• Jaume Lozano

L’aprovació dels pressupostos en plena pandèmia

Actualizado: abr 24

El Govern de Catalunya espera provar els nous pressupostos de la Generalitat en una sessió plenària diferent marcada per la pandèmia del coronavirus


Ares Oliva, estudiant de tercer de Periodisme


Sessió plenària del 5 de març, la darrera abans de l’inici de l’estat d’alarma (Parlament de Catalunya)

El ple es preveu que comenci a les 9 hores i s’hi debatran, a més de l’aprovació o derogació dels pressupostos, diferents Decrets Llei per fer front a la crisi del coronavirus. Serà un ple on la presència de diputats serà reduïda, i on la resta de diputades, tal com ho ha fet públic a la web del Parlament, seguiran la sessió a través del Canal Parlament i el seu vot podrà ser delegat o en podran fer ús telemàticament.


Els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya actualment vigents són els de 2017, que s’han anat prorrogant any rere any. Enguany però, la Generalitat compta amb un augment de 3.000 milions d’euros respecte els actualment vigents. Els quatre eixos principals dels pressupostos 2020 – qualitat institucional i dels serveis públics, reducció de les desigualtats socials, de gènere i territorials, coneixement, innovació i dinamització econòmica, i horitzó de zero emissions i residus – són tots en consonància a crear “una economia més inclusiva i innovadora” juntament amb polítiques públiques adequades.


El Govern de la Generalitat vol una recuperació econòmica basada en reforçar i protegir els pilars principals: salut, educació i benestar social. D’aquesta manera, en els pressupostos presentats la partida per al Departament de Salut és de 9.716.001.716,52 euros, per al Departament d’Educació s’hi destinaran un total de 5.671.855.817,65 euros i a la partida de Treball, Afers socials i Famílies – on s’hi inclouen les mesures de benestar social – un total de 3.411.451.557,37 euros.


Gràfic de la quantitat destinada als tres pilars pressupostaris el 2020 respecte el 2017. Font: Eelaboració pròpia.


L’impacte de la pandèmia


L’arribada del coronavirus a Catalunya ha provocat més de 43.000 persones infectades i el col·lapse del sistema sanitari. Ha estat el mateix Govern de Catalunya qui ha xifrat el cost de la pandèmia arreu del territori en 1.800 milions d’euros, el que suposa gairebé el 20% de la despesa pressupostada per al Departament de Salut.


La declaració de l’estat d’alarma i el consegüent confinament de la població va paralitzar l’economia catalana i va tornar a mostrar els conflictes entre grups parlamentaris. Mentre que els pressupostos estaven previstos d’aprovació el mes de març, el passat 18 de març el grup parlamentari Ciutadans va demanar al Consell de Garanties Estatutàries revisar les partides pressupostàries ja que, segons ells eren “irracionals”, retrassant així l’aprovació dels pressupostos. El Consell de Garanties Estatutàries però, va avalar els Pressupostos 2020 ja que considera que no es vulnera ni l’Estatut ni la Constitució, donant així llum verda a la cambra per dur a terme la votació.


El Govern de Catalunya junt amb els Comuns han decidit així, mantenir el seu acord per aprovar conjuntament els pressupostos i posteriorment modificar-los per a que s’adaptin a les noves necessitats post-pandèmia (uns 3.070 milions d’euros més de despesa). La Portaveu del Govern Meritxell Budó va manifestar a finals de la setmana passada que cal estudiar la millor opció un cop s’hagin aprovat els pressupostos i que un cop aprovats “es podran ajustar aquelles partides i es podran fer aquelles modificacions pressupostàries necessàries”.


D’aquesta manera s’espera que durant la sessió plenària del dia d’avui s’aprovin els nous pressupostos de la Generalitat 2020. Uns pressupostos que, un cop aprovats, donen pas a la convocatòria d’unes noves eleccions autonòmiques, tal com va dir a finals de l’any passat el President de la Generalitat Quim Torra.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now