• Maria Giménez Baeza

Les pimes demanen la reducció dels lloguers

La moratòria del govern només serà vigent durant l’estat d’alarma però les pimes auguren un gran descens del consum quan tornin a obrir

Les pimes dels centres comercials emprendran accions legals per evitar pagar la totalitat dels lloguers Font: muypymes.com

Per Cristian García, estudiant de tercer de Periodisme


Les petites i mitjanes empreses s’han unit per exigir que les rentes a pagar pel lloguer de les seves botigues a grans plataformes, com centres comercials, es redueixi proporcionalment a la seva caiguda en la facturació. Aquesta demanda s’ha generat com a resposta a la moratòria aprovada pel govern, i que garanteix que tots aquells comerços que formin part d’una gran plataforma puguin aplaçar el pagament del lloguer durant l’estat d’alarma.


Així, les pimes s’han mobilitzat ràpidament per tractar de mitigar i evitar els riscos de desaparició o, almenys, per fer més fàcil la recuperació quan els comerços funcionin amb certa normalitat. D’aquesta manera, quasi una cinquantena de petits comerços s’han agrupat en l’anomenada Plataforma d’Afectats pel covid-19 a centres comercials a Espanya (PAC). El seu objectiu és pressionar per aconseguir la reducció d’uns lloguers que es poden convertir en una llosa per la supervivència dels comerços. Aquesta plataforma està prenent accions legals mitjançant la firma d’advocats Fieldfisher Jausas, especialista en l’assessorament a empreses.


La postura dels petits empresaris s’ha pres com a reacció al decret aprovat pel govern el passat 21 d’abril. Amb l’objectiu d’alleugerar els costos que està suposant el confinament per les pimes que es van veure obligades a aturar la seva activitat, es va establir una moratòria. Aquesta consisteix en aplaçar el pagament del lloguer dels locals durant l’estat d’alarma, de forma mensual i fins a un màxim de 4 mesos. No obstant, aquestes mensualitats s’hauran de retornar en un període de dos anys sense interessos.


Les pimes dels centres comercials consideren que la mesura del govern és insuficient i que es veuran damnificats quan s’acabi la moratòria. D’aquesta forma, acudiran als tribunals ja que consideren que hi ha hagut un canvi de circumstàncies en la relació contractual que té estipulada cada botiga amb el seu centre. Des de Fieldfisher Jausas argumenten que la renta a pagar es va establir sobre una xifra de consumidors de 14 milions a tota Espanya, mentre que amb les restriccions sanitàries que s’establiran i la caiguda del poder adquisitiu de les famílies, només s’esperen entre 6 i 7 milions de clients. Per això, exigeixen que si la facturació pateix una caiguda tan dràstica com s’espera el preu dels lloguers s’adapti de manera proporcional.


De la mateixa manera que el decret del govern ha servit per unir al petit empresari, ha provocat una fractura entre els arrendadors. Les grans superfícies de centres comercials, organitzades al voltant de l’Associació de Centres Comercials (AECC), havien actuat conjuntament respectant la llibertat de cada plataforma per aplicar les seves pròpies mesures. Però, la moratòria del govern obliga a tots els centres comercials a seguir els mateixos criteris.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now