els abusos sexuals augmenten als llocs on predomina l'oci nocturn barceloní

La major part de les dones joves han patit abusos sexuals, que les han forçat a marxar de discoteques o altres locals d'oci.

 

L'expressió "violència contra les dones" significa qualsevol acte de violència basada en el gènere que té com a resultat uns danys o patiments físics, sexuals o psicològics per a les dones, incloent les amenaces d'aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant de la vida pública com privada. 

LES ZONES TURÍSTIQUES D’OCI NOCTURN A BARCELONA CONCENTREN LES AGRESSIONS SEXUALS

A la ciutat comtal, segons les últimes dades de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB), que recullen la xifra total d'atacs a dones a la ciutat, s'ha produït un augment d’agressions sexuals en la majoria de districtes barcelonins, però, sobretot, en els quals es concentra l'oci nocturn. Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí són els districtes en els quals s'han registrat més atacs el darrer any.

 

El propi cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona assegura, en l'informe, que es focalitza la problemàtica en la zona del Port Olímpic per l’augment d’aquest delicte en aquesta zona i rodalies en els últims anys. 

Quan es produeix el primer diàleg, en molts casos ja s'aprecien faltes de respecte com per exemple "qué culo tienes" o "no sabes lo que te haría". Després, les entrevistades ja parlen dels abusos sexuals: des del contacte físic, com ara ser agafades pel braç violentament, o ser perseguides per la discoteca, fins a tocaments de cul sense consentiment.

 

Les entrevistades comenten la sort d'haver tingut a prop el seu grup d'amics, ja que aquests van ser clau per sentir-se més segures. Estar acompanyada va facilitar el fet d'avisar a la seguretat de les discoteques en qüestió, a més de sentir-se més protegida. D'altra banda, també han considerat adequat parlar de la por que s'acaba sentint un cop es pensa com podria haver acabat la nit, en el cas de no haver estat al costat de gent de confiança.

Un cop analitzades les diverses experiències de les entrevistades, que tenen entre 16 i 21 anys, es pot observar una sèrie de fets recurrents. En tots els casos, les entrevistades han confessat sentir-se primerament observades durant una llarga estona. Segons elles, el contacte visual és un fet que crea una certa sensació d'incomoditat, i més si aquest prové d'un individu desconegut. El patró de la intimidació es comú en tots els casos d'abusos registrats. 

LES NOIES A LA DISCOTECA, ¿CONSUMIDORES O PRODUCTE?

 

En molts dels contextos actuals, es continua reproduint la imatge de la dona com a objecte sexual. La publicitat juga un gran paper a l'hora de cosificar la dona. Tal i com ho expressa Rojas a Cosificación de la mujer en los medios de comunicación impresos en Guatemala (2004), “es considera que, en l'actualitat i des de fa anys, els mitjans de comunicació massius han plasmat a través, principalment, de la publicitat, una imatge de la dona com un objecte de consum sexuat”. 

 “La publicitat juga un gran paper a l’hora de cosificar la dona”

David marquet, relacions públiques

Són moltes les discoteques que publiciten les seves festes sota el lema “noies gratis”. És una tècnica de la qual s’aprofiten molts dels empresaris de la nit, que saben que amb aquest missatge atrauran a molts nois a la festa. 

 

El David Marquet, encarregat de les relacions públiques i manager de la discoteca Bling Bling Barcelona, explica des del seu punt de vista per què només hi ha taules d’imatge per a noies.

Per tant, als espais d'oci nocturn utilitzen la imatge de la dona com a reclam per publicitar-se i per atraure als homes. A més, cal destacar que aquestes imatges que es representen sovint mostren una distorsió de la realitat i de la dona, fet que alimenta els estereotips de gènere i reprodueix els cànons de bellesa socialment establerts. (Rojas, 2004). El David Marquet parla d’uns requisits que demana la discoteca a l’hora d’oferir les taules a les noies gratuïtament. 

David marquet, relacions públiques

En canvi, el responsable de relacions públiques de la discoteca Pacha Barcelona, Aaron Berga, explica que “no es fan taules per a nois i per a noies, sinó que es fan segons convingui a la discoteca. Per exemple, si tenim un artista de música electrònica, per augmentar el nostre tràfic en xarxes convidem habituals del sector, ja siguin nois o noies, a canvi de publicitat”.

