• Jaume Lozano

La Plataforma per una Fiscalitat Justa presenta un pla de xoc per afrontar la crisi econòmica

Actualizado: may 16

Les mesures proposades podrien arribar a tenir un impacte recaptatori mínim addicional en el mig-llarg termini de 34.301 milions d’euros anuals


Guillem Adalid, estudiant de tercer de Periodisme


La Plataforma per una Fiscalitat Justa ha presentat un informe amb 15 paquets de mesures per garantir que se supera la recessió desencadenada per la pandèmia sense empitjorar les condicions de vida de la ciutadania. En conjunt han de permetre una recaptació anual de 34.300 milions. L'anomenada taxa covid gravaria els patrimonis de més d'un milió d'euros i en deu anys hauria de permetre finançar la despesa generada pel coronavirus.


En concret, defensen la instauració d'una renda garantida a tot l'estat que no deixi fora cap col·lectiu i que podria finançar-se amb un impost a les grans fortunes. Segons explica Xavi Casanovas als micròfons de TV3 , portaveu de la plataforma, “una taxa covid suposaria uns ingressos addicionals de 20.000 milions”.


Tal com s’exposa en l’informe: “La taxa covid hauria de gravar amb un tipus d'entre l'1% i el 3% els patrimonis de més d'un milió d'euros i en una dècada permetria finançar la despesa provocada per la pandèmia”.


Xavi Casanovas, portaveu de La Plataforma per una Fiscalitat Justa en declaracions a TV3 ha explicat que “Moltes mesures tenen a veure en demanar amb qui més té qui ajudi a sortir d’aquesta crisis econòmica. Passa per la taxa covid per aquells patrimonis que superin el milió d’euros i passa per una reforma de l’IRRPF per establir trams més alts igual que es va fer amb l’anterior crisis econòmica que permetin demanar a qui més té que col·laborin amb un esforç més gran”.


Portada de l'informe presentat per per la Plataforma per una fiscalitat justa (Fiscalitat Justa)

Les altres mesures fiscals, que proposen, a curt termini són rebaixar a 350.000 euros el mínim exempt en l'Impost sobre el Patrimoni i suprimir les bonificacions a la quota que hi ha a alguns territoris; limitar o suprimir bonificacions en l'impost sobre successions i donacions; crear un impost sobre els guanys empresarials excepcionals per a les grans empreses que millorin els resultats durant la crisi i fixar una tributació efectiva en l'impost de societats del 15% sobre el resultat comptable, que s'elevaria al 18% per a grans empreses i els sectors de la banca i hidrocarburs; crear tres nous trams de la quota estatal de l'IRPF a partir dels 60.000 euros, una mesura que permetria augmentar la recaptació en 4.500 milions anuals, i equiparar la tributació de les rendes del capital amb les del treball.


En l'IVA s'aposta per apujar-lo en tres punts pels béns de luxe , fixar un tipus zero per a determinats productes sanitaris i d'higiene personal i crear-ne un del 10% per a productes de primera necessitat i consum habitual per a rendes baixes. La resta de mesures fiscals a curt termini són augmentar del 0,03% actual a un mínim del 0,06% l'impost sobre dipòsits de les entitats crèdits; accelerar la recaptació de l'anomenada Taxa Google, que afecta les grans tecnològiques, i augmentar el gravamen del 3% al 4%; crear, finalment, l'impost a les transaccions financeres -la famosa Taxa Tobin- i estendre'l als productes "més especulatius i tòxics", i prohibir la contractació i les ajudes públiques a empreses que tenen seus en paradisos fiscals.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now