• Paula Lopez Garcia

OCTUVRE


Logotip Octuvre (octuvre.cat)

Laura García Martínez; LAURA GARCÍA ORTÍZ, MAR GARCÍA, PAULA LÓPEZ; alumnes de tercer de Periodisme


INTRODUCCIÓ: QUÈ ÉS OCTUVRE?

Octuvre és un projecte de l’Associació Cafèambllet, fundada l’any 2014 per Marta Sibina i Camps i Albano Dante Fachin. El projecte el formen 534 persones, entre les que es troben periodistes, experts en xarxes socials, programadors, traductors, productors audiovisuals i fotògrafs, que financen el treball i el fan possible. A més de les aportacions dels membres (les més importants i essencials) també reben diners de les aportacions dels ciutadans, és a dir, de crowdfunding.


Aquest col·lectiu pretén explicar la realitat, transmetre tota aquella informació que no s’explica pels mitjans de comunicació i que dona una visió distorsionada del món. Tal i com ells expliquen “els mitjans de comunicació estan controlats pel poder econòmic”, i afirmen que aquells que fabriquen les desigualtats i les injustícies, que pateixen milions de persones, són els mateixos que acaparen l’audiència i decideixen el que llegim, escoltem i mirem. Octuvre el que vol és “plantar cara”.


Publiquen continguts a la seva pàgina web i els difonen per les xarxes socials: Facebook, Twtitter i Instagram. A més, també intenten respondre preguntes o possibles fake news que es troben a la web i que els seus lectors i seguidors els fan arribar a través de les xarxes socials ja esmentades i Telegram.


INFORMACIÓ TRACTADA:

  • Títol del vídeo al canal de Youtube d’Octuvre: VERGÜENZA: El País blanquea al IBEX.

  • Data: Dijous 26 de març de 2020.

  • Diari: “El País”

  • Titular: BBVA, Iberdrola, Inditex, Santander y Telefónica donan 150 millones a la sanidad pública para material médico

  • Context segons Octuvre: En 2014 el Banc Santander i el BBVA van entrar a l'accionariat del diari “El País”, ja que el diari els devia 3.000 milions d’euros a ells i altres bancs com Bank of America, Deutsche Bank o HSBC. Per tant, segons Octuvre, el diari que ens informa de la bondat de Santander i BBVA és propietat, d’entre d’altres, d’ells mateixos.

Segons Periscopi Wordpress, l’accionariat de Prisa es molt plural, ja que empreses com Banc Santander o Caixabank disposen d’accions de Prisa i per tant controlen part de l’empresa. Segons Wikipedia, Santander disposa d’un 4,6 % de Prisa, dada que també confirma el portal Hispanidad. Segons El Confidencial i El Español, Prisa se salva i refinancia el seu deute un altre cop fins 2022.


Pel que fa a les empreses que menciona el titular:


BBVA:

Al 2012 el BBVA disposava de 33 societats en paradisos fiscal.

Segons Fundació del Compromís i la Transparència, hi ha companyies de BBVA que no faciliten ni detallen la informació entorn a la seva posició i presència en paradisos fiscals i off-shore. BBVA disposa d’una sucursal a les Illes Caimán, on segons el banc s’ocupa de la part corporativa de l’empresa, però es tracta d’un territori sense activitat ni volum de negoci.

Font: Merca2

Segons Oxfam i la Fair Finance Guide international, en l’estudi de “El Banc en l’exili”, els paradisos fiscals representen el 26% dels beneficis obtinguts pels principals bancs europeus, entre ells BBVA.

Font: El Público, d’Europa press


BBVA està implicat en el cas Villarejo.

El jutge del cas Villarejo va imputar al banc BBVA per delictes de suborn, descobriment i revelació de secrets i corrupció entre particulars. El BBVA li va fer encàrrecs a Villarejo, antic cap de policia. Al banc se l’acusa de contractar a Villarejo (per 10,2 milions d’euros) per interceptar comunicacions i espionatge a comptes bancaris, quan l’ex cap de policia ja estava retirat.

