• Maria Giménez Baeza

Les botigues de roba demanen obrir

Les pimes del sector de la moda preveuen que les vendes cauran un 50% fins a finals del 2020 i alerten que un de cada quatre treballadors podria perdre el seu lloc de treball

Les botigues de roba físiques porten tancades des de l’inici del confinament a Espanya / Foto: Pixabay

Per Marc Parayre, estudiant de tercer de Periodisme


La moda també ha vist molt afectada la seva activitat per culpa del coronavirus i, és per això, que les pimes del sector reclamen al govern espanyol una tornada a la normalitat progressiva, a través de la reobertura de tots els seus locals. Aquest missatge l’han fet arribar al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, gràcies a Confederació Espanyola del Comerç (CEC), màxim representant de les petites i mitjanes empreses del les botigues de roba al país. Així mateix, la CEC afirma que les botigues només obririen en horaris reduïts al principi i utilitzarien mètodes de prevenció semblants als que es fan als supermercats, per garantir al “100%” la seguretat dels clients i dels treballadors. Això sí, l’organització també demana que les empreses no hagin de pagar el lloguer dels locals del mes d’abril amb l’objectiu de no endeutar-se amb les moratòries establertes pel govern espanyol.


D’altra banda, Acotex, una de les principals organitzacions del sector de la moda, denuncia en un informe que el gran problema no serà les pèrdues de grans empreses, sinó sobretot de les pimes del sector, que són les principals afectades per la situació. En realitat, el sector de la moda va molt més enllà de les grans empreses com Inditex o Nike. Només a Espanya hi ha un total de 6800 empreses que componen aquest sector, segons dades de lObservatori de la Moda Espanyola, i el 85% són petites i mitjanes empreses, que en la majoria de casos tenen menys de deu treballadors. De fet, la moda a Espanya, que inclou també complements, calçats i joieria, ha suposat els dos últims anys un 2,9% del PIB (al voltant d’uns 30.000 milions d’euros) i ha donat treball al 4,1% de treballadors al país, un 8% del total del sector industrial.

Tipus i nombre d’empreses en el sector de la moda a Espanya/ Font: CNAE/ Gràfic: Elaboració pròpia

PÈRDUES ENORMES TOT I LA VENDA ONLINE

La única via de sortida de les botigues de roba, de moment, són les vendes online, ja que les botigues físiques porten parades des de que es va iniciar el confinament, ara ja farà més de sis setmanes. Tot i així, segons Anged, la principal patronal del sector, aquesta alternativa no està sent “gens suficient” per cobrir totes les despeses de les empreses. Així mateix, la patronal denuncia que si no s’obren les botigues de roba físiques, el sector haurà d’afrontar una crisi “més severa” que la del 2008.

Acotex calcula que la facturació baixarà més d’un 50% al llarg del 2020, ja que durant el confinament, les vendes s’han reduït més d’un 70%. En definitiva, Acotex calcula que es perdran, com a mínim, un de cada quatre llocs de treball, ja que molts dels treballadors que han patit un ERTO (Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació) al sector no recuperaran la seva feina.


LA CAMPANYA DE PRIMAVERA COMENÇARÀ AL MAIG

Les pimes del sector de la moda ja es preparen per la possible reobertura de les botigues , que s’especula que podria ser el dia 11 de maig, i moltes d’elles ja tenen preparada la campanya de primavera, que arriba gairebé dos mesos tard. Tanmateix, a través de les vendes online ja hi havia noves col·leccions d’aquesta campanya rebaixades de preu. Tot i així, el preu a les botigues físiques tornarà ser l’habitual i s’acabaran totes les rebaixes.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now