• Jaume Lozano

L’inici de la desescalada amb fons econòmics d’ajuda

El Govern de Pedro Sánchez ha presentat un nou fons econòmic de 16.000 milions d’euros per ajudar a la recuperació econòmica de totes les Comunitats Autònomes


Ares Oliva, estudiant de tercer de Periodisme


Pedro Sánchez durant la compareixença del passat dissabte. (RTVE)

La crisi generada arran la pandèmia del coronavirus ha deixat l’economia espanyola força afectada fins al punt que l’executiu de Pedro Sánchez ha creat un fons de 16.000 milions d’euros per a totes les Comunitats Autònomes del país per fer front a la “reconstrucció social i econòmica” d’aquestes, així ho ha anunciat el president del Gobierno en la compareixença del darrer dissabte.


Aquest fons de 16.000 milions d’euros serà un fons no reemborsable per fer front a la pandèmia amb l’objectiu que “cap comunitat es quedi enrere”. D’aquesta quantitat, 10.000 milions d’euros aniran destinats a les despeses sanitàries, l’àrea on totes les comunitats estan destinant gran part de la seva capacitat econòmica. 5.000 milions d’euros contrarestaran l’impacte de la caiguda de l’activitat econòmica, i els 1.000 milions d’euros restants es destinaran a la despesa social.


Situació sanitària, volum de població i caiguda d’ingressos


Les Comunitats Autònomes rebran l’import corresponent a través de transferències directes en funció de tres criteris: la situació sanitària, el volum de població i la caiguda que la pandèmia hagi causat en ingressos, així ho va indicar la Ministra d’Hisenda a començaments de setmana. Els imports corresponents es transferiran a les diferents comunitats en dues fases: una primera s’abonarà a curt termini que suposaran 6.000 milions d’euros, i la segona s’abonaran els 10.000 milions d’euros restants durant el segon semestre d’enguany.


Nombre de contagis de COVID-19 per Comunitats Autònomes Font: Elaboració pròpia


Nombre de contagis de COVID-19 per Comunitats Autònomes | Elaboració pròpia

Els criteris però, canviaran de ponderació en la primera i segona fase d’abonament. En els pagaments a curt termini el volum de població suposarà tan sols un 20%, donant molta més importància a les variables sanitàries. En el segon abonament en canvi, la importància en les variables sanitàries disminuirà, fent augmentar el criteri de població al 40%.


Aquestes mesures suposen un “esforç extraordinari” per al Gobierno, assegura Sánchez. Ja que, a més, aquest any el finançament autonòmic es va augmentar en més de 7.900 milions d’euros respecte a 2019, el que suposa un augment del 7,3%.


El president del Gobierno espanyol preveu una recuperació econòmica total per a Espanya el 2023, assegurant que l’economia del país estarà “millor del que va començar el 2020”. Amb una caiguda de Producte Interior Brut (PIB) de més d’un 9% i un augment significatiu de l’atur fins a més del 20%, Sánchez ha assegurat que per arribar a la recuperació econòmica el 2023 serà necessari un pacte “ambiciós i rotund” de la Unió Europea per a la reconstrucció social i econòmica, a més de comptar amb empresaris i treballadors i sobretot la unitat de totes les institucions i partits polítics del país, apostant per un Gran Pacte de Reconstrucció Social i Econòmica a Espanya.

El president espanyol vol que totes les autonomies vagin en la mateixa direcció per tal de frenar els contagis i arribar a, com l’han anomenada, la “nova normalitat” a través de la pròrroga de l’estat d’alarma fins al 24 de maig. Una votació que va trontollar fins a l’últim moment però que gràcies al suport de Ciutadans i el PNB es va aprovar amb 178 vots a favor a mitjans d’aquesta setmana. Aquests dos grups però li han demanat que busqui un nou marc jurídic alternatiu perquè cada cop són més els grups parlamentaris en contra d’aquesta pròrroga continuada.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now