• Maria Giménez Baeza

“Les PIMES estem afrontant la situació amb recursos propis”

Actualizado: abr 22

Salvador González, petit empresari del sector de la construcció, assegura que malgrat poder seguir treballant, els ingressos s’han aturat però les despeses no ho han fet

El Salvador González, llegint el diari al seu menjador, aquesta setmana (Michelle Barrientos)

Michelle Barrientos, estudiant de tercer de Periodisme


El sector de la construcció va ocupar l’any 2019 més d’1,2 milions de persones a l’Estat Espanyol, generant una producció valorada en 124.000 milions d’euros en total segons l’Associació d’empreses Constructores i Concessionàries d’Infraestructures (SEOPAN).


El Salvador González té 43 anys i és un petit empresari del sector de la construcció a la Seu d’Urgell, al Pirineu. El seu projecte empresarial va començar l’any 2005. Des de llavors, assegura, el volum de feina ha variat de manera molt considerable. Actualment són tres treballadors a l’empresa, però recorda que havia arribat a tenir fins a quinze treballadors a nòmina. Abans que esclatés la bombolla, moltes famílies de Barcelona van voler pujar al Pirineu a fer-s’hi la segona residència disposades a pagar preus totalment desorbitats. “Allò no podia durar molt”, afegeix el Salvador.


Quan va arribar la crisi, l’any 2008, molts projectes es van quedar a mitges, la gent no podia seguir pagant i els constructors van ser els grans perjudicats. Ell va poder seguir endavant, es va haver d’adaptar, assegura. La construcció de grans xalets es va convertir en la reforma de locals, pisos i alguna petita obra pública. Els pressupostos de milers d’euros es van convertir en d’altres de molt ajustats, però suficient per a pagar els treballadors i cobrir despeses. Mentrestant, el rescat de la banca, l’enriquiment de les grans empreses i l’apujada d’impostos al petit empresari.


La declaració d’Estat d’Alarma el passat 14 de març que va suposar el confinament dels ciutadans el va agafar de sorpresa. En un principi els mitjans demanaven prudència i ho comparaven amb la grip comuna, “quina por havíem de tenir a la grip?”, es pregunta. Malgrat que el confinament no afectava el sector de la construcció, la feina va baixar de cop, les obres a domicilis privats es van aturar i els materials van deixar d’arribar. El 30 de març, amb l’anunci del confinament total, la situació es torna crítica. El Salvador no va iniciar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i durant les dues setmanes de confinament total les despeses no s’han aturat: les nòmines dels treballadors, l’assegurança, la declaració trimestral, el lloguer del seu petit magatzem, la seguretat social... Tot plegat, tenint en compte que les darreres setmanes del mes de març els seus ingressos van ser mínims.


Malgrat que l’aturada va ser de quinze dies, la tornada a la feina el passat dimarts 14 d’abril ha estat a mig gas. Els materials segueixen sense arribar i els ingressos són nuls. L’aturada d’obres ha comportat que el pagament d’aquestes s’hagi ajornat. La manca de suport de les autoritats per tal de garantir la seguretat dels treballadors i empresaris del sector és el que més preocupa el Salvador. Les informacions contradictòries i la suposada pluja de mesures socials, que des del seu parer, no han acabat de concretar-se. “Les petites i mitjanes empreses estem afrontant la situació amb recursos propis” afegeix.


En els pròxims mesos, espera que l’activitat laboral torni a la normalitat. En el seu cas, la fi del confinament suposarà poder iniciar projectes pendents en domicilis particulars. El Salvador augura que en aquesta crisi “s’haurà de rescatar el petit empresari i els treballadors, caldrà estimular la petita economia”, vaticina.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now