• Maria Giménez Baeza

Inquietud per la falta de normes de desescalada

La plataforma SOS Pymes Coronavirus lamenta els perjudicis patits per les pimes causa de la demora en la publicació del document al BOE en el qual es detallen les mesures necessàries per obrir alguns negocis

Eslògan de la plataforma SOS Pymes Coronavirus. (Font: Gaceta del Turismo)

Edgar Hans, estudiant de tercer de Periodisme


SOS Pymes Coronavirus, una plataforma de més de 45 associacions de sectors com l'hostaleria, el transport o el comerç, ha emès un comunicat queixant-se de la demora en la publicació de les normes en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) sobre les fases i les indicacions de la desescalada. Aquestes es van publicar el passat diumenge 3 de maig.

Dionisio Lara, portaveu de la plataforma SOS Pymes Coronavirus. (Font: hosteltur)

L'entitat, amb Dionisio Lara com a portaveu, considera que aquest document s'hauria d'haver publicat el dimarts 28 d'abril, després de Consell de Ministres, dia en què es va donar a conèixer el procés de transició a la "nova normalitat" i el procés de desescalada.

En conseqüència, assegura la plataforma, la situació en què vivien les petites i mitjanes empreses espanyoles era de "caos i incertesa" tot just un dia abans de la seva obertura aquest mateix dilluns, el que ha provocat que moltes empreses "no hagin tingut temps material, davant la manca d'instruccions clares, per a la preparació dels seus establiments pel que fa a protocols i mesures de seguretat, horaris d'obertura, personal laboral i pautes per a les cites prèvies, entre altres actuacions".


El document en qüestió ha rebut el nom de "Pla per a la transició cap a una nova normalitat" i consta de 28 pàgines. En ell, s'assenyala el marc jurídic, sanitari i laboral que permet abordar "amb garanties" el procés de desescalada. Es diu, per exemple, que es podrà comprar roba en un petit comerç (menys de 400 metres) a partir de la Fase 0 si és amb cita prèvia i, si no, en la Fase I. Així mateix, una Ordre de Sanitat publicada el 3 de maig descriu amb detall totes les mesures d'higiene i seguretat que els comerços han de seguir, com ara la higienització del local dues vegades al dia (una d'elles a la fi de la jornada) o el rentat diari de l'uniforme.

Les pimes i autònoms denuncien "la manca d'un model d'actuació que faci viable la recuperació progressiva de l'activitat econòmica, adaptant la figura dels ERTO flexibles a la complexa situació econòmica". El que defensa la plataforma és una incorporació progressiva i gradual dels treballadors als llocs de treball d'acord amb la fragilitat de la situació econòmica actual i de la capacitat de consum dels ciutadans. Recorden també que el Govern de Pedro Sánchez vaticina una caiguda del 9,2% del producte interior brut durant tot aquest any i una recuperació parcial de 6,8% el 2021.

Així mateix, SOS Pymes Coronavirus vol alertar sobre l'aplicació de criteris molt restrictius i/o arbitraris en la concessió de ERTEs per força major. Així com l'establiment màxim de 600.000 euros de facturació en les pimes per accedir a l'ajornament de pagament d'impostos.

Per tot això i per garantir la supervivència de les pimes i autònoms, la plataforma demana a les diferents entitats i institucions de l'Estat diverses mesures, com agilitzar els crèdits ICO, eliminar les pràctiques abusives denunciades, millorar la línia d'avals ICO elevant fins al 90% l'aval de l'Estat i mesures per a l'exempció d'impostos i/o ajornaments de tributs.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now