• Maria Giménez Baeza

Les startups perillen per la manca de liquiditat

Actualizado: may 23

Les empreses de nova creació demanen ajudes específiques a la Unió Europea per evitar que l'aturada econòmica enfonsi el sector

L'organització Allied for Startups a la seva seu de Brussel·les. (Font: Allied for Startups)

Ignasi López, estudiant de tercer de Periodisme


Allied for Startups, una plataforma internacional formada per més de 40 organitzacions d’empreses emergents, ha dirigit una carta oberta a la comissària de Competència de la Unió Europea, Magrethe Vestager, denunciant que el Marc Temporal d'Ajudes Estatals, ideat per la Comissió Europea per impulsar l’economia en el context de la crisi del coronavirus, no dóna prou flexibilitat als estats membres perquè donin suport als ecosistemes de startups.


A l’escrit expliquen que les startups han quedat fora de les ajudes públiques perquè són considerades "empresa amb dificultat", definició que s’aplica a les empreses amb pèrdues. En aquest sentit, argumenten que les empreses emergents gairebé sempre generen pèrdues durant els seus inicis, ja que aposten per un “creixement exponencial” que es manifesta en els anys següents.


Un estudi elaborat pel hub d'innovació de Telefónica, Wayra España, en el qual s’ha analitzat l'impacte de la pandèmia en startups internacionals i espanyoles, indica que el 74% de les empreses emergents espanyoles estan sent afectades per la crisi de la covid-19. Així mateix, l’Associació Espanyola de Startups, que també ha signat aquesta missiva, senyala que Pedro Sánchez es va comprometre públicament durant el South Summit, el principal esdeveniment de l’ecosistema emprenedor, a portar endavant la Llei de Startups, encara que la ministra Calviño no la va incloure entre els seus plans de legislatura. Com a molts països europeus, les startups han quedat fora dels préstecs espanyols, en concret els de l’ICO, a causa dels requisits establerts per la UE. La comunitat d’empreses emergents critica que no existeixi cap ajut o acció específica complementaria per aquest tipus de negocis, els quals, necessiten d'unes condicions especials per prosperar.


Miquel Martí, conseller delegat de Barcelona Tech City, explica a Economía Ditgital que la necessitat principal de les startups és protegir els seus ingressos i no veure’s obligades a interrompre la seva activitat. Per la seva part, Carlos Blanco, fundador de Encomenda Smart Capital, va assegurar a CincoDías que al voltant d'un 30% o 40% de startups podrien fer tancar per la crisi. Una xifra que seria inferior al 20%, apunta, entre aquelles que hagin estat recolzades per incubadores, fons de capital o emprenedors amb capacitat financera per seguir invertint en elles.


Tanmateix, existeixen iniciatives privades que pretenen ajudar el sector, com és el cas de Google for Startups, que ha posat en marxa un seguit d'accions i formacions digitals amb el propòsit d'ajudar el nombre més gran possible de startups a afrontar els reptes que planteja la situació actual i així poder seguir impulsant els seus negocis.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now