• Jaume Lozano

L’Institut Català de Finances acorda amb Europa fins a 250 milions d’euros per ajudar a les pimes

Actualizado: may 29

Respecte a les línies de fiançament de la Generalitat, l’ICF ja n’ha formalitzat un 20%


Carla Stavraky, estudiant de tercer de Periodisme


El conseller delegat de l’ICF, Josep-Ramon Sanromà (ICF)

L’Institut Català de Finances (ICF) ha pactat amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI) un màxim de 250 milions d’euros per donar suport a les que consideren “les empreses més vulnerables” al xoc provocat pel coronavirus: les petites i mitjanes empreses. Així ho ha transmès en un comunicat aquest dijous l’entitat pública al mateix temps que ha avançat l’efectuació del primer tram de l’acord. Els primers 150 milions que el BEI ha facilitat aniran destinats a la liquidació i a la millora dels fons de finançament creats per l’ICF per front a la pandèmia.


Aquesta és la segona vegada que Europa aporta finançament a l’ICF. La Comissió Europea va activar el mes d’abril uns préstecs finançats completament pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea. Aquest consisteix en 70 milions d’euros i va dirigit a les empreses directament afectades pel covid-19.


El conseller delegat de l’ICF, Josep-Ramon Sanromà, ha afegit que amb la finalitat finançar les necessitats de liquidació del teixit d’empreses català, a la vegada, asseguren el manteniment dels llocs de treball durant aquesta crisi. Per això mateix també tenen un acord amb la Generalitat de Catalunya i tenen un fons de quasi 1.000 milions d’euros, on s’han formalitzat el 20% de les línies de finançament, segons les declaracions de Sanromà a La Vanguardia.


En total, explica, són 213,3 milions d’euros en 743 operacions els que ja s’han tramitat. La raó darrere aquest endarreriment en el desemborsament és la mateixa lentitud que va haver-hi en l’aprovació de les línies d’aval i crèdits per part del Ministeri d’Hisenda. “La més potent de les línies, la de 700 milions, fins a la primera quinzena d’abril no vam tenir llum verda del Govern d’Espanya per aplicar-la”, lamenta Sanromà.


Així mateix, l’ICF està lidiant amb altres quasi 1.300 operacions que, de fet, ja superarien els 1.100 milions disponibles. Encara que moltes d’aquestes compleixen els requisits ja d’entada o no passen pel filtre de l’oficina de blanqueig de capitals.


1.000 milions en línies de préstecs i avals


Catalunya és la segona regió més afectada per la crisi derivada del coronavirus, per darrere de Madrid. Segons Pimec, la patronal catalana de pimes, un 90% de les empreses han patit un impacte econòmic negatiu i el 75% tenen problemes de liquidació. Per tal de pal·liar el problema al teixit empresarial català, l’ICF, en cooperació amb la Generalitat, han obert dues línies de finançament.


La primera d’elles, disponible des de principis d’abril, està dotada amb 300 milions i tant autònoms com pimes poden demanar un préstec d’entre 50.000 euros i un milió. La segona i de més pes és la de 700 milions. Amb aquesta, l’import del préstec augmenta fins a un màxim de 2,5 milions i hi poden accedir pimes i empreses.

2 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now