• Paula Lopez Garcia

El Govern prohibeix els acomiadaments durant la crisi del coronavirus

Actualizado: abr 8

El Consell de Ministres complau als sindicats CCOO i UGT amb les noves mesures socials


Yolanda Díaz al Govern (EFE)

ALINA BUSSIF, estudiant de tercer de Periodisme


El Consell de Ministres ha aprovat un decret per prohibir l’acomiadament durant la crisi del coronavirus. La ministra de treball, Yolanda Díaz, ha aclarit que la mesura s’aplica des del divendres 27 de març i que no es permetrà acomiadar a treballadors d’una empresa per causes econòmiques, de producció, tècniques o organitzatives vinculades amb una força major, en aquest cas, el coronavirus.


La ministra de treball ha insistit en el fet que “no es pot aprofitar el COVID-19 per acomiadar”, ja que el Govern ha posat a disposició de les empreses una alternativa factible: l’expedient de regulació d’ocupació temporal (ERTO) per causes de força major, que es tramiten en un termini màxim de cinc dies. Per tant, si una empresa té la possibilitat d’acollir-se a l’ERTO per la crisi, “no és necessari acomiadar a ningú”, recalcà Díaz.


En cas que una empresa acomiadi a algun dels seus treballadors durant aquest període, serà considerat improcedent i estarà subjecte a una indemnització de trenta-tres dies per any, en comptes dels 20 d’un acomiadament en condicions ordinàries. A més, l’acomiadament podria arribar a decretar-se com a nul, això dependrà del jutge de cada cas.


L’acomiadament serà considerat improcedent o es podrà decretar com a nul i estarà subjecte a una indemnització


Dins de les mesures aprovades el divendres 27 de març, el Govern també inclou la prohibició d’eliminar els contractes temporals. Aquests contractes podran ser interromputs durant la crisi, però s’hauran de reprendre un cop acabi l’estat d’alarma. Per tant, els contractes temporals, amb els formatius inclosos, de substitució o interns, es mantindran vigents fins al final de la crisi sanitària.


Aquestes mesures responen a les reivindicacions dels sindicats de CCOO i UGT que presentaren al Govern a principis de la setmana passada. Els sindicats demanaven la prohibició dels acomiadaments, o almenys, l’enduriment dels tràmits per despatxar. Ja que imaginaven que prop d’un milió de persones es quedarien sense feina durant el mes de març, i segons els seus càlculs, tres quartes parts afectarien els contractats temporalment. A més, els sindicats es van queixar de què l’ERTO no havia evitat acomiadaments i van exigir mesures socials que protegissin als treballadors.


Pel que fa a l’ERTO, el Govern ha decidit simplificar el procediment que han de seguir les empreses per sol·licitar-lo, només hauran d’omplir i enviar un formulari, i automàticament s’activarà la presumpció legal d’atur. La mateixa Yolanda Díaz ha assegurat que els treballadors que no hagin acumulat els drets suficients per cobrar l’atur, cobraran l’ERTO igualment, el pròxim 10 d’abril. La ministra de treball ha subratllat que la Inspecció de Treball tindrà un paper actiu de control i revisarà els ERTO que s’estan aprovant, amb possibilitat de posar sancions o devolucions si no es compleixen els requisits.

HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now