• Jaume Lozano

Europa dividida pel coronavirus

Actualizado: abr 11

Ares Oliva, estudiant de periodisme


El coronavirus ja és un fet a escala global. El virus que es va donar a conèixer a finals de gener d’enguany i que provenia de la Xina ja és força present des de fa més d’un mes a Europa. Itàlia, França i Alemanya són els tres països del continent europeu, a part d’Espanya, més afectats per aquesta malaltia. Una malaltia que el passat 11 de març va ser finalment considerada pandèmia per part de l’Organització Mundial de la Salut.


Itàlia


Itàlia, el país europeu més afectat per la pandèmia i el segon a escala mundial, va ordenar el confinament de totes les àrees amb un mínim d’un cas de SARS-CoV-2 a finals de febrer. A més, va incloure mesures com:


- La prohibició d’entrada i sortida d’aquestes àrees.

- La suspensió d’esdeveniments públics i reunions, tant públiques com privades.

- La suspensió de viatges escolars i classes a les escoles.

- El tancament dels museus. La quarantena i la vigilància per al compliment de la mateixa.

- O l’accés a serveis públics i comerços essencials per a les activitats bàsiques, suspenent així determinades activitats laborals i el tancament d’alguns comerços.


Aquest confinament inicial es va ampliar fins a 15 províncies del nord del país nou dies més tard, deixant a 16 milions de ciutadans aïllats. Això però, va provocar paral·lelament la fugida d’italians i italianes cap al sud del país. Així, el dia 16 Giuseppe Conte, president del Consell de Ministres italià va ordenar el confinament de la totalitat del país: “el conjunt d’Itàlia serà una àrea protegida. Hem d’evitar els desplaçaments que no siguin per motius d’emergència o raons essencials de treball dins d’àrees designades”.


El passat dissabte però, al superar a la Xina en morts a causa del coronavirus el Govern italià va decidir implantar mesures més restrictives: el confinament total. Amb més de 80.500 casos d’infectats i més de 8.000 morts, el confinament total ha implicat el tancament de totes els parcs públics, la prohibició a segones residències, el tancament total de tota mena de centres educatius, llocs d’oci i negocis no essencials, limitant així els moviments de ciutadans per motius laborals.


I en termes econòmics, Conte va anunciar un paquet d’ajudes de 25.000 milions d’euros per a famílies i empreses per tal de fer front a les aturades de treball.


Alemanya


Alemanya, per la seva banda, amb gairebé 44.000 casos confirmats de coronavirus, no ha pres mesures tan dràstiques com altres països de la Unió Europea. Les primeres mesures implantades pel país germànic van ser la creació d’un gabinet de crisi per gestionar la pandèmia. Aquest gabinet, que està en contacte amb federacions de metges i farmàcies, va instaurar controls a aeroports, estacions de tren i bus per als viatgers procedents de la Xina, Corea, Japó i Itàlia. També ban demanar a la societat no acudir a les consultes mèdiques a tothom qui tingui símptomes d’haver-se contagiat del virus.


L’actitud prudent dels experts alemanys es va centrar a finals de febrer en consells preventius cap a la societat com l’ús de mocadors d’un sol ús, esternudar tapant-se amb la part interior del colze o rentar-se les mans reiteradament i amb consciència. A principis de mes però, van començar a abordar el probable perjudici econòmic per a la població i el passat dimarts dia 10, el govern alemany ha llançat un mecanisme per facilitar el treball a jornada reduïda pel qual les autoritats del país assumiran el 60% del sou que deixin de rebre els assalariats. A més, el govern alemany va procedir a la cancel·lació d’esdeveniments amb grans aglomeracions, especialment els que superin les 1.000 persones. Va ser un dia abans, el dia 9 quan el ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, va demanar la col·laboració dels ciutadans per reduir al màxim el risc d’infecció, renunciant a totes les activitats no essencials del seu dia a dia.


Així, en termes econòmics, el govern alemany “farà tot el possible per superar aquesta situació” va afirmar la cancellera Angela Merkel. Així, el govern es troba preparant un pla econòmic de 822.000 milions d’euros per tal d’evitar que les empreses en fonguin durant la pandèmia.


França


El pla de França per a la pandèmia del SARS-CoV-2 es va centrar en 4 fases:

1. Evitar que el virus ingressés al territori.

2. La limitació de la propagació del coronavirus.

3. L’etapa pandèmica: el virus circula activament.

4. El fi de la pandèmia.


Amb l’arribada del virus al territori francès, el 28 de febrer França va entrar dins l’etapa 2 del seu pla. Així, es van tancar escoles, es van limitar viatges i es va implementar el teletreball en gran mesura. Cancel·lant també manifestacions i esdeveniments públics per tal de preparar el país per a la fase 3.


Un cop el país va entrar a la fase tres, el passat dia 16 el president de la república, Emmanuel Macron, va anunciar un període de 15 dies de confinament de la societat francesa dins dels seus domicilis per evitar nous contagis. Altres mesures implantades pel Govern de Macron són la prohibició de les reunions a l’aire lliure: “No podrem estar amb els nostres amics. Es tracta de limitar els contactes en la mesura del possible”, va explicar el president francès en un missatge emès a la nació. I també la limitació dels desplaçaments als necessaris, respectant les distàncies, per comprar, rebre tractament mèdic o anar a treballar.


El Govern francès també ha començat a treballar en la creació d’un Fons de Solidaritat per ajudar els empresaris. Tanmateix, Bruno Le Maire, ministre francès de Finances va anunciar ajudes amb valor de 45.000 milions d’euros i garanties de préstecs per 300.000 milions d’euros. També va especificar que taxis i hotels passen a estar a disposició del sistema sanitari, les factures dels quals seran a càrrec del govern francès.


Les ajudes econòmiques són el que ha caracteritzat el país durant la crisi del coronavirus, que ja compta amb més de 29.000 infectats pel virus. Ajudes com la pausa en el pagament de les factures d’aigua, llum, gas i lloguers per a PYMES que es trobin en dificultats econòmiques a causa de la pandèmia. El govern francès també va anunciar que es faria càrrec de dos mesos de salari d’aquelles empreses que s’hagin vist obligades a realitzar ERTEs.


Evolució del nombre d'afectats per coronavirus Font: Elaboració pròpia


Amb una expansió constant i ràpida de la pandèmia arreu del món, el Banc Central Europeu ha anunciat mesures econòmiques per als països de la Unió Europea, tot i que els principals països afectats per la pandèmia segueixen actuant de manera independent els uns dels altres, no havent assolit encara el pic d’infectats per la mateixa.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now