• Jaume Lozano

El Green Deal: el pla de recuperació europea de Merkel i Macron

Actualizado: may 26

La proposta de mig bilió d’euros per als països afectats per la covid-19 implica millores sanitàries i econòmiques en matèria mediambiental i de lluita contra el canvi climàtic


Ares Oliva, estudiant de tercer de Periodisme


Presentació de l’acord entre Emmanuel Macron (a l’esquerra) i Angela Merkel (a la dreta) (RTVE)

La necessitat d’un pla per posar en marxa de nou l’economia europea és cada cop més urgent. Amb l’inici de la desescalada general arreu del continent europeu, la cancellera alemanya, Angela Merkel i el president francès, Emmanuel Macron, han presentat, el que han anomenat, el Fons de Recuperació Europeu.


El pla proposat per l’eix francoalemany consta de 500.000 milions d’euros que es destinaran als països europeus més afectats per la pandèmia, entre els quals es troben Espanya i Itàlia. Aquestes ajudes arribaran als països a través de transferències directes, ja que, com ha afirmat Merkel, es tracta d’una “resposta extraordinària”.Països de la Unió Europea amb més contagis per la covid-19 (ELABORACIÓ PRÒPIA)


El president de la república de França, Emmanuel Macron, en la compareixença del passat dilluns afirmava que aquesta proposta es tracta del que ha anomenat el Green Deal, “una transformació verda de la nostra economia. […] La recuperació europea haurà d’anar acompanyada de compromisos i condicions en matèria climàtica, mediambiental i de biodiversitat”. Macron però, també ha subratllat que aquest mig bilió d’euros sí que hauran de ser reemborsats, però no des dels fons de cada país, sinó des de fons comunitaris.


Tot i ser evident la necessitat d’una ajuda, governs com el d’Àustria, els Països Baixos, Dinamarca o Suècia, han desestimat la proposta de Merkel i Macron. “Necessitem inversions al futur en lloc de cobrir els costos dels deutes del passat”, ha afirmat el ministre de Finances austríac, Germot Blümel. Aquests països només contemplen les ajudes en forma de crèdit. “Estem disposats a ajudar amb préstec a la majoria dels països afectats”, afirmava Kurz al seu compte de Twitter.


En la mateixa direcció però lluny de la proposta de la Comissió Europea


Angela Merkel ha afirmat que “requereix un esforç extraordinari i excepcional”, tot i que aquest quantitativament fons queda lluny dels 1,5 bilions d’euros que havia proposat Brussel·les, a més que la Comissió Europea preveia un sistema de préstecs a retornar pel mateix país.


La presidenta de l’executiu de la Unió Europea, Ursula von der Leyen, ha ressaltat la importància “d’actuar de manera europea” sense posar en perill la comunitat davant “el desafiament econòmic al que s’enfronta Europa”, tot i que ha agraït la proposta francoalemanya, ja que “van en la direcció de la proposta en la que treballa la Comissió”.

Vist amb bons ulls per Espanya


Per a l’Executiu de Sánchez el Fons de Recuperació Europeu presentat a inicis d’aquesta setmana suposa “un pas important” per a la reactivació socioeconòmica europea. Des de Moncloa aquesta proposta s’ha vist amb bons ulls perquè, tal com han afirmat, recull moltes de les propostes fetes per Espanya per una sortida ràpida i solidària de la crisi”, així ho ha difós a través d’una nota la secretaria d’Estat de Comunicació.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now