• Laura Hernández Rojas

Nissan atura la producció a la planta de la Zona Franca per manca de subministraments

Està en l’aire el que farà la multinacional japonesa amb la planta de la capital catalana, i en general, amb Europa


Logotip de la firma d’automòbils japonesa. Nissan (Pexels)

Laia Gairí, estudiant de tercer de Periodisme


El fabricant japonès d’automòbils Nissan paralitza la producció a la planta de la Zona Franca de Barcelona aquest dimecres per falta de subministraments, causat per la fàbrica d’estampació Montcada i Reixac (Barcelona), en iniciar una vaga indefinida des d’aquest dilluns.


Tot i que l’activitat en el sector del motor està lluny de recuperar la normalitat després d’un mes i mig sense funcionament a causa de la covid-19, el passat dilluns, 4 d’abril, es reiniciava l’activitat a la planta de la Zona Franca gradualment, començant en la línia 2 per realitzar una comanda del pick-up Classe X que havia encomanat Mercedes, i que s’havia d’entregar abans d’acabar el mes de maig.


Des de l’obertura s’han pogut construir 100 de les 1.800 unitats de la comanda esmentada. Però la pròpia empresa a causa de la falta de treball, per manca de peces que havia de proporcionar la planta d’estampació, comunica al comitè d'empresa la finalització del treball en la majoria de la plantilla, amb concepte de permís retribuït. Aquest dimecres al migdia han abandonat la feina els treballadors de la línia de carrosseria, els de muntatge, pintura, motors, però els de manteniment continuaran treballant.

Malgrat la paralització, es manté en peu la vaga indefinida, afirma el comitè d'empresa de la fàbrica d'estampació Montcada i Reixach

Nissan assenyala la vaga com a principal causa de la paralització de l’activitat. La finalitat de la representació sindical, que era provocar aquesta aturada a la Zona Franca, ha estat complida.

Des del mateix comité dempresa a més, han remarcat a tots els treballadors que es veuen perjudicats que després de la paralització “la vaga indefinida es manté en peu. Ara més que mai volem remarcar la importància de seguir amb la vaga al centre de Montcada, que comença a donar fruits, però s’ha de seguir insistint fins a aconseguir-ho”, per tal de salvar el futur de la planta.


Incertesa pel futur de Nissan a Europa


Segons la informació a què ha pogut accedir Reuters, Nissan planteja un futur pla per fer un pas enrere a Europa i enfocar-se amb Estats Units, Japó i la Xina. Davant la incertesa sobre la continuïtat de la planta de la Zona Franca, que pot afectar a 3.000 treballadors i a 22.000 llocs de treballs indirectes, es va iniciar com a resposta la vaga indefinida a la factoria de Montcada i Reixac, on havien de treballar unes 110 persones.

El “Pla de Rendiment Operatiu” que planteja Nissan es concretarà el pròxim 28 de maig i marcarà el full de ruta de la companyia japonesa pels propers tres anys. D’aquest, Reuters n’ha comunicat alguns objectius, però el que pretén de forma més genèrica aquest nou pla és finalitzar les mesures que es van prendre anteriorment i que van portar a la firma a una internalització descontrolada.Possible Pla de Rendiment Operatiu de Nissan, segons Reuters. (Elaboració propia)

La multinacional ja havia reconegut al seu moment que la planta de la Zona Franca no sortia a compte si no s’adjudicaven nous models. Ara hi ha la possibilitat que Nissan tanqui més de 10 centres de producció del món, és per això que els sindicats demanen respostes immediates per aquest futur tan incert de la planta a Barcelona.

Aquest pla no sols amenaça la planta de Barcelona. Tot i això, l’activitat a la factoria d’Àvila i de Los Corrales es va reactivar sense problemes.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now