• Maria Giménez Baeza

La Generalitat dona suport a pimes i autònoms

Actualizado: abr 30

El Govern català dota de liquiditat a les empreses i Pimec habilita serveis per pal·liar els efectes del coronavirus en un dels sectors més castigats per la crisi


Bruna Casas, estudiant de tercer de Periodisme

L'impacte del Coronavirus repercuteix en els mercats econòmics a nivell mundial Font: El Dinero.com - Fotografia AFP

Pere Aragonés, conseller d'economia, ha anunciat que la Generalitat de Catalunya impulsarà una línia de préstecs de fins a 1.000 milions d'euros per ajudar a les petites i mitjanes empreses. Aquests préstecs es donaran a través d'avals de l'Institut Català de finances (ICF) i Avalis. També s'ha anunciat que hi haurà una moratòria fins al setembre de l'abonament de la taxa turística i l'establiment d'un número d'atenció sanitària, el 061, que serà gratuït.


La Generalitat ha anunciat també, que assumirà el 75% del risc dels crèdits. Amb aquest pla de xoc volen dotar de liquiditat a les empreses, es considera que aquest pla pot ser una ajuda per 4.000 pimes aproximadament.


REPERCUSIONS SOCIALS

Tot i el paquet d'ajudes, el nombre d'empreses que han hagut de presentar un ERTO (Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació) ja arriba a les 25.160, fet que afecta a més de 247.690 treballadors. Però, no totes les empreses podran presentar ERTOs. El Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social ha explicat en un comunicat que l'ERTO només es podrà presentar per força major en cas que l'empresa no pugui seguir realitzant la seva activitat per una causa adoptada per l'administració pública. És a dir, en el cas que les empreses estiguin afectades per raons extraordinàries i urgents vinculades amb el contagi o l'aïllament preventiu (decretat per les autoritats sanitàries), o que es vegin obligades a suspendre la seva activitat a conseqüència del tancament de locals d'afluència pública, restriccions del transport públic o falta de subministraments que els impedeixi greument continuar amb la seva activitat, sempre que aquestes causes siguin conseqüència de la covid-19.

Oficina de treball. Font: Públic

La província més afectada és la de Barcelona, amb 29.565 expedients temporals presentats davant la Conselleria de Treball i 269.718 treballadors, seguida de Tarragona on se n'han registrat 3.092, amb 18.265 empleats afectats; a Girona, 2.639 expedients, aplicats sobre 18.408 treballadors, i a Lleida, 1.368 ERTO i 7.317 persones afectades.

Davant aquesta situació d'incertesa i en molts casos desemparament legal dels treballadors tan per part dels sindicats com de l'administració, s'han establert xarxes locals de suport mutu a diferents localitats de Catalunya.


Aquestes xarxes pretenen facilitar durant els dies que duri el confinament assessorament legal i ajuda a les persones que ho necessitin. Pretenen informar a tothom que necessiti assessorament laboral per tal d'entendre la situació en què es troben (sigui per acomiadament o aplicació d'ERTO) i poder reclamar els seus drets o demanar les ajudes necessàries a l'administració corresponent.


Aquest tipus de xarxes s’han establert per tot el territori català en forma d’agrupacions de veïns o de barri. Per tal de poder cobrir totes les necessitats s'han organitzat en grups o comissions segons la demanda: laborals, de cures infantil, de suport d'habitatge i a la gent gran.

13 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now