• Maria Giménez Baeza

Nova campanya de promoció del vi català

La iniciativa, impulsada per el Departament d'Agricultura i les DO, pretén reactivar el sector i recuperar les vendes que haurien caigut fins a un 80% a causa de l’aturada de l’activitat hostalera

Fotograma de la campanya Catalunya és casa teva (Font:Turisme de Catalunya)

Per Michelle Barrientos, estudiant de tercer de Periodisme


Les Denominacions d’Origen (DO) catalanes i l’Institut Català de la Vinya (INCAVI) iniciaran aquest estiu una campanya de comunicació i difusió conjunta per a promoure el vi català. La iniciativa s’ha acordat aquest dimarts en una reunió entre la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà i els representants de les 11 DO víniques de Catalunya, formades per més de 600 petites i mitjanes empreses productores. Segons dades del sector, les vendes haurien caigut fins a un 80% des de la declaració de l’estat d’alarma.


El Departament d’Agricultura destinarà a la campanya 75 mil euros a través de l’INCAVI i les DO n’aportaran 25 mil. La operació s’articularà a través d’una comissió mixta creada amb la intenció de pal·liar els efectes de la crisi causada per la covid-19 en el sector vitivinícola. D’aquesta manera, es pretén fomentar el consum de productes de proximitat i alhora promocionar el territori. Per la seva banda, l’INCAVI impulsarà una iniciativa de promoció de l’enoturisme, complementària al rellançament de la campanya “Catalunya és casa teva”, que la Generalitat de Catalunya va fer pública la darrera setmana.

Parcel·les de vinya a la Terra Alta (Font: INCAVI)

L’aturada de l’activitat hostalera, que segons dades de Consum, l’any 2018 va representar un 52% de les vendes de vins amb denominacions d’origen catalanes a Espanya, ha estat el principal agreujant de la crisi del sector vitivinícola durant la pandèmia. La impossibilitat d’emmagatzemar l’excedent, sobretot en el cas dels petits cellers, ha portat a molts productors a intentar donar sortida al producte a través d’Internet.


El Ministre d’Agricultura Luis Planas va habilitar el passat 15 de maig la verema en verd, mesura emparada amb ajuts econòmics de la Unió Europea. Aquesta opció comporta la collita abans de la maduració i la utilització del raïm com adob. Per la seva banda, Unió de Pagesos ha proposat la destil·lació de l’excedent per a fabricar alcohol sanitari a canvi de retribucions compensatòries. El Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació ha impulsat altres mesures econòmiques i fiscals, la flexibilització de pagament d’impostos i l’avançament en el pagament de subvencions.


Per tal de donar suport als productors afectats per la crisi sanitària el Departament també ha creat una línia d’ajuts dotada de 4 milions d’euros orientats a microempreses i pimes que han patit un descens de facturació els darrers mesos. Els ajuts es repartiran en dotacions de fins a 10 mil euros per a cada empresa productora que faci donació de l’excedent no venut al Banc d’Aliments. A més, s’ha iniciat la campanya #AraProducteLocal per tal de promocionar el comerç de productes agrícoles del territori.

6 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now