Ángeles Álvarez, portaveu d’igualtat del PSOE en el Congrés dels Diputats, va declarar a “Tribuna Feminista” que en cap situació s’hauria d’utilitzar la figura de la dona com a reclam per a cap mena de vendes de productes. La diputada socialista recalcava que “aquesta mostra de generositat no és més que una tècnica comercial i de publicitat masclista”. 

 

El responsable de relacions públiques de diverses discoteques de Barcelona i Salou, Jefferson Romero, afirma que les noies poden aconseguir una taula a un d’aquests establiments d’oci nocturn de manera gratuïta i per quin motiu. 

JEFFERSON ROMERO, RELACIONS PÚBLIQUES

Ángeles Álvarez: “És competència de les comunitats autònomes regular, vigilar i posar sancions administratives encaminades a erradicar aquesta estratègia masclista”

Aquest fet, però, ja no es dóna al País Basc des de juny de 2017, quan van recollir la seva prohibició en l'esborrany de Reglament d'Espectacles Públics i Activitats Recreatives arran de la voluntat de l'Executiu autonòmic d'acabar amb aquesta pràctica gens "igualitària" que fixa preus diferents en funció de si el client és home i dona.

 

Referent a això, Ángeles Álvarez celebra la mesura adoptada al País Basc i explica que “això acabarà quan les comunitats autònomes vulguin", perquè és la seva competència "regular, vigilar i posar sancions administratives" encaminades a erradicar aquesta estratègia masclista.

Tanmateix, Vicente Pizcueta, director de Comunicació de Noche Madrid -l'associació d'empresaris d'oci nocturn de la capital- va més enllà i recorda que només és una estratègia de màrqueting per afavorir a un col·lectiu amb menor poder adquisitiu i justifica la cosificació de la dona, que és violència sexual, amb la bretxa salarial: "Estem posant el focus en la discriminació d'un gènere quan el que de debò és greu és que elles continuïn cobrant menys pel mateix treball realitzat".

Tal i com afirma Rojas (2004), “cosificar significa considerar com una cosa o un objecte quelcom que no ho és, en aquest cas cosificar a la dona és fer ús d'ella o de la seva imatge per a fins que no la dignifiquen com a ésser humà.”

 

El cas més freqüent és la cosificació sexual. En el cas de les discoteques, la cosificació de la dona i la reducció de la seva persona a un objecte sexual és d'allò més comú. Quan s'associa el producte o el servei amb el desig que inspira la presència de la dona, la seva sexualitat esdevé una simple “mercaderia”. A més, cal afegir que aquesta distorsió i manipulació de la imatge de la dona suposa la creació d'estereotips en la ment dels receptors, i sovint els més influenciats son els joves (Rojas, 2004). 

Quan s'associa el producte o el servei amb el desig que inspira la presència de la dona, la seva sexualitat esdevé una simple “mercaderia”

Moltes discoteques, utilitzen tècniques comercials i de publicitat per atraure més clients, en concret homes, als seus establiments.

L’ANUNCI POLÈMIC D’UNA DISCOTECA DE BARCELONA

L’any 2017, l’'Ajuntament de Barcelona va decidir sancionar a una discoteca de la Sagrera que oferia entrada lliure, copes i 100 euros a les noies sense marit que fossin sense calces. La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, va reaccionar a l'anunci de la discoteca al seu Twitter declarant que es tractava de "masclisme obscè" i que feia  "vergonya aliena”. “Les dones no som mercaderia. Estudiarem accions legals!", deia.

una discoteca de la Sagrera oferia entrada lliure, copes i 100 euros a les noies sense marit que fossin sense calces

D'igual forma, la que llavors era tinenta d'alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, va titllar de "vexació" "vergonya" i "insult" el cartell. "És una vergonya que la ciutadania hagi de suportar aquest tipus de cartells vexatoris i que atempten contra la dignitat de les dones", criticava Ortiz. 

HEBES  MEDIA 2020

Universitat Autònoma de Barcelona

Campus de la UAB, Plaça Cívica, 08193 Bellaterra, Barcelona

Facultat de Ciències de la Comunicació

Segueix-nos!

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now