• Laura Hernández Rojas

"Les mesures que ha pres el Govern estan molt bé, però ho han fet molt tard, com de costum"

Actualizado: abr 22

Xavi Silva, jove cuiner de 24 anys, no s’ha pogut acollir a les mesures de l’Estat i subsisteix actualment gràcies al seu atur


En Xavi, a la dreta de la imatge, durant la seva etapa de cuiner al restaurant Allium l’any 2017. (Xavi Silva)


Dani Silva, estudiant de tercer de Periodisme


L’Hotel Porta Fira és un edifici de caràcter deconstructivista vermell llampant que no passa desapercebut. Pertany a la cadena hotelera Hoteles Santos i va ser construït l’any 2010. Format com a tècnic superior en direcció de cuina al CETT, en Xavi va entrar a treballar a l'hotel el passat desembre i només ha pogut gaudir 4 mesos en una feina en què s’hi trobava “molt a gust”. La localització de l’hotel, a escassos 3 minuts de l’espai de la Fira de Barcelona, fan d’ell un punt estratègic per a la recepció d’esdeveniments i/o l’allotjament de persones que hi acudeixen. La cancel·lació de l’esdeveniment estrella, el Mobile World Congress, i d’altres que el Porta Fira acollia van tenir com a conseqüència directa l’acomiadament de plantilla. Ell va aguantar dues setmanes més, fins a la declaració de l’estat d’alarma del dia 14 de març. Al següent dia ja li van dir que no anés a treballar i al cap de 5/6 dies el van cridar per anar a firmar els papers i el “finiquito”. El 27 de març, el Govern va treure una llei per evitar els acomiadaments. Tard per ell.

En Xavi va ser acomiadat una setmana abans de poder-se acollir als ajuts del Govern

La política d’empresa de l’hotel es basa en contractes temporals de sis mesos amb possibilitats de pròrroga, sempre a sis mesos vista. El seu contracte s’emmarca dins dels “d’obra i servei”, un dels més comuns en l'hostaleria pel caràcter cíclic del sector. Amb el comiat forçat, se li obria a en Xavi de sobte un horitzó d’incertesa i desemparament, ja que totes les vies al seu abast per tramitar l’atur estaven col·lapsades. No va ser fins al cap de 12 dies quan el seu pare li va facilitar un telèfon d’ajuda i va poder sol·licitar el DARDO, el document previ per renovar la demanda d’ocupació.

El cuiner ha treballat a diferents restaurants com el Manairó, l’Asador de Aranda o a Can Jubany, entre d'altres

Resident al barri barceloní del Raval, comenta que “per sort tinc l'atur i els meus anys cotitzats”, i que així pot fer front a les factures, malgrat que només el té per 5 mesos. En Xavi pronostica una estabilització del seu futur laboral i del sector partir de finals de setembre inicis d'octubre, “quan moltes empreses tornen a l’activitat”.

Tot i el doble cop - la pèrdua de la feina i la impossibilitat d’acollir-se a les mesures del Govern-, recomana prendre-s’ho bé, ja que "tot tornarà de forma lineal a l'estabilitat”. L’experimentat cuiner té la paraula de l’empresa per a la seva reincorporació un cop el volum de feina augmenti. Un fet que, als seus ulls, vindrà provocat per l’activitat “de grans empreses o gent que treballa als voltants de l'hotel, que ha de perdre la por d'anar a menjar fora de casa”.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now