• Maria Giménez Baeza

“Des del primer moment he entès el meu ERTO”

Actualizado: abr 22

Xavier Puig, el director de comunicació del Col·legi de Periodistes de Catalunya, afirma que intenta fer “vida normal tot i la anormalitat actual”


Marc Parayre, estudiant de tercer de Periodisme


La crisi del coronavirus ha fet que moltes empreses hagin pres mesures econòmiques excepcionals per garantir la seva supervivència. Aquest és el cas, també, del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que ha hagut de fer un ERTO (Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació) a tota la seva plantilla de treballadors. Aquesta decisió ha afectat directament al Xavier Puig (51 anys), resident a Barcelona, responsable de la comunicació de l’empresa. Encara que no és una situació fàcil per ell, Puig s’ho pren amb filosofia: “Entenc la decisió del Col·legi des del primer moment i estic fent el possible per fer vida normal, tot i l’anormalitat actual”.

Xavier Puig, a un estudi de fotografia, fa dues setmanes (Albert San Andrés)

De fet, el Col·legi de Periodistes ha fet dos tipus d’ERTO als seus empleats: un d’acomiadament temporal total i l’altre de reducció de la jornada laboral i, en conseqüència, reducció de sou. Aquest últim és l’ERTO que ha patit el Xavier Puig i, en el seu cas, la reducció ha sigut del 25%. Dit això, li van comunicar la decisió per carta el dia 13 de març, encara que anteriorment ja li havien transmès de manera verbal. Segons Puig, l’empresa va reduir molt els seus ingressos per la reducció de les vendes de l’explotació de 13 quioscos al centre de Barcelona i això comporta un gran problema per pagar les nòmines de tots els treballadors. “Eren els ingressos principals del Col·legi i sense ells és molt difícil subsistir“ reconeix Puig. Tot i això, creu que la companyia sobreviurà quan acabi aquesta crisi, però “patint com tothom”.


Així mateix, el director de comunicació de l’empresa afirma que ell està bé i que intenta “veure la part positiva de la situació”, és a dir, creu que almenys no ha patit un acomiadament temporal total, com els hi ha passat a la majoria de quiosquers del Col·legi de Periodistes. D’altra banda, una de les coses que més preocupen a la majoria de treballadors són els tràmits burocràtics arran dels ERTO. Per sort, el Xavier Puig no ha hagut de fer res al respecte, ja que ha sigut l’empresa qui se n’ha fet càrrec.


Tanmateix, reconeix que ha de fer “mans i mànigues des de casa” per acabar tota la feina, que exposa que se li ha “multiplicat exponencialment aquests dies”. Ell és conscient que els col·legiats seguiran pagant la seva quota (amb excepcions dels que han patit un ERTO), i que per tant, han d’oferir el millor servei possible malgrat les dificultats.


Xavier Puig també té la seva pròpia empresa, Global.com, i admet que “2 dels 4 clients que teníem habitualment els hem perdut”. Per tant, “són feines, diners i oportunitats que perds” conclou. A més a més, ell també creu que el periodisme, la seva professió, es troba en una gran paradoxa: “en el moment que està tenint més visites és el moment econòmic més difícil pels mitjans de comunicació per la caiguda de la publicitat”. L’ERTO del Xavier Puig és només un dels múltiples casos que té el periodisme ara mateix.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now