• Jaume Lozano

“La ferreteria és la farmàcia de l’habitatge”

Actualizado: abr 23

En Joan Artés, propietari de la Ferreteria Artés de Molins de Rei, explica com afronten la crisis del COVID-19 petits comerços com el seu


Òscar Llena, estudiant de tercer de Periodisme


Els propietaris de la Ferretería Artés de Molins de Rei. (Joan Artés)

Al número 6 del carrer Miquel Tort de Molins de Rei sempre hi ha moviment. N’hi ha hagut des de que al 1975 en Joan Artés, juntament amb la seva dona Dolors, va obrir la ferreteria a la que ha dedicat el gruix de la seva vida, i que va batejar amb el seu cognom. Però, com en tots els indrets del país, el silenci s’ha apoderat també d’aquest local familiar a les últimes setmanes.


Per a en Joan, “la ferreteria és la farmàcia de l’habitatge. Aquí venem productes de primera necessitat, ara perdre la llum és com tenir un mal de cap, necessites anar al metge”. Aquesta és una de les contradiccions que ha despertat el decret llei publicat el passat 14 de març per part del gremi de ferreters, que consideren el seu un servei primordial tot i l’estat d’alerta. La mesura afecta especialment a les ferreteries minoristes, com la d’en Joan: “Aquest decret ens ha afectat molt, ja que es prohibeix explicitament l’obertura de ferreteries minoristes, com és el nostre cas. Som un negoci familiar en el que hi treballem en matrimoni i ara haurem de fer front a les despeses programades sense poder defensar-nos”.


Des que es va obrir al 1975, a la Ferreteria Artés “hem passat diverses crisis, totes elles econòmiques, però sempre hi ha hagut un reajustament de mercat. Hem estat sempre oberts i podíem seguir fent el nostre comerç, però adaptant-ho al mercat”. Aquesta, però, com ja s’ha vist en tots els sectors, és una crisi totalment atípica, i les conseqüències es presenten inimaginables. “Vivim aquests dies amb preocupació, ja que veiem que les autoritats no acaben de ser clares ni transmeten confiança a les petites empreses. Creiem que això pot derivar una manca de recolzament al comerç de proximitat, que pot ser el gran perjudicat juntament amb l'hostaleria”, reconeix en Joan.


Des que es va decretar l’estat d’alarma, la ferreteria ha “intentat donar servei als nostres clients de la millor manera possible. Però tot i que ara la gent ens pot contactar fàcilment per telèfon o internet, el nostre públic principal és la gent gran del barri, que ara es troba amb algunes dificultats per contactar amb nosaltres. Als primers dies vam poder fer vida normal, adaptant el local a les circumstàncies, i prenent sempre les prevencions recomanades”. Cinc setmanes després d’haver-se decretat l’estat d’alarma, la Dolors i el Joan segueixen oferint els seus serveis a domicili, però s’han vist forçats a demanar la prestació per autònoms per tal d’afrontar el temporal econòmic que s’apropa. “Al treballar en matrimoni, els dos som autònoms, i per tant no podem aplicar cap ERTE”, destaca en Joan.


Tot i haver-se adaptat a les circumstàncies a l’hora de poder seguir oferint els seus serveis, en Joan afronta la sortida de la crisis “amb molta desconfiança. La tornada a la normalitat serà molt lenta i costosa sobretot per a negocis com el nostre. El comerç electrònic marcarà la tendència de la recuperació”.La ferreteria Artés, tancada fins a nou avís. (Viu Molins)

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now