• Maria Giménez Baeza

"El meu sou i el del meu marit eren els únics ingressos que rebíem, i ara els dos som aturats"

Actualizado: abr 22

La Beatriz Cobeña, administrativa comptable, i el seu marit són dos dels quasi 3,9 aturats per culpa dels ERTOS a Espanya


Maria Giménez, estudiant de tercer de Periodisme


L’estat d’alarma decretat a Espanya a causa de la pandèmia del coronavirus esta afectant greument al sector laboral del nostre país. Quasi 3,9 milions de treballadors s’han vist afectats des de l’inici d’aquesta crisi per algun dels més de 450.000 Expedients de Regulació d’Ocupació (ERTO) que s’han presentat fins ara al Ministeri de Treball. Una d’aquestes persones és la Rosa Beatriz Cobeña Medina, una administrativa comptable de 43 anys resident en Terrassa, un municipi de la província de Barcelona.


Beatriz Cobeña, a casa seva fa una setmana. (Beatriz Cobeña)

El desembre de 2019 la Beatriz celebrava que l’havien fet un contracte fixe a l’empresa CIRSA, una multinacional en el sector del joc i l’oci, present a 9 països i propietària de 148 casinos, 3.000 centres d’apostes i 242 sales de joc entre altres. La Beatriz s’havia convertit en una dels 14.800 empleats de la companyia 9 mesos abans, amb un contracte de reemplaçament per baixa laboral. “Després de quasi un any treballant, estic contenta amb el meu treball i còmode amb els meus companys”, ens indica sobre la seva situació personal amb l’empresa. Amb una hipoteca i una família, formada per ella, el seu marit i dues filles, el seu sou (superior al salari mínim interprofessional) no era l’únic que entrava a casa seva, doncs el seu marit també comptava amb un contracte fix.


El 14 de març, però, la seva vida, com la de milers de persones més, va sacsejar-se en el moment en que es va establir l’estat d’alarma per part del govern per tal de controlar l’epidèmia del COVID-19: només 5 dies desprès de la publicació del decret, el seu marit va ser inclòs en un ERTO presentat per la seva empresa. El 16 de març, ella va ser enviada cap a casa, però fins el 14 d’abril no va rebre la notificació d’ERTO. Aquesta va arribar-li en forma de correu electrònic, en el qual la seva empresa comunicava que només es veuria afectada la nòmina d’abril, no la de març malgrat que només va treballar fins el 16 d’aquell mes, i que la retribució de les hores no treballades no es descomptarien íntegrament del sou d’abril, sinó que una part es descomptaria en 6 mesos. A més, l’empresa informà que ni les vacances ni les pagues extres es veurien afectades i, ens indica, que “quan això se solucioni tornarien a comptar amb mi per tornar al treball”.


No tots els treballadors han tingut la mateixa sort. Hi ha persones en situacions laborals i econòmiques molt pitjors que, per exemple, encara no han rebut cap prestació per desocupació. Un exemple és el marit de la Beatriz: encara no ha cobrat ni els dies treballats el març, ni cap prestació d’ERTO. Això significa que, a casa de la Beatriz, només va entrar un únic sou al març i que, si la situació continua així, només entrarà part d’aquest a l’abril.


Aquesta és només una cara entre les quasi 3,9 milions de persones afectades per una crisi econòmica que ja està tenint fortes conseqüències al nostre país. La resta poden ser més o menys dures, però totes són importants.


HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now