• Jaume Lozano

La sopa de lletres de la recuperació econòmica

Actualizado: may 8

Una allau de previsions donen per perdut el 2020 i posen el focus en una recuperació en ”U” l’any vinent


Nil Marbà, estudiant de tercer de Periodisme


Vector d’empresa creat per pikisuperstar (Freepik)

Mentre el Fons Monetari Internacional (FMI) preveu una caiguda del PIB espanyol del 8% i d’un 3% a escala global, bancs i consultores publiquen tota classe d’informes i estudis per posar llum a la incertesa de la crisi econòmica del coronavirus. Fins ara, que el panorama és incert és una de les poques coses que es pot confirmar. En comparació amb la recessió del 2008, no tot depèn de les decisions que es prenguin en termes de política monetària o fiscal, sinó que els escenaris sanitaris s’han convertit en una de les variables clau.

Per sintetitzar un panorama futur complex, els economistes fan servir quatre lletres de l’abecedari per fer referència a la forma que podrien adoptar les estadístiques de l’evolució del PIB durant els pròxims mesos o anys. Com ja va passar amb la primera crisi del S. XXI, les més sonades són: la “V”, la “U”, la “L” i la “W”.


Escenaris post-covid-19 Font: Elaboració pròpia


Qui defensa cada escenari?


Les previsions de l’FMI miren de reüll el 2021, quan s’espera una normalització de l’activitat econòmica mundial. L’informe, batejat com “El gran tancament, assegura que el segon tram del 2020 serà determinant per “reduir gradualment els esforços de contenció i restablir la confiança dels consumidors i els inversors”. La foto resultant d’aquest estudi és clara, una “V”, tenint en compte un repunt del 5,8% del PIB global l’any vinent i d’un 4,3% en el cas espanyol.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, es mantenia en la mateixa línia fa un mes. En una entrevista a La Sexta subratllava que, basant-se en experiències prèvies de pandèmies similars, els analistes preveien una recuperació en “V”. Tot i això, les opinions són cada vegada més camaleòniques. A l’abril, el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, treia ferro a l’assumpte calculant que la recessió duraria “setmanes o mesos, no més”. Ahir, en una compareixença en línia del Parlament Europeu, l’exministre d’Economia assenyalava que ens trobem davant d’un “xoc sense precedents” i situava l’inici del repunt entre el tercer trimestre d’enguany i inicis del 2021.


El punt de vista dels empresaris

Global Capital Confidence Barometer (EY, Març 2020)

Un 54% dels executius nord-americans treballen per un escenari en “U”, segons la consultora Ernest & Young. És a dir, per un període llarg en què l’activitat econòmica serà lenta i s’estendrà fins al 2021. Només un 8% inclou en els seus càlculs la previsió que l’economia no aixecarà cap fins al 2022 com a mínim.


Anàlisi sectorial: Tic o logotip de Nike


La consultora Deloitte ha desgranat l’evolució dels sectors des d’abans de la pandèmia fins al febrer de l’any vinent. El resultat és un gràfic amb la mateixa forma que la imatge corporativa de la marca Nike. Tots els sectors, exceptuant el de l’alimentació, pateixen una davallada que es manté fins a l’estiu i que es recupera progressivament a finals del 2020, quan les xifres s’aproparien a les d’abans de la covid-19. El dels viatges és el més perjudicat i tot apunta que les festes de Nadal seran molt més austeres.: Impacto y Escenarios de recuperación en Consumo y Distribución (Deloitte, Març 2020)

Dubtes sobre el PIB com a indicador de referència


En la majoria de previsions, el Producte Interior Brut és l’indicador protagonista. Veus com la del Premi Nacional d’Economia i Medi Ambient, Aguilera Klink, dubten sobre l’obsessió a prendre el pols a l’economia en funció del PIB. “És un indicador de velocitat”, però no reflecteix “la direcció cap a on ens dirigim”, diu a l’Agència EFE. Segons Klink, “una disminució del PIB podria ser conseqüència d’una millora en el benestar dels ciutadans”. Reivindica l’economia local i es fixa en altres factors que caldria tenir en compte com, per exemple, els efectes sobre el medi ambient.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now