• Maria Giménez Baeza

La moratòria del govern genera insatisfacció

Actualizado: abr 30

La vicepresidenta d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va fer pública la mesura després de les exigències del col·lectiu a suspendre la quota d'autònoms, que ha provocat insatisfacció entre els autònoms

Cristian García, estudiant de tercer de Periodisme


Els sindicats d'autònoms han respost amb decepció a les mesures anunciades aquest dimarts des de la Moncloa. El Govern aplicarà una moratòria a la quota d'autònoms però ho consideren insuficient i massa tard.


Nadia Calviño anunciava que s'establia un ajornament de les quotes pels autònoms justament l'últim dia en què aquest col·lectiu podia pagar les seves cotitzacions mensuals a la Seguretat Social. La coincidència amb aquesta data, tenint en compte les reclamacions de les setmanes prèvies pel sector, i el fet que no les considerin suficients ha provocat les reaccions de les principals organitzacions d'autònoms del país.


Segons els càlculs de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) cada mes l'Estat recapta més de 1.000 milions d'euros dels autònoms. Unes xifres que resulten de multiplicar el total de 3,3 milions d'autònoms pel mínim de cotització al qual s'han adherit tots aquells que no tenen tarifa plana, que és de 286 euros al mes. El president d'ATA, Lorenzo Amor, ha qualificat de "tardana i insuficient" la decisió del govern.


En el BOE publicat l'1 d'abril s'estableix també, que els autònoms no podran demanar l'ajornament dels pagaments corresponents al mes d'abril. La moratòria aprovada pel govern de Pedro Sánchez permet a les empreses ajornar les seves quotes d'abril a juny mentre que els autònoms s'hauran d'esperar fins a maig. Per tant, el seu període per la moratòria serà entre maig i juliol.


Lorenzo Amor assegura que, tot i que, el govern està anant "en la bona direcció" no està gens convençut que aquesta moratòria sigui suficient. A més, explica que la prestació per cessament de l'activitat ja la tenien reconeguda els autònoms prèviament de la mateixa manera "que els treballadors tenen reconegut el dret a l'atur". Amor remarca que només els que han vist reduït un 75% els seus ingressos es veuen beneficiats per les mesures quan "els autònoms que perden un 30 o un 40% ja tenen dificultats de liquiditat". A més, ha recordat que fa 15 dies demanen la suspensió de la quota d'autònoms i que "justament el mateix dia que ens carreguen la quota del mes de març s'anuncia una moratòria". Critica que durant aquestes dues setmanes hagin necessitat fins a 6 Consells de Ministres i, encara que consideri que la moratòria és rellevant perquè molts autònoms s'acolliran a ella, és "pa per avui i fam per demà".

Encara més crític es mostra, Pedro García, el vicepresident d'Autònoms Units per Actuar (AUPA). García explica que no s'està ajudant als autònoms amb aquesta mesura i que "la realitat és que la cotització de març ja està pagada i no cap en cap moment la moratòria". D'una altra banda, ambdues organitzacions coincideixen en els problemes burocràtics que està suposant el cessament de les activitats a molts dels treballadors.


Des d'AUPA afirmen que s'estan retornant molts rebuts des de les administracions públiques i així impedint que molts autònoms puguin tancar. Lorenzo Amor ha declarat que "tot és burocràcia perquè la gent no ho sol·liciti".


MESURES A L'EXTERIOR

Degut a la situació d'excepcionalitat generada per la crisi sanitària del covid-19 les principals potències europees han hagut d'intervenir ràpidament amb mesures extraordinàries per les pimes i els autònoms.


França

L'executiu d'Emmanuel Macron és probablement el que ha aplicat les mesures més ambicioses per tal d'evitar la fallida de les petites i mitjanes empreses i els treballadors autònoms. França ha decidit suspendre totes les cotitzacions del mes de març a pimes i autònoms i de tots els impostos, factures o lloguers. El Govern francès ha creat també, un fons de solidaritat de 2.000 milions d'euros per tots els que hagin perdut el 70% de la seva activitat respecte a l'any passat o decideixin tancar.


Alemanya

El govern d'Angela Merkel va ser el més ràpid en elaborar un pla de mesures per tal de pal·liar els efectes de la crisi sanitària en el comerç. La cancellera va anunciar la postergació dels impostos a les empreses i ara prepara ajudes per valor de 40.000 milions d'euros per pimes i autònoms. D'aquests serien 10.000 en subvencions i 30.000 en préstecs.


Itàlia

El país transalpí és el més afectat pel Coronavirus a Europa. Per això el primer ministre Giuseppe Conte s'ha vist obligat ha prendre mesures importants per tal d'ajudar el petit empresari com l'aprovació del decret conegut com a "Cura Itàlia". Aquesta mesura consisteix a facilitar fins a 25.000 milions d'euros per autònoms i pimes. Els autònoms també podran rebre prestacions de 600 euros i no hauran de pagar les cotitzacions a la Seguretat Social corresponent als mesos de març i abril.

El govern italià va aprovar el 17 de març el decret “Cura Itàlia”.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now