• Maria Giménez Baeza

La majoria de pimes sol·liciten noves mesures

Actualizado: abr 30

Les ajudes que va determinar el Govern semblen ser insuficients


Adrià León, estudiant de tercer de Periodisme

Font: Expansión

Amb la quarantena estesa durant més de quaranta dies, el passat 18 d’abril es va complir un mes de la publicació d’un comunicat del BOE que decretava -entre altres canvis- ajudes per les petites i mitjanes empreses. Aquestes mesures temporals seguien l’objectiu de garantir -o almenys facilitar- la supervivència de la gran majoria de pimes, però la situació és tan greu que la gran majoria d’emprenedors i de petites o mitjanes empreses ja han deixat clar que no estan sent suficients per frenar la seva immediata caiguda.


DADES PREOCUPANTS

La realitat és dura i així ho ha reconegut recentment el sector de les pimes espanyoles: calen noves mesures per contrarestar les conseqüències negatives que ha portat el covid-19. Això sí, també hi ha una conclusió clara: els avals de l’Estat, l’ajornament de les cotitzacions de la Seguretat Social o els ERTO, han estat decisions positives per part del Govern, però no suficients, fet que ha portat al 77% del sector a mobilitzar-se de nou. De fet, més de la meitat de les pimes espanyoles van demanar finançament en forma d’avals però, de totes aquestes, el 27% encara no ha rebut res.

Gerardo Rueda, president de Cepyme (Confederació Espanyola de la Petita i la Mitjana Empresa), ha fet pública la preocupació que es viu en un sector que veu com sis de cada deu empreses està patint pèrdues superiors al 75% durant aquesta crisi. És més, si parlem de simples afectacions, la xifra ascendeix fins al 96%, i és per això que el president de Cepyme demana que els ERTO “no tinguin una data de caducitat pel que fa a calendari, sinó que es vagin adaptant a la situació real que viu cada empresa”. L’objectiu de l’ERTO no ha de ser un altre que el de reduir la càrrega econòmica que suposa pagar als treballadors per poder estabilitzar les empreses i recuperar-los posteriorment.

Font: Cepyme.es.

Al final, les pimes no només s’estan veient afectades pel tancament obligatori que l’Estat va processar, sinó pels danys col·laterals que això provoca, com la desaparició de la demanda o la impossibilitat de treballar telemàticament.
MESURES ALTERNATIVES I SOLUCIONS

S’està posant en joc la supervivència de milers de negocis i, és per això que més del 80% de les pimes del nostre país ja demana formalment la suspensió de les obligacions fiscals i de les cotitzacions amb l'única finalitat de guanyar liquiditat. També s’han proposat -amb menor força- la demanda d’ajudes directes i, en el cas que no fos possible la suspensió de les cotitzacions, la reducció d’aquestes sumada a la d’impostos. Com a mesures més hipotètiques, se suscita a posar en marxa un pla de pagament de proveïdors o, fins i tot, rebre ajudes pels lloguers.

Aquestes alternatives -algunes més viables que altres- permetrien allargar la vida de moltes pimes que podrien veure’s abocades al tancament en qüestió de setmanes ja que, a dia d’avui, ja s’han vist obligades a deixar de pagar proveïdors, préstecs o alguns impostos de caràcter tributari, fet que no només afecta les empreses moroses, sinó tota la cadena de pagaments, que implica pèrdues en totes les empreses que en formen part.

Queda clar, doncs, que si no es prenen noves solucions extres que s’afegeixin a les ja proposades al Real Decret – Llei 8/2020, de 17 de març, les pimes es veuran forçades a seguir reduint el seu personal i la confederació començarà a patir les baixes d’aquelles empreses que comencen a trobar-se en un punt crític.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now