• Paula Lopez Garcia

Els autònoms no cobraran la devolució de la quota de març fins a la segona quinzena de maig

La Tresoreria General de la Seguretat Social ha traslladat la decisió als més de 900.000 afectats en tot el país


Autònom tancant el seu propi negoci. (Europa Press)

LAURA GARCÍA ORTIZ, estudiant de tercer de Periodisme

Els treballadors autònoms que s’han acollit a la nova prestació per cessament de l’activitat, en conseqüència de la covid-19, han pogut conèixer aquest passat divendres 17 d’abril la decisió de la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS). Els gairebé 920.000 afectats, als quals se’ls va cobrar la quota sense tenir activitat ni ingressos, hauran d’esperar fins a la segona quinzena de maig, és a dir, dos mesos, per tal de poder recuperar els diners pagats en març.


El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va justificar la resolució afegint que “és complicat que la devolució es produeixi abans del 15 de maig”. Va afegir que estaven intentant agilitzar els tràmits però que, malauradament, l’aplicació informàtica és la mateixa tant per les devolucions com pels ajornaments.


Les quotes compreses entre els dies 14 i 31 de març seran tornades d’ofici, per part de la TGSS, sense que els emprenedors hagin de sol·licitar-ho, segons el document oficial i el compte de Twitter d’informació de la Tresoreria.


Captura de pantalla de Twitter de la TGSS informant de la devolució de la quota de març. (Laura García Ortiz)

L’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) ha criticat que els ciutadans que són autònoms no estan en una situació favorable per tal de donar diners a l’Estat i que no se’ls torni fins dos mesos més tard. El president de l’associació, Lorenzo Amor, ha declarat que espera que el govern central “aprengui de l’error i en abril suspenguin la quota i cobrin en juny a qui correspongui pagar”, ja que considera que no té sentit primer fer pagar als treballadors i després esperar que es torni la totalitat dels diners.


Des de l’inici de la crisi sanitària pel coronavirus, el president de l’ATA ja es mostrava contrari a la gestió i a les decisions del ministre Escrivá, i va demanar que se suspengués la quota de març.

Fins al dia 15 d’abril, 1.016.670 autònoms han sol·licitat la prestació per cessament de l’activitat a les mútues de la Seguretat Social. Un total del 97,3% de les sol·licituds, segons el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, han estat aprovades.


Per tal de poder sol·licitar la prestació, no cal un període mínim de cotització, però s’ha d’estar donat d’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) i és necessari estar al corrent del pagament de totes les cotitzacions socials.HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now