• Maria Giménez Baeza

El petit comerç torna a obrir, però a mig gas

Els petits i mitjans empresaris demanen accés a tests de coronavirus per tal de garantir la seguretat de treballadors i clients

Percentatge d’obertura de negocis per sector (Font: Michelle Barrientos)

Michelle Barrientos, estudiant de tercer de Periodisme


La Federación Nacional de Trabajadores Autónomos (ATA), que representa més de 450 mil autònoms arreu de l’estat, assegura que un 60% dels comerços de proximitat que es troben en zones de fase 1 han obert els seus establiments al públic. En els municipis rurals o amb baixa densitat de població s’ha produït un major índex d’obertura de negocis, mentre que la dependència del turisme ha provocat que molts negocis, malgrat trobar-se en zones dins la fase 1, hagin decidit ajornar l’obertura.


Entre els negocis d’hostaleria que es troben en aquesta fase i poden obrir les terrasses amb la meitat de capacitat, només haurien obert un 30% dels locals. Pel que fa les immobiliàries, només un 18% hauria reprès l’activitat de cara al públic. Els hotels i allotjaments són els que registren les pitjors dades, amb una reobertura d’entre el 3 i 5% del total. Les dades més positives corresponen als centres d’estètica i perruqueria, amb un 73% de locals oberts. Els centres comercials, no podran obrir fins a la fase 2, que s’espera que arribi a partir del 25 de maig. Els petits i mitjans empresaris esperen que aquesta mesura ajudi a reactivar el comerç de proximitat, que en condicions normals no pot competir en preu i logística amb les grans superfícies.


En declaracions a Europa Press, Lorenzo Amor, president de l’ATA, reclama que es facilitin tests a les empreses per tal de fomentar la seguretat en la reobertura de negocis. A més, ha celebrat la decisió del Consell de Ministres de prorrogar els ERTO fins al 30 de juny per causa de força major. Amor assegura que un gran nombre de pimes són dependents del turisme i no podran obrir portes al públic fins que es garanteixi la mobilitat total arreu de l’Estat, sobretot en el cas del sector hostaler. Gerardo Cuerva, President de la Confederación Española de la Pequeña y Mediana Empresa (Cepyme), assegura que moltes pimes necessitaran ampliar els ERTO més enllà del mes de juny.


Les petites i mitjanes empreses són les grans damnificades de la crisi pel covid-19. Segons Cepyme, la manca de liquiditat per tal de dur a terme la readaptació dels locals per a complir les mesures sanitàries és la causant del retard de molts negocis en obrir la persiana. L’alternativa del teletreball ha estat impossible per a molts d’aquests establiments, que no comptaven amb la logística necessària per a mantenir l’activitat econòmica durant les setmanes de confinament.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now