• Laura Hernández Rojas

Mercadona reforça el lideratge però té pèrdues del 95% el mes de març

L’inici de l’estat d’alarma ha modificat completament les xifres de les companyies de distribució, on notablement s’ha vist afectat Mercadona, grup líder a Espanya


Supermercat i furgoneta Mercadona a València. (Mr Ricochet)


Laia Gairí, estudiant de tercer de Periodisme


Els productes d’alimentació es posicionen com a principal desemborsament aquests dies de confinament. Per la situació d’estat d’alarma, les cadenes de supermercats s’han trobat des del primer dia d’aquest, en una situació de compra compulsiva i desmesurada.


Els beneficis de Mercadona cauen completament arran la crisi

Mercadona, la companyia d’aquest sector que continua liderant la quota del nostre país, tot i haver incrementat un 14% la facturació durant el passat mes de març, s’ha vist en el mateix mes, amb unes pèrdues descomunals. Les llargues cues a les seves portes, no han impedit que la cadena amb capital valenciana hagi tingut una caiguda en picat del 95% del seu benefici amb comparació del març del 2019.

La cadena presidida per Joan Roig doncs, ha tingut unes dades molt positives respecte a la quota de mercat i les vendes, però s’ha vist arrossegada pels sobrecostos de les mesures adoptades arran de la covid-19, parlant d’uns 100 milions d’euros per prevenir la pandèmia. Segons dades que ha publicat EFE, els costos de Mercadona es van incrementar un 25% fins a suposar el cost extraordinari esmentat anteriorment.Les xifres del març de Mercadona, en gràfiques
Mesures extraordinàries

Des de Mercadona, han realitzat un gran esforç per continuar amb l’activitat comercial de la forma més responsable possible per tal de garantir la protecció dels seus treballadors i clients. Per això, han establert des del principi de l’estat excepcional, i en el moment que ho han vist necessari, diferents mesures: reduccions d’horaris, senyalitzar la cua del carrer, mantenir una separació d’un metre de seguretat, etc.

Dels 100 milions d’euros que han comportat els sobrecostos, 14 d’ells s’han invertit en la compra de material de protecció pels seus treballadors, pel local i pels clients. Els restants, s’han destinat a ampliar el seu personal del supermercat, contractant a 600 treballadors, a més de transportistes per tal de poder abastir tots els seus establiments del territori espanyol i a agents de seguretat privada per controlar l’aforament dels supermercats i evitar aglomeracions. En el seu propi personal, també es va concedir una prima del 20% sobre el seu sou habitual durant el mes de març, amb un impacte en el compte de 44 milions d’euros. A més, Mercadona ha realitzat una ampliació d’injecció de liquiditat de fins a 2.100 milions d’euros a través de Confirming, línies de crèdit o finançament que permeten a les grans empreses ajudar als seus proveïdors més petits. Aquesta estratègia financera l’ha portat a terme amb Bankia, BBVA, Santander i CaixaBank.

Altres mesures també aplicades, han beneficiat força als seus clients, ja que s’ha prioritzat l’abastiment de productes bàsics, a més de baixar fins a un 25% el preu d’alguns productes bàsics i prescindir de les etiquetes de descompte o ofertes de molts productes, per tal de no incrementar el temps dedicat a la compra. Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), Mercadona és dels supermercats que ha assegurat el subministrament de productes bàsics amb preus baixos.Indicadors del consum dels espanyols en els supermercats
Segons l’estudi de Fintonic, “1 de cada 3 espanyols realitza una compra en grans superfícies d’alimentació amb una despesa mitjana de 86 euros setmanals, un 22% per damunt de l’import mitjà setmanal” que hi ha la resta d’any”.
Fintonic, a través dels seus usuaris, també ofereix una gràfica definitiva de l’evolució de les despeses dels espanyols durant tot el mes de març. En l’apartat de despeses als supermercats, en la setmana del 9 al 15 de març, el dimarts 10 hi ha un increment de les compres dels usuaris en els supermercats a causa del malestar que s’anava produint, i tot i que hi ha increments cap a finals de mes, podem veure que ja està més relaxat.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now