• Paula Lopez Garcia

Els comerços poden obrir per la temporada de rebaixes encara que es situïn en territoris en fase 0

No farà falta cita prèvia i els locals de més de 400 metres quadrats hauran d’acotar el seu espai


Treballadora preparant l’aparador d’una botiga per a la nova temporada. (M. BRÁGIMO)

LAURA GARCÍA ORTIZ, estudiant de tercer de Periodisme


El Govern central ha publicat una ordre ministerial, aquest passat dissabte, on s’han canviat definitivament les regles que s’havien establert, en un inici, sobre l'obertura dels comerços en les diferents zones d’Espanya. A partir d’aquest dilluns les botigues de tots els territoris de l’estat podran obrir sense cita prèvia, incloses aquelles que es situïn en regions on encara es trobin en fase 0, com és el cas de tota la Comunitat de Madrid, l’àrea metropolitana de Barcelona i algunes zones urbanes de Castella i Lleó.

Alhora, aquelles botigues amb una grandària superior a 400 metres quadrats podran obrir sempre que acotin el seu espai. L’aforament dels establiments estarà limitat al 30% en qualsevol cas i s’haurà de garantir la distància mínima de dos metres entre els clients. Des del Govern s’ha precisat que en el cas dels centres comercials només podran obrir les botigues que tinguin accés directe al carrer, però no aquelles en les quals els clients hagin d’entrar a l’espai que és comú del centre.


A aquest canvi de normes per la desescalada se li afegeix, finalment, la permissió de les rebaixes, amb la condició que no hi hagi aglomeracions a les botigues. Va estar el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme qui ja va defensar, la setmana passada, que els negocis sí que podrien realitzar promocions en els seus productes, però sempre controlant l’aglomeració de persones. Molts petits comerços, però, dubten que surti a compte dur a terme una temporada de rebaixes en aquestes circumstàncies. Carlos Estallo, propietari d’Efecto Belleza, una botiga de productes de perruqueria i estètica a Sabadell, no veu molta viabilitat a una temporada de rebaixes actualment, “encara que molts negocis ja podem tornar a obrir les portes, no ens surt rendible fer rebaixes de forma immediata quan fa uns tres mesos que no obtenim cap mena de benefici econòmic”.


La gran pregunta que s’han fet els treballadors dels diferents comerços ha estat si els clients havien de seguir respectant les franges horàries estipulades per les diferents edats. Pel que sembla no ha de ser així, de fet, tothom que vulgui pot anar a comprar a una botiga al marge de la franja horària que li correspongui, encara que les persones majors de 65 anys tindran sempre preferència a l’hora d’entrar al comerç.


Pel que fa a les botigues de la gran empresa Inditex, o altres tan conegudes com Fnac o Mango, ja han obert les portes al públic, però reduint el seu espai. La marca H&M ha obert 27 botigues de les més de 170 amb les que compta al país.


Segons dades de la Confederación Española de Comercio (CEC), el petit comerç suma gairebé el 90% dels establiments oberts. L’associació ha reclamat al Govern un pla renove tant d'automòbils com d’electrodomèstics per tal d’incentivar el consum de nou.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now