• Maria Giménez Baeza

El Govern allibera el quart tram d’avals ICO

L'Executiu no descarta ampliar el fons aprovat el 28 de març ja que, després d'aquesta quarta onada d'avals, quedaran 15.500 milions d'euros dels 100.000 milions inicials

María Jesús Montero durant una de les seves últimes compareixences. (Font: últimahora.es)

Adrià León, estudiant de tercer de Periodisme


El Consell de Ministres aprova el quart tram de 20.000 milions en avals ICO per recolzar els crèdits que moltes empreses necessiten per sortir endavant. Aquest quart tram compta amb la novetat de dirigir-se única i exclusivament a les pimes i als autònoms -excloent així companyies més grans-, canvi realment possible gràcies a que el govern considerés oportú organitzar els 100.000 milions en diversos trams, adaptant-se així a les necessitats del mercat.


El Govern Espanyol va aprovar el 28 de març una mesura que oferia 100.000 milions d’avals ICO a totes aquelles empreses afectades pel covid-19. El 6 i el 10 d’abril, es van regularitzar els dos primers avals, de 20.000 milions cadascun: el primer es dividia en avals per empreses, pimes i autònoms; el segon, únicament per autònoms. La demanda superava amb escreix els crèdits alliberats i les queixes no van trigar a arribar. El tercer aval -de 24.000 milions- es va posposar fins la primera setmana de maig i va ser aleshores quan les protestes es van fer molt més visibles: les operacions bancàries quedaven paralitzades i les pimes exigien que els tràmits fossin molt més ràpids. És per això que aquest dimarts 19, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, després de comunicar l’aprovació d’aquest quart tram, ha insinuat que es podria acabar ampliant l’import total del fons inicial. Una decisió que s’hauria de prendre en els pròxims dies ja que quan s’agoti aquesta quarta onada d’avals, només quedaran disponibles 15.500 milions dels 100.000 de la proposta inicial.


Segons dades publicades ahir per l'Institut de Crèdit Oficial, ja s’han aprovat prop de 400.000 operacions avalades, 387.039 de les quals han anat a parar a pimes o autònoms (prop del 98%). Aquestes operacions, que equivalen a un import avalat d’uns 27.000 milions d’euros, han permès que pimes i autònoms hagin rebut un finançament que ascendeix pràcticament fins els 34.000 milions.

Gràfica de la distribució d’operacions de l’últim informe publicat (04/05). (Font: ICO)

EL GOVERN REACCIONA DAVANT LES QUEIXES

Cal recordar que lICO avala un tant per cent en concret del capital sol·licitat, variant en funció de si és un autònom, una pime o una empresa qui ho demana. En el cas d’aquest nou tram, s’ha decidit que es recolzi el 80% dels crèdits, ja que el capital avalat és única i exclusivament per pimes i autònoms. D’aquesta manera, el Govern intenta donar resposta a les queixes de les últimes setmanes efectuades pel propi sector de pimes i autònoms. La mateixa portaveu del Govern ha volgut calmar els ànims concloent que aquesta línia de crèdits ICO està funcionant, ja que les xifres reflexen de forma nítida que el Govern està prioritzant les ajudes tant a pimes com a autònoms, i que quan s’esgotin els recursos encara disponibles, l’Executiu estudiaria l’opció d’injectar liquiditat en cas que fos necessari.

0 vistas
HEBES WEB-04.png

HEBES MEDIA 2019

Universitat Autònoma de Barcelona

Qui som

  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de YouTube
  • Blanco Icono de Instagram
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now