• Maria Giménez Baeza

Els hostalers reclamen un pla pel desconfinament

Els bars i restaurants podran tornar a obrir el pròxim 11 de maig però amb grans limitacions, un 30% de l’aforament i només als espais exteriors

Una cambrera prepara un café a un bar (Pixabay)

Per Michelle Barrientos, estudiant de tercer de Periodisme


Les petites i mitjanes empreses d'hostaleria han començat a adaptar els seus negocis per tal de reprendre l'activitat en les pròximes setmanes. Fins ara, moltes empreses del sector han apostat per la venda a domicili, però la gran majoria han mantingut les portes tancades. La patronal Hostaleria d'Espanya ha demanat al govern central un pla específic per al sector que ajudi a evitar el tancament de centenars d'establiments.


La patronal Hostaleria d'Espanya representa més de 270.000 locals del sector a tot el país, juntament amb altres associacions, fan una crida a l'Executiu per tal de participar de manera activa en el procés de desconfinament. En el document de la proposta, Guía de reapertura segura, elaborat per experts que detallen les mesures necessàries per a protegir els clients i treballador. A més demanen que es tingui en compte la situació particular de cada territori i el tipus d'establiment, factor que asseguren és clau per a la viabilitat econòmica de l'apertura.


Segons el pla de desconfinament presentat el passat dimarts pel president del govern, Pedro Sánchez, els bars i restaurants només podran obrir les seves terrasses a un 30% del seu aforament a partir de la fase 1, que segons les previsions arribarà el pròxim 11 de maig. Els hotels també podran obrir en aquesta fase però sense accés a les zones comunes. No serà fins a la fase 2, que s'espera pel 26 de maig, que els locals podran obrir al públic les zones interiors.


Els establiments dependents del turisme exterior, hauran d'esperar a l'obertura de fronteres o transformar el seu negoci per a aconseguir atreure el públic local. D'altres, com les cafeteries de barri o els restaurants de menú de treballador que no tenen terrassa, veuen incompatible la seva activitat amb el servei a domicili que es planteja en la fase 1. Entre les mesures proposades es demana la creació d’un distintiu sanitari, que es suavitzin les normatives municipals sobre terrasses, flexibilització d'horaris comercials i de la regulació de serveis que pot oferir cada establiment. Segons estimacions del sector, fins a un 15% dels establiments hostalers podrien estar en perill per la impossibilitat de fer front a les despeses d'adaptació sanitària.


El sector de l'hostaleria a Espanya va representar un 6,2% del PIB l'any 2019. Compta amb més de 300.000 establiments, la majoria micropimes, i suposa gairebé 1,7 milions de llocs de treball arreu de l'estat. El govern ha demanat l'aplicació de mesures sanitàries en els locals hostalers, a més de limitar l'aforament, s'ha recomanat posar a disposició del client guants i gel desinfectant. Algunes empreses han posat en marxa altres sistemes, com la separació de taules amb mampares de vidre o metacrilat o la desinfecció amb cambres d'ozó. Malgrat això, el sector assegura que a causa de la manca d'activitat, les empreses no estan capacitades per a fer grans inversions.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now