• Paula Lopez Garcia

“Encara no he cobrat la meitat del mes de març que vaig treballar, ni tampoc l’atur”

Actualizado: abr 20

Joan García, treballador afectat per un ERTE, i altres afligits no veuen el moment de cobrar


Joan García, a casa seva, durant el confinament. (Mar García)

MAR GARCÍA, estudiant de tercer de Periodisme


Un total d’aproximadament tres milions i mig de persones han patit un Expedient de Regulació d’Ocupació Temporal (ERTO) a Espanya, sent Catalunya la comunitat autònoma que més n’ha tramitat.

En Joan García, de 22 anys, de l’Hospitalet de Llobregat, ha patit un. Es troba a l’últim curs d’Enginyeria Informàtica i, des de fa dos anys treballa a una acadèmia d’angles, a Hospitalet Centre. El 14 de Març, l’acadèmia es va veure obligada a tancar perquè així ho van estipular: “La Generalitat i el Govern d’Espanya insten al tancament de tots els centres educatius, per prevenció del COV-19”, tal i com s’explicava a la carta que la seva empresa li va enviar. L’acadèmia no pot pagar als vuit treballadors, ja que sense ingressos és impossible abonar les mensualitats.


Aquesta va ser una sorpresa pel Joan, qui pensava que podria seguir treballant des de casa i obtenir els ingressos totals amb els que comptava. A Espanya, només entre un 7 i un 14% de la població està teletreballant, segons explica l’experta en teletreball Arancha de las Heras. Un percentatge baix perquè, comenta, gran part d’aquestes persones no compta amb els dispositius necessaris per continuar amb les seves tasques a casa, i l’empresa no els hi facilita, i perquè la majoria s’ha vist afectada per un ERO o ERTO que ha finalitzat el seu contracte.


Quan l’ERTO és per força major, informen des del SEPE, els treballadors no han de fer cap tràmit administratiu, ja que en aquests casos és l’empresa l’encarregada de fer-ho. Així va ser: “em van demanar el número de telèfon, el nombre del compte corrent i la firma per poder tramitar el meu expedient”.


“Encara no he cobrat la meitat del mes de març que vaig treballar, ni tampoc l’atur”, explica. Segons diu, tenia un contracte d’estiu que començava al juliol, però la universitat on estudia ha allargat el període lectiu fins al 10 de juliol i no sap si podrà complir amb l’estipulat al contracte. Això suposa haver de pagar una penalització, perdre els vols (400 euros, que eren tots els seus estalvis) i, a més, no veure el total dels ingressos amb els que comptava, ja que cobrarà menys.


És ben clar que el cas del Joan és difícil, però és molt més complicat quan són els caps de família els que es veuen afectats per un expedient de regulació que els deixa sense treball i amb menys ingressos. Aquesta, per sort, no és la seva situació, però aquí es troba la importància que té agilitzar el cobrament d’aquestes prestacions. Tot i així, Treball ha reconegut que està desbordat per pagar l’atur i que el cobrament es pot demorar. Declaracions del secretari de Treball de Catalunya, Josep Ginesta, mostren la gran preocupació que existeix perquè és molt plausible que arribi final de mes i moltes famílies no hagin cobrat.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now