• Maria Giménez Baeza

Moltes pimes ja poden obrir

Amb la fase 1 de desescalada molts petits comerços tornen a la seva activitat habitual, encara que amb limitacions

Les terrasses dels bars i restaurants podran obrir en un 50% de la seva capacitat habitual. (Font: Pixabay)

Per Marc Parayre. estudiant de tercer de Periodisme


Moltes petites i mitjanes empreses comencen a veure la llum després de 2 mesos molt complicats arrel de la crisi del coronavirus. Des del dia 11 de maig, diverses regions d’Espanya (excepte la Comunitat de Madrid, 6 zones sanitàries de Catalunya, 2 zones d’Andalusia, 3 de Castella la Manxa, 13 de Castella i Lleó i 14 de la Comunitat Valenciana) passen a la fase 1 de desescalada del confinament. Botigues, bars, restaurants, hostaleria, mercats ambulants, centres de jardineria i museus poden obrir, encara que amb limitacions, segons explica l’últim Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) del 9 de maig.


En definitiva, podran iniciar l’activitat tots aquells establiments i locals comercials minoristes, sempre i quan tinguin una “superfície útil d’exposició i una venda igual o inferior a 400 metres quadrats”. Només s’exceptuen aquells que es troben dins de parcs o centres comercials sense un accés directe i independent a l’exterior. Així mateix, segons el BOE, totes les empreses podran establir sistemes de recollida en el local de productes adquirits per telèfon o en línia. Tanmateix, aquesta recollida ha de ser escalonada per evitar aglomeracions a l’interior del local.


PREOCUPACIÓ PEL COMPLIMENT DE MESURES DE PREVENCIÓ I HIGIENE

El que més els preocupa a les pimes és garantir la seguretat de treballadors i clients, i el que més lamenten és la falta d’informació i de mesures clares i concretes, tal com explica el Gremi d’Hostaleria de Sitges de la Federació Intercomarcal d’Hosteleria, Restauració i Turisme (FIHR). Les mascaretes i la distància social seran els dos pilars que marcaran tota l’activitat dels comerços. De fet, tots els locals hauran de tenir productes de desinfecció i caldran mesures de prevenció estrictes.


El BOE estableix una sèrie de mesures d'higiene comunes per als locals que obrin al públic, com la neteja i desinfecció de les instal·lacions almenys dues vegades al dia, mantenir una ventilació adequada i la rentada i desinfecció diària de la roba de treball. També limita l'ús de l'ascensor o muntacàrregues i l'ús de les condícies per part de clients. L'ordre també recull la reobertura de les terrasses d'hostaleria i restauració, limitant les taules permeses a la meitat de les de l'any passat. En cada taula o agrupació de taules podrà haver-hi com a molt 10 persones, si bé aquest límit no s’aplica en el cas que totes elles resideixin en un mateix domicili.


ENCARA HI HA PIMES SENSE PODER OBRIR

Tot i passar a la fase 1 de desescalada, encara hi ha pimes que no poden obrir. A tall d’exemple, els centres d’oci i d’aventura segueixen tancats fins la fase 3, que com a molt d’hora podria tenir lloc a principis de juny. Així mateix, aquests centres d’oci només podrien obrir amb un aforament limitat del 50% i garantint una distància de seguretat de 2 metres, a més de la desinfecció de tot el material utilitzat.

Les empreses d’activitats d’aventures són les que tardaran més a obrir. (Font: Pixabay)

Fins i tot, hi ha petites i mitjanes empreses que sí que poden obrir en la fase 1, però no ho faran per falta de liquiditat o per no complir amb les normes establertes. Aquest és el cas de molts restaurants de la Vall d’Aran, que no poden obrir perquè no tenen terrassa, tal i com afirma el Gremi d’Hostaleria de l’Aran. Des del gremi han demanat a l’Ajuntament de Vielha poder obrir a fora, sense la necessitat de tenir una terrassa. Encara queda un llarg camí per tal que les pimes puguin recuperar-se de la forta crisi del coronavirus.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now