• Jaume Lozano

França destinarà 8.000 milions d’euros al sector automobilístic

Macron condiciona les ajudes a un blindatge de les fàbriques franceses i a una aposta clara pel vehicle elèctric


Guillem Vives, estudiant de tercer de Periodisme


El president de la República Francessa, Emmanuel Macron


El sector automobilístic francès representa l’1,5% del PIB del país, i 900.000 persones depenen directament o indirectament d’aquesta indústria, però empreses com Renault o el Grup PSA -Citroën i Peugeot- han vist que l’activitat del sector ha caigut un 80% els últims dos mesos per culpa de la pandèmia de la covid-19. Aquesta davallada amenaça a un sector força danyat per la deslocalització a països amb una mà d’obra més barata i el poc recorregut que li queda al cotxe de gasolina.

Per això Macron ha anunciat un pla de contenció pel sector automobilístic per valor de 8.000 milions d’euros, que està fonamentat en dos eixos: per un costat la protecció de les fàbriques franceses i la repatriació de la indústria R+D automobilística, és a dir, que els centres d’investigació i recerca tecnològica estiguin a França, i per l’altre costat, l’aposta perquè el país sigui el màxim referent de la investigació i producció del vehicle elèctric, amb un objectiu marcat: que l’any 2025 hagin produït un milió de cotxes elèctrics o híbrids.
Ajudes a les empreses del sector i la ciutadania


Les ajudes a les empreses del sector significaran 7.000 dels milions d’euros del pla de salvació, però estaran condicionades al fet que les empreses automobilístiques acceptin la repatriació dels centres d’investigació més avançats –sobretot situats a la Xina i al Regne Unit- per tal d’apuntalar a França com el líder en vehicles elèctrics, i per intentar mantenir obertes les fàbriques que ja existeixen al país. Renault, de la qual té participació el mateix Estat, i el Grup PSA sembla que acceptaran les condicions.

El milió d’euros que resten del pla de Macron es destinaran a un conjunt d’ajudes directes a la ciutadania que vulgui adquirir un vehicle ecològic, per tal d’incentivar la demanda. L’executiu francès donarà 7.000 euros a les persones que adquireixin un cotxe elèctric, si és un híbrid recarregable, obtindrà 2.000 euros més, i en el món empresarial, es donaran 5000 euros a cada empresa per cada cotxe elèctric que adquireixi.Ajudes per incentivar la demanda de vehicles ecològics (ELABORACIÓ PRÒPIA)


Europa: navalla de doble tall


Aquestes mesures poden tenir una doble lectura en clau europea. La transició ecològica tan accelerada, i la intenció d’agafar la davantera en aquesta transformació, del sector automobilístic pot veure’s com un clar compromís amb la Unió Europea del “Pacte Verd Europeu”. Però per un altre costat, aquesta repatriació francesa dels centres d’investigació, i possiblement de més fàbriques, pot agreujar tensions amb Regne Unit o Espanya, dos dels països amb més presència d’empreses automobilístiques franceses. De fet, les plantes que tenen el Grup PSA -Citroën i Peugeot- i Renault a Espanya produeixen 1.407.084 cotxes, un 49’8% de la fabricació total espanyola. Per tant, és bastant obvi que aquesta mesura de Macron pot inquietar a alguns dels seus socis europeus.

5 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now