• Jaume Lozano

Els dividends mundials cauran entre un 15 i un 35% el 2020

Actualizado: may 22

Janus Hendersen assenyala Espanya i França com els grans perjudicats d’Europa


Nil Marbà, estudiant de tercer de Periodisme


Janus Henderson Investors (FINANCIAL TIMES)

La pandèmia no ha perjudicat els dividends del primer trimestre del 2020. De fet, han crescut un 3,6% i han assolit la xifra rècord de 275.400 milions de dòlars. Aquestes són algunes de les conclusions de l’anàlisi anual de la gestora d’actius Janus Hendersen, que es fixa en els pagaments a accionistes de les 1.200 empreses més grans del món pel que fa a la capitalització de mercat. L’estudi preveu que les conseqüències es comencin a percebre durant els pròxims dotze mesos. Durant aquest període, la caiguda prevista rondarà entre el 15%, en el cas de l’escenari més favorable, i un 35%, en el pitjor dels casos.

Els dividends nord-americans serien menys perjudicats en comparació amb els d’Europa, dins la qual els espanyols i els francesos patirien l’impacte més dur. Una de les característiques endèmiques del Vell Continent és el fet que les companyies paguen una vegada a l’any. Per tant, la cancel·lació d’aquest desemborsament té un “impacte desproporcionat, tot i que hi ha esperança en què alguns pagaments, senzillament, s’endarrereixin”. A les conclusions, s’assenyala el “domini de bancs i asseguradores i la gran contribució d’Inditext” com a principals causants d’una caiguda pronunciada.

Un parèntesi sense precedents


Al llarg de les últimes setmanes, una sangria de suspensions del repartiment de dividends ha protagonitzat l’actualitat de les empreses que cotitzen dins la Borsa espanyola. L’efecte domino ha estat condicionat per la necessitat de preservar la caixa davant el desconeixement de què pot passar durant els mesos vinents. A continuació es detallen algunes de les empreses que han pres aquesta decisió:


Repartiment de dividends aturat* (en milions d'euros) (ELABORACIÓ PRÒPIA))


A finals de març, el Banc Central Europeu (BCE) exigia als bancs no pagar els seus dividends, almenys, fins a l’octubre del 2020. Considerava que era necessari per “absorbir les pèrdues i donar suport amb préstecs a les llars, petites empreses i corporacions” durant la crisi de la covid-19. La decisió de cancel·lar part del pagament del 2020 per part del Santander, per exemple, arribava pocs dies després d’aquesta picada de cresta.

És compatible fer un ERTO i repartir dividends?


Segons el BOE, les empreses amb ERTO ho poder fer amb aquells que corresponen a l’exercici fiscal del 2019. Això sí, l’acord amb els interlocutors socials fixa línies vermelles: “no podran procedir al repartiment de dividends corresponents a l’exercici fiscal en què s’apliquen els expedients de regulació temporal de regulació”. En queden exemptes les societats que paguin l’import de corresponent a l’exoneració de les quotes a la Seguretat Social (SS) i les que tinguin menys de 50 treballadors donats d’alta.

El major pagador de dividends del món també retalla


Una gasolinera de Dutch Shell (REUTERS)

L’empresa d’hidrocarburs Royal Dutch Shell encapçala la llista de les quantitats més grans del 2019, va pagar 128.700 milions de dòlars en dividends. Ara, per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial, posa el fre. La retallada del primer trimestre és de 15 cèntims d’euro per acció, quan el valor de fa un anys era de 43 cèntims per acció, tal com va anunciar a finals d’abril en una nota de premsa.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now