Font: El Español


BBVA és el banc espanyol que més inverteix en armes.

Segons SETEM (federació que, segons ella mateixa explica, pretén sensibilitzar a la ciutadania sobre la desigualtat Nord-Sud i les seves causes), el BBVA és el banc espanyol amb més presència al sector armamentista, participant des de 2006, amb més de 1.000 milions d’euros a empreses que fabriquen bombes, armes nuclears i d’urani empobrit. Seguint al BBVA es troba el Banco Santander i Bankia.

Font: SETEM


BBVA durant la crisi, de 2008-2014, va guanyar 23.201 milions d’euros nets.

Segons el diari Público, el BBVA no va guanyar 23.201 milions d’euros, sinó 32.458 milions d’euros.

Font: Público


Iberdrola

Iberdrola va ser acusada per Anticorrupció al 2017 per manipular el preu de la llum.

Segons el mitjà Vozpópuli, el fiscal d’anticorrupció Antonio Romeral va acusar a l’empresa d’alterar el preu de la llum i rebre un lucre il·lícit de 20 milions d’euros, durant l’onada de fred que Espanya va viure l’any 2013. L’Audiència Nacional va admetre la denuncia contra la companyia, que declarava que Iberdrola havia dut a terme un pla per pujar el preu de l’energia “més enllà del que hauria de resultar de la lliure concurrència de l’oferta i la demanda”.

Font: Vozpópuli


Com altres companyies elèctriques, té unes bones portes giratòries i fitxa a Ángel Acebes, exministre d’Aznar.

Iberdrola va fitxar l’any 2012 a Ángel Acebes, exministre d’interior en el govern de José María Aznar (Partit Popular). Va passar a ocupar la vacant de Ricardo Álvarez. A més, Acebes seria també membre i secretari de la comissió d’auditoria i la supervisió de risc, substituint a Santiago Martínez.

Font: El Periódico


Iberdrola va guanyar 19.099 milions d’euros nets durant els anys de crisi (2008-2014).

Segons eldiario.es, els consellers de la companyia elèctrica es van emborsar molt més, des del 2008 van guanyar 86.825 milions d’euros i va ser l’any 2014 quan la xifra va pujar a 14.951 euros més.

Font: eldiario.es


Iberdrola tenia 12 societats a paradisos fiscals.

Intermón Oxfam revela que Iberdrola tenia l’any 2014 69 filials en paradisos fiscals, no hi ha constància de que Iberdrola comptés només amb 12 paradisos fiscals en 2012.

Font: Energías Renovables


Inditex

En 2012 Inditex tenia 19 societats a paradisos fiscals.

Segons Economia Digital, Inditex tenia entitats a paradisos fiscals, però més de les esmentades per Octuvre, encara que després d’haver cercat en diversos mitjans, no trobem un nombre comú ni la dada que anota Octuvre.

Font: Economia Digital


Mentre els mitjans ens expliquen les donacions d’Amancio Ortega, no ens expliquen que l’empresa aplicarà un ERTE que pagarem tots.

Inditex va confirmar que aplicaria un ERTE a 25.000 treballadors (els que corresponen al personal de botiga, no als de fàbrica, logística i serveis generals), com a conseqüència del COVID-19 a partir del 15 d’abril. L’empresa complementarà el salari que els empleats rebin de l’Estat.

Font: eldiario.es


Banc Santander

Tenia 79 societats en paradisos fiscals l’any 2012.

Segons l’informe d’Oxfam Intermón, les empreses de l’Ibex 35 han augmentat les seves filials en paradisos fiscals, entre elles el Banco Santander. Aquestes empreses han augmentat un 44% les seves filials del 2012 al 2013. Segon el diari El Mundo, el Banco Santander és l’empresa de l’Ibex 35 que més filials té, encapçalant el rànquing amb 182.

