• Laura Hernández Rojas

Més de 180.000 treballadors del sector de l’hostaleria, a l’atur

La crisi arran de la Covid-19 ha destruït centenars de milers de llocs de treball i s’espera que el nombre augmenti el mes d’abril


El Hotel Catalonia Plaza és un dels hotels amb funcionament sanitari (Francisco Avia)

Jordi Cardero Navarro, estudiant de tercer de periodisme


La Patronal d’Hostaleria de l’estat ha anunciat que 181.000 persones del sector han perdut el seu lloc de treball fruit de la crisi del coronavirus. Les dades d’afiliació recollides a la Seguretat Social, publicades aquest dijous, deixa a l’hostaleria, juntament amb la construcció, amb 150.000, com els dos àmbits on més persones han perdut la feina.

Des de la decretació de l’estat d’alarma per part del govern espanyol, 900.000 llocs de treball han desaparegut. No obstant això, des de la patronal d’hostaleria s’espera el pitjor: “Són un petit reflex de què passarà a partir del mes d’abril”, avisen. A més a més, han criticat les dificultats davant les que es troben a l’hora de fer efectius els acomiadaments temporals i demanen al govern noves mesures .

A l’Estat hi ha uns 300.000 establiments hostalers i segons la patronal molts d’aquests encara no han pogut aplicar els ERTEs. Per aquest motiu i perquè preveuen la continuïtat del confinament, les dades aniran a pitjor.

Una de les exigències del govern de l’estat és que en els sis mesos posteriors al confinament, aquells que han rebut l’acomiadament temporal puguin tornar als seus llocs de feina temporal. Però, a causa de l’estacionalitat del sector, la patronal veu molt complicat que això es produeixi. Expliquen “que els negocis es veuran durament afectats per l’aturada i per la baixada del turisme”.

D’altra banda, han demanat facilitats a l’executiu. Algunes d’elles són la flexibilització del finançament bancari, moratòries en hipoteques i crèdits, la suspensió de la cotització dels autònoms del sector i que es permeti no pagar el lloguer dels locals mentre es mantinguin inactius.

El sector de l’hostaleria dóna menjar a 1,7 milions d’espanyols i representa el 6,2% del PIB estatal, segons la patronal. Respecte del mes de març de l’any passat, el nombre d’afiliats va caure en un 5,6%. Però des de la decretació de l’estat d’alarma el sector va enfonsar-se fins al 14,27%.

Davant la inactivitat dels hotels, alguns propietaris han decidit cedir els seus espais al departament de Salut de la Generalitat perquè pugui condicionar les habitacions com a centres sanitaris.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now