• Laura Hernández Rojas

Fact checking de l’article ‘Les retallades que van ser... ¿i les que vindran?’

Germà Bel desgrana la despesa de la Generalitat de Catalunya en Salut en l’última dècada sota la premissa que l’any 2019 es van gastar més diners que el 2009


Manifestació contra els retallades en Sanitat. (Robert Ramos)

Jordi Cardero, Xavier López, Antonio Salvador, Daniel Silva i Jordi Tomàs, estudiants de tercer de Periodisme


L’escrit de Germà Bel, catedràtic d’universitat (Economia i Política Pública), és un article d’opinió en què comença exposant la següent opinió personal: “Es discuteix si les retallades de Sanitat han obstaculitzat de forma crucial la gestió de la crisi del coronavirus. És fals”. Bé, no entrarem a valorar això, però sí que investigarem la frase següent: “Les grans diferències entre països en la gestió de la crisi no depenen de la despesa en Sanitat: Grècia i Alemanya molt millor que Bèlgica, Espanya o Itàlia”.


Segons el document del Catsalut, basat en un estudi de l’OCDE, aquesta afirmació és certa. Les dades, contraposades sobre la despesa total sanitària respecte al PIB de l’any 2017, mostren que Grècia, amb un 7’8, té la menor despesa comparada amb les altres quatre. Bèlgica gasta un 10’4, Espanya un 8’9 i Itàlia un 8’8. Alemanya, per la seva banda, arriba fins a un 11’2. Malgrat l’escletxa, els hel·lens registren una xifra molt baixa de morts - actualment al voltant de les 143 defuncions. Aquesta dada contrasta molt amb els quatre països esmentats, que compten els seus morts per milers.

La comparació d’obligacions entre 2009 i 2010 no és un bon reflex de la realitat

A continuació, Germà Bel afirma que “la despesa en Sanitat de la Generalitat el 2019 superà la del 2009 en euros corrents, i va ser quasi igual en euros constants (ajustada inflació)”. Els informes de pressupostos no reflecteixen aquesta dada. L’observatori de Salut del Gencat demostra que la despesa en el departament de Salut l’any 2009 va ser de 9.721’01 milions d’euros, mentre que la despesa l’any 2019 va ser de 9.282’5, segons el document de Pressupostos de la Generalitat d’aquell any.

Bel insta a diferenciar la despesa pressupostada a la liquidació del pressupost i obligacions reconegudes. Aquestes últimes dos, a diferència de la primera, representen el total de la despesa anual. Les obligacions reconegudes de Salut l’any 2009 són de 12.022 milions (pàg. 1) d’euros, mentre que el 2010 la xifra descendeix fins als 9.446 milions (pàg. 4).


Tot i això, la Memòria d’Execució del Pressupost de 2009 deixa constància de la regularització de 1.851 milions d’euros (pàgines, 12,14) de despesa en Sanitat en anys anteriors. D’aquesta manera se saldava el deute i es començava el nou exercici sense obligacions. Per tant, la comparació d’obligacions entre 2009 i 2010 no és un bon reflex de la realitat.


Germà Bel: “Les retallades es van produir, cert. I s’han superat, també”

L’economista explica que els pressupostos no ofereixen dades concretes. La Generalitat ha publicat un gràfic en el document dels pressupostos, però no s’especifica (pàgina 32). No obstant això, quadra amb les dades del que ha elaborat l’ARA a sota. Explica Bel que les dades de 2018 són aproximades. Encara que ho és, el Departament de Salut explica que serà la despesa sanitària més elevada de la història de Catalunya. La despesa a què fa referència Ivan Planas no és plenament exacte. Arrodoneix la despesa de 2009 a 10.380 milions d’euros, ja que la xifra concreta és de 10.379’8.


Els pressupostos no especifiquen exactament la despesa de 2019 i 2020. (Generalitat de Catalunya)

L’autor afirma que les retallades al pressupost de Salut es van efectuar. No ho posa en dubte. De fet, exposa que aquestes van començar a tenir efecte al pressupost de 2010, i es va invertir la seva direcció el 2014. Com podem veure a la taula següent (Departament de Salut), aquesta dada és certa. El 2009 es va arribar al pressupost de Salut més alt de la història, i el 2010 aquesta xifra va començar a remetre fins al 2014, que comença a pujar. Bel també afirma que el 2019 es va recuperar el nivell de 2008, i aquest 2020 s’ha recuperat el de 2009.


Germà Bel: “Seria millor abandonar la cortina de fum de les retallades i el coronavirus, i començar a pensar seriosament en el futur, que ens arriba de gairó”

Si parlem de pressupost, el 2020 es pot equiparar al de 2009: la quantitat és gairebé igual, tot i que el de 2020 encara no s’ha executat. En canvi, la relació entre el 2008 i 2019 és més distant: el pressupost de 2008 va ser, segons dades de Salut, de 9.159,17 milions, mentre que el 2019, encara pendent d’execució, la xifra és de 10.556,75 milions. Aquest pressupost es troba prorrogat.L’evolució dels pressupostos en relació a les retallades. (Generalitat de Catalunya)

L’últim paràgraf és destinat a acabar d’expressar la opinió de l’autor, reflectida en les dades ofertes al llarg de l’article. En resum, Germà Bel vol mostrar que la queixa que manté que les retallades en Salut viscudes durant la crisi han debilitat el sistema, no és adient. Bel mostra que les retallades no han fet efecte en els recursos disponibles en aquesta crisi sanitària. De fet, com podem veure, el nivell pressupostari del departament de Salut es troba en iguals o millors condicions que abans de la crisi econòmica. D’aquesta forma, entenem que el catedràtic vol inhabilitar l’argument contra les retallades, com a mínim en relació a la crisi de la Covid-19, i que gràcies a elles podem gaudir de la situació que vivim ara.


HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now