Font: El Mundo


Pels òrgans del banc han passat: Rodrigo Rato, Isabel Tocino i Abel Matutes, tots exministres d’Aznar.

Totes aquestes persones i moltes més han passat per algun càrrec al Banc Santander. És el que s’anomena “portes giratòries”. Segons l'entitat, informe que “la Comissió de Nomenaments avalua la idoneïtat dels nomenaments i després el Consell els proposa a la Junta, que és qui finalment els ha d’aprovar o no”. Encara i així, el Santander ha experimentat males experiències amb les portes giratòries. Entre elles amb Rodrigo Rato, el qual va ser escollit assessor després que hagués d’abandonar la presidència de Bankia en descobrir-se el forat en els seus balanços. Per altra banda, Isabel Tocino també va ser ministra en la primera legislatura de José María Aznar (1996-2000) i exerceix des de 2017 com a presidenta del Banco Pastor, propietat del Banco Santander. I per últim, Abel Matutes. Va ser ministre d'assumptes Exteriors en el govern d’Aznar i després va ser conseller independent del Banco Santander. A més, és considerat una de les persones més riques d’Espanya perquè posseeix un imperi hoteler.

Font: Yoibextigo


El Santander ha utilitzat massivament clàusules abusives en les seves hipoteques.

El Banco Santander utilitzava unes clàusules, ara declarades nul·les per ser abusives, que es trobava a la denominada “hipoteca tranquilidad”. Aquestes clàusules són les referides a l’amortització, als interessos ordinaris, al tipus d'interès variable, interès de demora, resolució anticipada i a les despeses. El jutge va acreditar que la hipoteca no era comprensible i no permet als consumidors veure els riscos, és a dir, no era transparent.

Font: Fotocasa blog


Telefónica

Junt amb Repsol i Iberdrola, van rebre ajuts públics per valor de 470 milions d’euros en 2016.

La Marea, entre d’altres mitjans, informaven del que esmenta Octuvre, que el BCE va repartir ajuts, en valor de 470 milions d’euros, a diverses empreses, entre elles, Telefónica.

Font: La Marea


Pel seu consell administratiu han passat: Rodrigo Rato i Iñaki Urdangarin.

El Confidencial anunciava amb el titular “Telefónica ficha a Rodrigo Rato, imputado en el caso Bankia”. El Confidencial informava també que Urdangarin va cobrar 2 milions d’euros de Telefónica.

Font: El Confidencial


El Mundo informava de la seva renovació de contracte (d’Urdangarin amb Telefónica) basada en 1,5 milions d’euros anuals.

Segons El Mundo, la Guàrdia Civil afirma que Telefónica va ajudar a Rodrigo Rato a evadir impostos.

Font: El Mundo


CONCLUSIONS

Finalment, i després de l’anàlisi, la documentació i la recerca de cada una de les dades que s’anota al vídeo d’Octuvre, creiem que s’informa d’una manera correcta, ja que moltes de les dades que apareixen al vídeo d’Octuvre les hem pogut trobar en altres mitjans de referència com són El Mundo, El Confidencial, eldiario.es, entre altres. Encara i així, hem de destacar que algunes afirmacions com són “En 2012 Inditex tenia 19 societats a paradisos fiscals”, “El Banco Santander tenia 79 societats en paradisos fiscals l’any 2012” o “Iberdrola va guanyar 19.099 milions d’euros nets durant els anys de crisi (2008-2014)” no hem trobat un altre mitjà que digui el mateix, és a dir, no sabem d’on han extret la informació i per tant, no tenim la possibilitat de contrastar-ho.

Per últim volem destacar que és un medi independent, i com bé informa al final del seu vídeo “VERGÜENZA: El País blanquea al IBEX”, el qual es finança únicament gràcies a les aportacions dels seus donants i no rep subvencions ni accepta publicitat. Ens sembla molt important destacar-ho, ja que és un medi petit que està intenta créixer desvetllant informació que altres medis no fan i sobretot amb una transparència absoluta.


HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now