vida personal i professional en els pròxims anys. Sense retards en la comunicació, amb dispositius capaços d’anticipar-se i facilitar la vida de les persones.

 

En els mitjans de comunicació, el blockchain serà la clau per lluitar contra les fake news”.

Primer directe el 5G fet per RTVE

La guerra pel 5G: Xina i Estats Units

La Xina, amb Huawei com a principal impulsor, està desenvolupant aquesta nova tecnologia de 5G. Els Estats Units, seguint amb la guerra comercial amb aquest país, pretén frenar tots els avenços de la gran potència tecnològica. Donald Trump va declarar que "La carrera del 5G és una carrera que ha de guanyar Estats Units". Tot i això, Xina clarament porta més avantatge en aquesta carrera, ja que els Estats Units tan sols compten amb un telèfon mòbil compatible amb aquesta tecnologia. Huawei, per la seva banda, vol vendre a Apple un xip amb 5G que ha desenvolupat, compatible amb els seus telèfons intel·ligents.

 

Aquesta lluita per dominar l'internet del futur mou interessos econòmics i també polítics. Des de Washington acusen el govern xinès d'utilitzar aquesta nova tecnologia per a l'espionatge. El 2019 Donald Trump va limitar en gran manera les activitats de Huawei a Estats Units. La seva acció va ser prohibir l'ús dels telèfons d'aquesta marca al país per possible espionatge per part de l'empresa tecnològica. Aquesta prohibició va provocar una resposta per part de Wang Tao (director executiu i president del consell de revisió d'inversions de Huawei), qui va afirmar que això no afectaria a l'empresa donat el poc pes del seu mercat a Estats Units. Encara que Estats Units acusi Xina d'espionatge, la casa blanca ha utilitzat durant anys empreses com Google per extreure informació dels usuaris d'Internet i és membre de l’aliança anglosaxona d’espionatge Five Eyes.

 

La guerra del 5G s'ha comparat amb la Guerra Freda, ja que les armes que s'utilitzen per a la batalla no són armes de foc sinó essencialment polítiques i econòmiques. Les acusacions i denúncies són de les dues bandes i es competeix per una tecnologia que, aparentment, revolucionarà l'Internet que coneixem actualment.