• Maria Giménez Baeza

El nou tram d’avals públics ve acompanyat de crítiques

El Consell de Ministres va aprovar una tercera línia de 24.000 milions d’euros en crèdits ICO per a que les empreses i autònoms puguin fer front als seus pagaments

Les pimes disposen d’un nou tram de crèdits ICO per cobrir tots els seus pagaments Font: Europa Press

Cristian García, estudiant de tercer de Periodisme


A l’aprovació del tercer tram d’avals públics no l’ha precedit la seva actualització al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). La tardança del govern en publicar quines eren les modificacions ha provocat un col·lapse en les entitats bancàries a l’hora d’atorgar els crèdits. Tot i què el 9 de maig, quatre dies després de l’aprovació, ja es disposava de les directrius oficials sobre la nova línia de crèdits de 24.000 milions d’euros, els bancs asseguren que disposen d’operacions paralitzades des de fa dies i les pimes exigeixen que s’agilitzin els tràmits burocràtics.


Una de les principals funcions de les entitats bancàries durant aquestes setmanes està sent la gestió de la demanda de crèdits d’aval públic que requereixen les empreses i els autònoms. Els bancs són els encarregats de recollir informació i dades de cada empresa per entregar-la a l’Institut del Crèdit Oficial (ICO). Aquesta institució és la que decidirà, en funció de la documentació obtinguda, si l’empresa compleix els requisits per ser avalada o no.


Aquesta no és la primera vegada que hi ha reticències entre el govern central i les entitats bancàries respecte a la gestió dels avals públics a les pimes. S’ha de tenir en compte que aquesta va ser una de les primeres mesures econòmiques que va prendre l’administració a l’inici de la pandèmia. Des de que es va aprovar el 28 març el govern de Pedro Sánchez ha estat avalant entre el 60% i el 80% dels crèdits. Tot i això, des del principi les peticions de les pimes es van anar col·lapsant en el sistema de l’ICO. El 6 d’abril es va posar en funcionament el primer tram de 20.000 milions d’euros però el nombre de peticions va ser massiu i es va esgotar. Els bancs havien sol·licitat una documentació que l’ICO no acceptava i el govern va trigar tant en redactar els requisits dels avals que les peticions de les empreses i els autònoms s’acumulaven dia a dia.


Amb el segon tram aprovat el 10 d’abril la situació va ser semblant. Novament el govern facilitava 20.000 milions d’euros, però ja abans de la seva publicació al BOE les peticions superaven aquesta xifra. Segons Cepyme els crèdits són molt difícils d’aconseguir per les petites empreses degut a la complexa documentació i a la difícil tramitació que s'exigeix. A més, moltes de les pimes o autònoms necessiten els serveis de gestors per entregar tota la documentació i les gestories estan totalment desbordades davant d’aquesta situació.

Gràfic extret del baròmetre d’opinió #LaPymeHabla del mes d’abril de 2020 Font: cepyme.es

Cepyme ha realitzat una enquesta entre les pimes a las que representa per tal de mesurar com està afectant la crisi sanitària al sector. Entre els resultats del baròmetre d’opinió #LaPymeHabla del mes d’abril, destaca el fet que fins un 39,60% afirmi haver tingut problemes durant la tramitació dels crèdits i que un 13,16% asseguri haver rebut el crèdit però amb una quantitat o un termini inferior al demanat. Fins i tot, un 27,11% dels enquestats afirma no haver rebut cap tipus de crèdit.


Per aquests motius, les pimes exigeixen a l’executiu que els criteris de solvència establerts per a l’obtenció dels avals disminueixin. El que proposen és acabar amb el requisit que impedeix rebre un aval a aquella empresa amb rebuts pendents al seu tancament el 2019. La seva alternativa és que els puguin obtenir, sempre i quan, no tinguin deutes de més de 6.000 euros o que no representin un 20% de la quantitat demanada.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now