• Laura Hernández Rojas

"Encara no he cobrat l'atur de març i tampoc m'han donat cap data"

Actualizado: abr 18

Sergi Novell, cambrer des de fa poc més d’un any, diu que mai hagués imaginat quan es va independitzar que podria trobar-se en una situació com aquesta

En Sergi té estalvis per a dos lloguers. Al maig, haurà de demanar ajut als pares. (Sergi Novell)


Xavi López, estudiant de tercer de Periodisme


Quan els joves aposten per començar una nova etapa de la seva vida i decideixen independitzar-se, tenen en compte les dificultats que se’ls hi poden creuar pel camí, però mai com l’actual. En Sergi Novell, un jove de 21 anys de Santa Coloma de Gramenet, no es pot creure la situació que s’està vivint, i menys encara tot el que li està suposant a nivell econòmic.


En Sergi porta més d’un any treballant com a cambrer a Andreu Xarcuteria i Tastets, i des de fa un parell de mesos van renovar-li el contracte i va establir-se com a fixe a la plantilla de l’empresa. Arran del coronavirus, l’establiment on treballa va haver de tancar i, per poder afrontar econòmicament la situació, l’empresa ha portat a terme un ERTE, és a dir, l’expedient de regulació temporal d'ocupació. A partir de la instauració de l’ERTE, en Sergi i la resta dels seus companys es trobaran desocupats durant el temps que es mantingui l’estat d’alarma. Respecte els tràmits burocràtics que suposen aquest tipus de casos, en el cas d’en Sergi, tan sols va haver de respondre una sèrie de correus perquè així l'empresa pugui utilitzar la seva signatura i portar aquesta tota la tramitació.


Durant el temps que estigui actiu l’ERTE, en Sergi cobrarà a través de l’atur un 75% del que li correspondria realment del seu sou. El problema recau en que, malgrat trobar-nos a mitjans d’abril, en Sergi encara no ha cobrat la part que li correspondria de la segona meitat de març. Tan sols ha rebut el pagament de les primeres dues setmanes de març, provocant-li un desajust a la seva organització econòmica. En Sergi ha cobrat de març 500 euros menys dels que li correspondrien. Tenint en compte que en Sergi viu sol i que cada més ha de pagar 450 euros de lloguer del pis on viu, la situació en la qual es troba és perillosa. Afortunadament, tal com explica ell, té al seu abast estalvis que li permetran pagar el lloguers del pis tant de març com d’abril, a més tots els costos relacionats amb l’aprovisionament d’aliments o el lloguer del pàrquing.


Malgrat això, en Sergi està preocupat per com s’anirà desenvolupant la situació. “Encara no he cobrat l’atur de març i tampoc m’han donat cap data”. En cas que el mes que ve no li hagi arribat el pagament, en Sergi ja ha parlat amb els seus pares per tal de demana’ls-hi un préstec per tal d’afrontar el pagament del lloguer del seu pis. “No és agradable haver de demanar ajuda econòmica als meus pares, però malauradament el panorama en el que em trobo no em deixarà cap altra alternativa”.


El tram pel qual està passant en Sergi no és gens senzill, la incertesa respecte a quan rebrà l’atur el fa anar amb peus de plom a l’hora de realitzar qualsevol tipus de pagament. Confia en que la situació es solucioni aviat, però la por i preocupació encara es troben latents, sobretot al tractar-se d’un cas excepcional i que mai s’hauria imaginat en el moment que va decidir independitzar-se.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now