• Paula Lopez Garcia

Les treballadores de la llar i els empleats temporals a l’atur ja poden demanar el subsidi

El govern ha anunciat la prestació econòmica a través de dues resolucions del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE)


Treballadora de la llar exercint la seva feina durant la crisi de la covid-19. (ABC)

LAURA GARCÍA ORTIZ, estudiant de tercer de Periodisme

Les empleades de feines de la llar i els treballadors amb contractes temporals poden demanar un ajut des d’aquest dimarts 5 de maig. Tots dos són col·lectius vulnerables per rebre ingressos a partir de la crisi sanitària i econòmica de la covid-19 i al no tenir dret a l’atur per no cotitzar, en molts casos, prou. La decisió ha estat anunciada aquest passat dilluns 4 en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), on s’han concretat els detalls i el procediment per obtenir el subsidi.


A finals del mes de març, el Consell de Ministres va aprovar l’assistència per donar protecció temporal a aquells treballadors més afectats que no hagin estat inclosos en els ERTOs durant el període de l’estat d’alarma, com ara molt empleats temporals o aquells destinats a tasques de la llar.


Les prestacions extraordinàries que ofereix el govern s’hauran de tramitar a través del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), encara que seran de caràcter extraordinari i no es podran cobrar quan finalitzi aquesta situació.


Pel que fa a les treballadores de neteja de la llar, podran sol·licitar l’ajut sempre que hagin estat donades d’alta a la Seguretat Social abans de la declaració de l’estat d’alarma, és a dir, abans del 14 de març, i sempre que hagin deixat d’oferir els seus serveis de manera total o parcial per tal de reduir el risc a contagi per coronavirus o per motius aliens a la seva voluntat.

A més, la mesura equiparà a aquest col·lectiu en el mateix lloc que a qualsevol afectat per un ERTO, i cobraran un 70% de la seva base de cotització. Aquest tipus de subsidi serà compatible amb altres treballs en cas que no es superi el Salari Mínim Interprofessional (SMI) de 950 euros. Tanmateix, no serà compaginable amb qualsevol altre ajut per incapacitat temporal, ni tampoc ho serà en cas que s’hagin rebut permisos retribuïts que siguin recuperables.


El Servei Domèstic Actiu (SEDOAC) ha denunciat que l’ajuda és insuficient perquè deixarà excloses a aquelles dones més vulnerables que exerceixen la seva activitat en negre, i que poden ascendir a unes 300.000, segons l’associació.


En tant als empleats temporals acomiadats des de l’estat d’alarma i que no hagin rebut cap prestació, se’ls oferirà un màxim de 440 euros al mes. Per percebre l’ajut s’exigirà que la duració mínima del contracte del treball perdut sigui igual o superior a dos mesos. Alhora, el subsidi serà incompatible amb el cobrament de cap altra renda mínima o ajut de l’administració pública.


El termini per fer la sol·licitud és del 5 d’abril fins a un mes des que l’estat d’alarma finalitzi, tal com s’explica en el Reial Decret-llei 11/2020, que té com a objectiu adoptar mesures econòmiques, socials i administratives per pal·liar els efectes del coronavirus.

La denegació o acceptació del dret al subsidi es notificarà en un màxim de tres mesos des de la sol·licitud i els afectats rebran la prestació per períodes mensuals, sent abonada el dia 10 de cada mes.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now