• Jaume Lozano

Espanya, onzè país a les competènciesfinanceres de l’informe PISA

Actualizado: may 16

Els resultats publicats el dijous 7 de maig per la OCDE mostren un baix nivell dels alumnes de quart d’ESO en l’àmbit financer, i deixen a Espanya per sota la mitjana internacional amb 492 punts.


Óscar LLena, estudiant de tercer de Periodisme


Els alumnes s’avaluen de les proves PISA. (El Norte de Castilla)

Més de 36.000 alumnes es van enfrontar el passat mes de maig de 2017 a l’Informe PISA, que des de l’any 2000 organitza la Organització per la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) per avaluar el nivell de l’alumnat de 15 anys dels 20 països membres en competències com la llengua, ciències, matemàtiques i per tercera edició consecutiva, la competència financera. És precisament aquest últim un dels àmbits en els quals s’ha donat més importància des que es va incloure en les proves al 2012 arran de la necessitat educativa d’entendre la crisi de 2008, tal i com planteja l’últim informe publicat el passat dijous 7 de maig.

Tot i la millora del nivell estudiantil en els coneixements financers, que no només s’avaluen des d’un punt de vista teòric sinó també aplicat, la OCDE destaca la seva preocupació després de conèixer els resultats. Concretament a Espanya, on es van presentar un total de 4100 estudiants de 490 centres educatius d’arreu del país, un 15% no van adquirir el nivell bàsic requerit i la mitjana de rendiment va ser de 492 punts, per sota la mitjana total, de 505 punts. Entre d’altres, la prova plantejava d’una banda qüestions pràctiques i teòriques relatives als tipus d’ingressos, les fórmules d’inversió o l’elaboració de pressupostos, i d’altra banda pretenia veure la implicació dels alumnes en l’activitat financera.Gràfic comparatiu dels resultats d’Espanya amb la mitjana de la (OCDE)


Un de les aspectes que remarca l’informe és que cada cop més aviat els joves tenen accés al món financer a través dels dispositius mòbils. Fruit d’això és que el 54% dels estudiants avaluats a nivell internacional tenen obert un compte bancari o el 73% hagi comprat algun producte a través d’internet. A Espanya, només un 19% dels alumnes té obert un compte bancari, i el 33% ha realitzat pagaments amb dispositiu mòbil, xifres que allunyen el país de la mitjana de la OCDE en aquest aspecte No obstant, la OCDE conclou en que l’ús dels dispositius mòbils alhora de fer transaccions pot tenir efectes negatius en les competències financeres dels estudiants. D’altra banda, una altra de les conclusions a les que s’arriba a l’informe és la d’una major confiança dels nois en la gestió d’aspectes financers que de les noies.

Els resultats situen a Estònia, amb 547 punts com el país més destacat en la formació financera, mentre que a nivell nacional, és Castella i Lleó amb 512 la comunitat autònoma amb millors qualificacions d’Espanya. Tot i així, amb de 492 punts, Espanya, se situa per sota de la mitjana del total dels països, superant països com Itàlia o Sèrbia però estant per sota d’Austràlia, Lituània, Letònia o Portugal.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now