• Jaume Lozano

La Unió Europa proposa eliminar l'IVA als cotxes de zero emissions

Brussel·les encara ha d'explicar a quins sectors concrets beneficiaria la mesura en cas de tirar endavant, si només els elèctrics, o també els híbrids, els d'hidrogen o els de gas


Guillem Adalid, estudiant de tercer de Periodisme


IVA Compra de Vehicles (TV3)

La Comissió Europea està considerant incentius perquè els fabricants d'automòbils produeixin i venguin vehicles de zero emissions i inverteixin en la infraestructura de càrrega per a vehicles elèctrics.


Jaume Roura, president de la Federació Catalana de Venedors de Vehicles Motor (FECAVEM), veu amb ulls la proposta "Aquest cotxe que avui es desfasa per un tema de fabricació, si li rebaixem la part impositiva, automàticament l'equilibrarem més, i el comprador que vulgui anar amb un vehicle elèctric tindrà més facilitat", ha declarat als micròfons de TV3.


La Comissió Europea estudia proposar un programa que faciliti la compra de vehicles nets en tota la UE, per a reduir les emissions de CO₂ i contaminants d'acord amb les normes de la Unió Europea, per un valor 20.000 milions d'euros en els pròxims dos anys, amb l'anomenat Pla Renove.


Per una altra banda, les institucions europees estan considerant duplicar el paquet d'inversió de la UE per a la construcció de 2 milions de punts de càrrega públics i estacions de servei alternatives de cara a 2025.

La UE només pot emetre recomanacions


S'ha de tenir en compte que, en l'actualitat, la Unió Europea no té capacitat de legislar en matèria d'IVA dels Estats membre. Per tant, i en aquests moments, no seria possible, per exemple, obligar a Espanya a eliminar l'IVA dels cotxes elèctrics. El que sí que poden dur a terme les autoritats europees són una sèrie de recomanacions en aquest sentit.


I és que, la informació que s'ha donat a conèixer és bastant clara en aquest aspecte: «Els cotxes elèctrics estarien exempts de l'Impost de Valor Afegit». El que tampoc es pot descartar és que, com a part de la recepció de les ajudes que la UE posarà en marxa per a la recuperació econòmica de tot el territori, es posi com a condició la pèrdua de certa sobirania com, en aquest cas, la capacitat d'actuació que té cadascun dels països per a dur a terme modificacions en l'IVA.


En l'actualitat, el percentatge mitjà de l'IVA a la Unió Europea és del 20%. Recordem que a Espanya se situa en el 21%. Des del dia 1 de setembre de 2012 l'IVA que s'aplica a la compra de cotxes nous és del mateix percentatge. Anteriorment estava situat en el 18%. Un IVA que trobem tant en un automòbil amb motor de combustió com de mecànica totalment elèctrica. En cas que s'acabés implementant aquesta mesura la rebaixa del preu, a Espanya, podria oscil·lar entre 5.000 i 8.000 euros segons el model.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now