• Maria Giménez Baeza

“Si no cobro tot el meu sou i no puc fer hores extra, no podré pagar-me la universitat”

Actualizado: abr 22

Molts joves que es feien càrrec del pagament dels seus estudis es veuen incapacitats per a continuar fent-ho degut als ERTO


Pol Julià, estudiant de tercer de Periodisme


Arreu de l’estat milers de persones han perdut la seva feina a causa de la parada de l’activitat econòmica i industrial que s’han vist obligades a efectuar moltíssimes empreses degut al covid-19. Molts joves, obligats a fer mitjes jornades per poder compaginar la feina amb els estudis, s’han vist greument afectats pels ERTO. La majoria veu impossible afrontar aquestes despeses a hores d’ara.


Cesc Navarro és un d’aquests joves grumet afectat pels ERTO. Té 22 anys i viu a Manresa. És estudiant de periodisme i a més, és un gran aficionat a l’escalada i els esports de muntanya. Fins ara, assumia ell sol el pagament dels seus estudis.

Cesc Navarro, confinat a casa seva aquesta setmana. (Ferran Navarro)

En Cesc va ser acomiadat del “Sàlting” on treballava, des de feia 4 anys, a mitjans del mes de març. Des de llavors no ha tingut cap mena d’ingrés. Ell afirma que no està preocupat pel seu present, sinó pel futur.


Tot i el baix salari que pot arribar a guanyar de la seva feina, ell assumeix les despeses de la seva matrícula universitària. La clau: fer hores extra per poder augmentar el sou i tenir la possibilitat d’estalviar uns diners per a destinar-los a la matrícula. El principal problema, tal i com en Cesc afirma, és el fet de no disposar d’estalvis per tal d’afrontar els primers pagaments de la universitat al mes de Juliol.


Arrel dels ERTO que han patit milers de treballadors arreu de l’estat, els sou base de moltes persones s’ha vist reduït. Aquesta reducció del sou base és un dels factors que més perjudiquen al Cesc. El fet de que ell depengui de les hores extra que treballa per a poder pagar l’ha matricula li ha perjudicat el doble en el seu cas. Per una banda el seu sou base s’ha vist reduït i per l’altra, com és obvi, no té la possibilitat d’efectuar aquestes hores extraordinàries. “Al final em quedo amb molt menys del que cobrava, ja que no guanyo tot el sou i a més deixo de guanyar totes les hores de més que feia”.


De tota manera, creu que d’alguna manera o altra podrà aconseguir estalviar els diners necessaris. Un altre fet que el preocupa, i que de ben segur que preocupa a molts altres joves, és el dubte de no saber si podrà treballar aquest estiu.


“Quan arriba l’estiu i les escoles tanquen, m’ofereixen treballar a jornada complerta durant tot l’estiu. Gràcies a això puc permetre’m tenir un “coixí” econòmic en cas de que ho necessités. Ara encara tinc diners guardats, em fa por no poder-ne estalviar de cara al futur.”


Al pare d’en Cesc també van acomiadar-lo amb un ERTO just el mateix dia. Ell comenta que la situació a casa es manté estable i que de moment, no estan patint problemes econòmics greus. La família d’en Cesc (com milers de famílies més arreu de l’estat) es troba en una situació desconcertant, sobretot, pel fet de conviure constantment amb l’angoixa pel que pugui passar el dia de demà.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now