• Paula Lopez Garcia

La pandèmia del coronavirus obre el món del teletreball a Espanya

Actualizado: mar 28

Abans de la pandèmia, només a Espanya treballaven 800.000 persones des de casa un cop per setmana

Empleada treballant des de casa (Adoble Stock)

Laura García Ortiz, estudiant de tercer de Periodisme

La crisi sanitària provocada pel coronavirus fa que moltes empreses canviïn la seva manera de funcionar i preparin els seus empleats per a treballar a distància, però no totes les empreses del país estan prou preparades per poder fer aquest pas.


Per primer cop en la història laboral d'Espanya, centenars de milers de treballadors s'emporten la feina a casa i deixen de treballar a les oficines, a causa del confinament en què es troba tota la ciutadania durant aquestes setmanes, a causa de la pandèmia del coronavirus.


Els treballadors de tot el país que estan duent a terme aquesta modalitat just estan començant el seu aprenentatge, ja que hauran d'aplicar, des de casa, noves eines i mètodes per adaptar-se a la nova realitat que estan vivint. El fundador de la consultora Opinno, Pedro Moneo, explica que durant el primer període de la implantació del teletreball, la corba de productivitat pot registrar pèrdues a curt termini, encara que després es recuperaran amb el temps, quan les empreses i els empleats aprenguin com funciona aquest nou sistema.


El decret de mesures urgents presentat pel govern espanyol la setmana passada per tal de fer front al COVID-19, ja obligava pràcticament a les empreses a enviar, sempre que es pogués, als seus treballadors a casa per treballar a distància. El text legal aprovat pel Consell de Ministres diu el següent: "Amb el fi d'executar les mesures de contenció previstes, garantint al mateix temps la continuïtat de l'activitat empresarial i les relacions laborals, es prioritzaran els sistemes d'organització que permetin mantenir l'activitat per mecanismes alternatius, particularment per mitjà del treball a distància".


A Espanya, en situacions de normalitat, només 800.000 persones treballen des de casa almenys un cop per setmana, segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA). Això suposa menys del 5% del total de la població ocupada en aquest país. La dada demostra que la població espanyola no està gaire acostumada a aquesta modalitat de treball quan, de fet, 4.405.320 podrien treballar sota aquesta modalitat, segons dades de Randstad.


Gràfic sobre les possibilitats de teletreball a Espanya (Randstad)

Tanmateix, implantar el sistema de teletreball no és una tasca fàcil. Les microempreses, les petites i les mitjanes empreses (junt amb els autònoms sense assalariats) suposen un 90% del teixit productiu espanyol, i només el 14% d'elles, segons el president de la patronal Cepyme, Gerardo Cuerva, tenen un pla de digitalització en marxa. A aquest fet se li ha d'afegir una altra dificultat: el cost associat al canvi de teletreballar, és a dir, pagar instal·lacions bàsiques perquè els empleats puguin desenvolupar la seva feina a casa, com les llicències d'ús de programes necessaris, antivirus o altre tipus de material. Moltes empreses busquen lloguer d'equips o de material de segona mà, però no els aconsegueixen perquè ja estan esgotats.


La crisi del coronavirus ha vingut de cop i està quedant demostrat que moltes empreses espanyoles tenen problemes per afrontar el pas al món del teletreball. Per aquest motiu, el president de Cepymes demana ajudes perquè les pimes puguin comprar els equips necessaris per poder treballar a distància.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now