• Maria Giménez Baeza

“Aquesta situació és insostenible no sabem fins quan podrem aguantar”

Actualizado: abr 22

Ivan Viladrich, secretari de de l’empresa Solsona Experience, té l’esperança de poder reobrir a l'estiu i apostar pel turisme de proximitat


Bruna Casas, estudiant de tercer de Periodisme


El turisme a Catalunya genera més 400.000 llocs de treball, representa el 13'8% de l'ocupació del principat. El teixit turístic català està configurat per 78.000 empreses arreu. El turisme representa aproximadament el 11% del PIB, és per tant una peça clau dins de l'economia catalana.

Ivan Viladrich, teletreballant a casa seva. (Arxiu Particular)

Ivan Viladrich, un jove de era secretari de l'empresa Solsona Experience, una petita cooperativa de Solsona dedicada a fer guies turístiques a la capital del Solsonès. L’Ivan ens explica com han afrontat la situació i quines són les seves perspectives de futur.


El 14 de març quan l'estat espanyol va declarar l'estat d'alarma l'empresa es va veure obligada a formalitzar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) per tal de garantir la continuïtat de l'empresa i el cobrament del 70% del sou dels seus treballadors. Però hi ha hagut una allau de sol·licituds d'ERTO i el sistema s'ha col·lapsat.


Viladrich denúncia de la falta d'assessorament per part de les institucions, tant de la Generalitat, com del Govern Espanyol.


"Com a empresa ens hem hagut de buscar la vida, la majoria de tràmits són complicats i confusos"


Segons Viladrich els tràmits són feixucs, lents i no donen solucions reals que garanteixin la viabilitat de l’empresa.


L'empresa ha considerat adoptar algunes de les mesures proposades per la Moncola i la Generalitat en el pla de Xoc. Una de les principals mesures són els crèdits avalats per l'estat, que segons Viladrich són una estafa més del sistema bancari espanyol. "Ens fan agafar un crèdit perquè no poden prescindir dels impostos, però el mateix avalador és l'estat, per tant si no puc pagar el crèdit l'estat pagarà al banc i aquest hi seguirà guanyant".


Solsona Experience manté actualment els serveis mínims i dels que no pot donar de baixa, com són una línia telefònica i la gestoria. L'empresa ha fet un ERTO als 7 treballadors que tenia contractats. Volen intentar mantenir l'empresa fins que sigui possible. Viladrich afirma que amb l'arribada d'aquesta nova crisi econòmica que es preveu moltes empreses es veuran obligades a funcionar a l'economia submergida, sense pagar impostos i acceptant riscos que poden tenir conseqüències jurídiques i penals molt greus.


Li preguntem per les perspectives de futur de l'empresa. Considera i espera que entre principis i mitjans d'estiu l'empresa pugui tornar a reobrir. "Quan permetin tornar a sortir de casa, la gent potser ja no farà grans viatges, però venir a Solsona és mitjanament assequible".


Tot i que creu que el volum de clients no tornarà a la normalitat fins ben entrat l'any 2021 té l'esperança que el turisme de proximitat és mantingui i l'empresa pugui seguir funcionant i donant feina als seus treballadors.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now