• Jaume Lozano

El turisme i l’hostaleria demanen més garanties al govern i auguren pèrdues elevades a l’estiu

Actualizado: may 29

Manel Páez, estudiant de tercer de Periodisme


Els sectors del turisme i l’hostaleria són dos dels sectors més potents a Espanya, i després d’haver patit pèrdues milionàries durant l’Estat d’Alarma, no es senten segurs de cara a la temporada d’estiu de l’any 2020. Al govern són conscients del poder d’aquest sector, i per això a la Fase 1 de la desescalada de la COVID-19 ja s’ha permès als establiments obrir les terrasses dels establiments hostalers.


Fotografia d’un Aeroport (PEXELS)

Encara així les previsions del sector turístic son bastant pessimistes i s’han anat presentant al Govern des de l’Abril. El 19 d’Abril els empresaris turístics van publicar un informe on es plantejaven diversos escenaris, el més radical de tots: unes pèrdues de 124.000 milions d’euros i una caiguda de fins a un 81,4% de l’activitat turística. Des de llavors han sigut constants les queixes des del sector de serveis, fins al punt que el passat 27 de maig van demanar al govern un ‘Pla Marshall’ per fer front a la situació d’excepcionalitat que es viurà aquest estiu, seguint així el model d’altres països com França, on l’executiu francès ha assegurat una ajuda de 18.000 milions d’euros pel sector turístic i hostaler.


L’organització d’Hostaleria d’Espanya, que engloba a més de 300.000 bars i representa un 6,2% del PIB de l’Estat Espanyol, han declarat que s’esperen unes vendes de menys del 50% respecte a l’estiu de l’any anterior i una considerable pèrdua de clientela, ja que un 70% d’aquesta és estrangera. Els llocs de treball que genera aquest sector durant l’estiu també estan en perill, concretament prop del milió i mig de treball estivals que estan en perill segons un estudi de la Universitat de València amb l’ajuda de la consultora Foqus, que també assegura que en el millor dels casos la pèrdua de treball sigui de 900.000 llocs. Amb aquesta situació, els representats del sector han demanat mesures com la reducció de l’IVA al 4% o l’augment de l’aval de l’Estat amb la Banca de fins al 90% perquè aquesta pugui oferir més préstecs.


Diferencies entre comunitats


La COVID-19 no ha afectat per igual a totes les comunitats autònomes i així no s’espera que es registrin xifres iguals per a totes aquestes. El BCE ha estimat que Catalunya, la Comunitat Valenciana i Andalusia seran les menys afectades a l’estiu enfront de Canàries, Balears i Madrid, que seran les més perjudicades. De fet, si la previsió del BCE es compleix, Catalunya podria superar a Madrid com la comunitat amb major contribució al PIB de tota Espanya, ja que la seva pèrdua al VAB (valor que mesura l’aportació d’un territori a l’economia nacional) seria només del 8%, mentre que Madrid podria baixar fins al 10,8%"Impacto económico de la Covid-19" (LA VANGUARDIA)

Aquestes diferències entre comunitats han fet plantejar al Govern diferents escenaris per rebre turistes, sent l’obertura asimètrica de comunitats una de les solucions que estan sobre la taula, encara que encara no s’han discutit quins serien els criteris a seguir per a aquesta obertura asimètrica. De totes maneres la comunitat que sembla en millor posició és Andalusia, que pretén obrir les platges de forma segura el 15 de juny, amb la contractació extraordinària de més de 3.000 persones per controlar la situació de normalitat a les platges.

2 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now