• Laura Hernández Rojas

El portal immobiliari Idealista no aixeca cap

Actualizado: abr 24

Al febrer se’ls va obrir una investigació per possible competència imperfecta juntament amb 6 altres firmes; a l’abril, ERTO i dures crítiques a Twitter


Aplicació mòbil del portal Idealista. (E. Villarino. El Confidencial)

Daniel Silva, estudiant de tercer de Periodisme


La Comissió Nacional del Mercat i la Competència va iniciar el 19 de febrer una investigació a set portals immobiliaris per suposades pràctiques que restringien l’activitat de la competència. Les presumptes pràctiques d’aquests portals consistien en l’ús d’algoritmes que transformaven el preu dels habitatges, els quals augmentaven de forma anormal. Dites activitats es basaven en la coordinació de preus i en l’establiment de condicions comercials per part d’empreses intermediàries. Els portals funcionaven com un càrtel, en què les empreses col·laboraven entre elles per crear una situació de competència imperfecta amb l’objectiu de reduir la competència i augmentar els seus beneficis conjunts. Les set firmes encausades són: CDC Franquiciadora Inmobiliaria, Look & Find, Aplicaciones Inmovilla, Witei Solutions, Anaconda Services and Real Estate Technologies, Servicio Múltiple de Exclusivas Inmobiliarias SL (MLS) i Idealista.


En el punt de mira

Idealista és una empresa espanyola fundada l’any 2000 pels germans Encinar i una de les líders del sector immobiliari en línia. El portal web fa d’intermediari entre el client -a qui permet fer cerques sobre habitatges, i el venedor- qui penja el seu anunci a la pàgina web per donar-se a conèixer.

Dos mesos després de l’obertura de l’expedient per part de la CNMC, els problemes continuen per a l’empresa immobiliària. A causa de la crisi del covid-19, els treballadors de l’empresa van rebre el passat divendres la notícia que se’ls faria un ERTO. D’acord amb el Comitè d’Empresa, els 538 treballadors en plantilla i l’equip directiu veuran reduïts les seves jornades de treball i el seu salari, aquest fins a un 25%, per un termini mínim de cinc mesos. Els salaris estaran a càrrec dels fons públics proporcionats per l'Estat fins a una cota màxima de 1.098 euros per persona.


Inoportuns comentaris

El germà gran dels Encinar, Jesús, és el CEO de l’empresa i el darrer 18 d’abril va fer un comentari a la xarxa social Twitter, on ridiculitzava la mesura de l’executiu de la renda mínima vital.


Captura de pantalla de Twitter amb el tuit de Jesús Encinar. (Daniel Silva)

La renda va destinada a proporcionar uns mínims ingressos per a aquelles persones que tenen poca o cap retribució econòmica. L’ajuda depèn de 12 casuístiques en funció de les realitats de cada família, en què bàsicament afecta el sou o el nombre de familiars a càrrec. El comentari d’Encinar es va fer viral en poques hores i li va suposar una tempesta de crítiques, entre les quals s’ubica la del portaveu del grup parlamentari de Podem al Congrés, Pablo Echenique.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now