• Maria Giménez Baeza

El Tribunal Constitucional alemany fa trontollar a la UE

Actualizado: may 15

El nou paradigma econòmic deixa al descobert la fragilitat de la Unió Europea i reobre el debat sobre la seva viabilitat a mitjà o llarg termini


Bruna Casas, estudiant de tercer de Periodisme


Una sentència del Tribunal Constitucional alemany ha posat en dubte la legalitat del programa de compra de deute públic iniciat pel Banc Central Europeu (BCE) l’any 2015, mesura impulsada per reactivar i fomentar l’economia europea.

Seu del Banc Central Europeu. (Font: Reuters)

El programa impulsat, per l’abans president del BCE, Mario Draghi, permet evitar que es disparin els tipus d’interès que paguen països com Grècia, Irlanda, Portugal i Espanya (establerts a partir de la crisi del 2012). Aquesta mesura es coneix amb la famosa frase de l’ex president “whatever it takes” per mantenir l’economia i l’estabilitat de la zona euro. La Unió Europea ho argumenta com una mesura necessària per afrontar la possible crisi que vindrà després de la pandèmia.


La legislació europea no permet que el Banc Central financi directament els estats, tot i això el BCE ha trobat una manera de comprar el deute legalment. Fins ara en contes de comprar el deute directament als estats ho feia a partir del mercat secundari.


Segons la sentència alemanya, el BCE està “regalant diners” als estats i finançant-los d’amagat. També argumenta que els tipus d'interès baixos garantits pel BCE per permetre la compra del deute públic, castiguen els estalviadors alemanys. La sentencia exigeix el BCE elaborar i presentar un informe en un màxim de tres mesos, en què s’exposin les activitats econòmiques realitzades pel que fa a la compra de deute i la justificació d’aquestes.

Els estats membres de la UE. (Font: Cordon Press)

Hi ha dos factors clau en aquesta sentència, és una arma de doble filó. Per una banda, el tribunal de Karlsruhe (lloc on es troba l’òrgan judicial germànic), ha qüestionat una sentència emesa pel Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), el màxim òrgan jurídic de la Unió Europa. Considerat un tribunal supranacional el qual tots els estats membres han de complir. Per altra banda, aquesta sentència és una declaració d’intencions, Alemanya deixa clar que no posarà en perill la seva economia i deixa a entendre que pot arribar a fer una pausa amb les seves participacions en el BCE.


Tot i la incertesa, sembla clar que la sentència no tindrà un impacte important a curt termini. El BCE ha anunciat que demostrarà als jutges alemanys la seva activitat i Alemanya no retirarà la seva participació. Aquesta sentència marca un desafiament a la legislació de la UE.


Pot ser un precedent per futures decisions i podria ser un pas cap a la desestabilització de la zona euro, la manca d’una política monetària sòlida i una bona política econòmica podria trencar els cada vegada més febles acords dels estats membres.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now